Osmanlı Dönemindeki Gibi Sünnet Töreni Yaptılar - Son Dakika
Kültür Sanat

Osmanlı Dönemindeki Gibi Sünnet Töreni Yaptılar

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde bir aile, Osmanlı dönemindeki sünnet merasimlerini canlandırmak amacıyla kaftan giydirdikleri çocuklarına, kıl çadırda mehteran eşliğinde sünnet düğünü yaptı.

15.08.2017 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde bir aile, Osmanlı dönemindeki sünnet merasimlerini canlandırmak amacıyla kaftan giydirdikleri çocuklarına, kıl çadırda mehteran eşliğinde sünnet düğünü yaptı.

Kozcağız köyünde yaşayan Kaya ailesi, sünnet olan 8 yaşındaki çocukları Yiğit Efe'ye kaftan giydirdi, deveye bindirerek mehter takımı eşliğinde Çarşamba köyündeki Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi'nin büyükannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi Hayme Ana'nın türbesine götürdü.

Baba Yıldıray Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, Domaniç ilçesinin ve yaşadıkları köyün Osmanlı Devleti'nin kurulduğu topraklar olduğunu hatırlatarak, gelenek ve görenekleri yaşatmak, kültürlerini gelecek nesillere aktarmak amacıyla eski dönemlerdeki gibi bir sünnet düğünü yaptıklarını ifade etti.

Dedelerinin anlattığı Osmanlı dönemindeki sünnet düğününü canlandırmaya çalıştıklarını belirten Kaya, şunları söyledi:

"Osmanlı'nın kurulduğu topraklarda yaşıyoruz ve gelenek göreneklerimize uygun düğün yapalım istedik. Aile büyüklerimizle istişare ettik. Dedelerimizin anlattıklarından yola çıkarak, yerleşik hayata geçmeden önceki gibi Yörük çadırı kurduk. Oğlumuza Osmanlı dönemi kıyafetlerden olan kaftanı sünnet kıyafeti olarak giydirdik. Daha sonra oğlumuz, mehter takımı eşliğinde deve üzerinde Hayme Anamızın kabrine giderek dua etti."

Köy muhtarı Mustafa Kaya da Osmanlı geleneklerinin, düğünlerinin unutulmaması gerektiğini dile getirerek, "Biz Osmanlı'nın kurulduğu topraklarda yaşayan insanlar olarak geleneklerimizi yaşatmak ve bizden sonraki nesillere aktarmak zorundayız. Bu düğünde, Osmanlı dönemi yaşatılmaya çalışıldı. İnşallah köyümüzdeki diğer vatandaşlarımızda düğünlerini Osmanlı geleneklerine göre yapmaya devam eder." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Osmanlı Dönemindeki Gibi Sünnet Töreni Yaptılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement