Patara kumsalında ATV'lerin off-road yapması tepki çekti - Son Dakika
Güncel

Patara kumsalında ATV'lerin off-road yapması tepki çekti

Patara kumsalında ATV\'lerin off-road yapması tepki çekti

Patara kumsalı, Türkiye'deki 22 yuvalama alanından biri ve nesli tükenmekte olan caretta carettaların korunması için önemli bir bölge. Ancak tatilcilerin ATV araçlarıyla kumsalda off-road yapması, deniz kaplumbağalarının yuvalarına zarar veriyor ve kumsalın yapısını bozuyor. Deniz Kaplumbağalarını Koruma ve İzleme Projesi Başkanı Prof. Dr. Eyüp Başkale, insanların kumsalı sürdürülebilir bir şekilde kullanmayı öğrenmesi gerektiğini belirtiyor.

05.06.2023 10:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CARETTA carettaların Türkiye'deki 22 yuvalama alanından biri olan Patara kumsalında tatilcilerin ATV araçlarıyla kumsalda off-road yaptığı görüntüler tepkiye yol açtı. Deniz Kaplumbağalarını Koruma ve İzleme Projesi Başkanı Prof. Dr. Eyüp Başkale, "ATV'lerin girişine engel olmakta zorlanıyoruz. İnsanların hiçbir uyarıya maruz kalmadan kumsalı sürdürülebilir bir şekilde kullanmayı öğrenmesi gerekiyor" dedi.

Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Başkale, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılı içerisinde Antalya'nın Kaş ilçesi ve Muğla'nın Fethiye ilçesi sınırlarında yer alan Patara Özel Çevre Koruma Bölgesinde 'Deniz Kaplumbağaları Koruma ve İzleme Projesi'ni 10 kişilik ekiple yürüttüklerini anlattı. Prof. Dr. Eyüp Başkale, 15 Mayıs ve 15 Eylül yuvalama sezonunda, uzmanlar eşliğinde gönüllü ekiplerin 22.00-02.00 ve 04.00-10.00 saatleri olmak üzere her gün iki kez arazi çalışması yaparak alan kontrolü yaptıklarını belirtti. Prof. Dr. Başkale, caretta caretta yuva bilgilerinin kaydedildiğini, yuvalama tarihleri ve yuvalardaki kuluçka süreçlerini takip ederek, yavruların çıkış zamanını kontrol ettiklerini aktardı. Numaralandırılan her yuvanın yırtıcı canlılara karşı kafeslenerek koruma altına alındığını anlatan Prof. Dr. Eyüp Başkale, ayrıca plajın insan kullanımının yoğun olduğu bölgede farkındalığı sağlaması için kum üstü ve bilgilendirme levhalı kafeslerin de kullanıldığına dikkati çekti.

'OFF-ROAD VE ATV ARAÇLARI KUMSALA GİRİYOR'Nesli tükenmekte olan caretta carettaların korunmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Eyüp Başkale, Patara kumsalına araç girişlerinin yuvalama sezonunda da devam ettiğini açıkladı. Araçların kumsala girişinin caretta caretta yuvalarına zarar verdiğini aktaran Prof. Dr. Başkale, bu olumsuz durumun kumsalın yapısını da bozduğunu söyledi. Alana insanların araçlarla girişinin kısıtlanması için gerekli adımların atıldığını fakat tur araç şirketlerinin turistleri ATV ile kumsala soktuğunu aktaran Prof. Dr. Eyüp Başkale, Kum tepesi ve Çay ağzı bölgesinden giriş yapan araçları önlemek adına tabelalar yerleştirildiğini, kumsalın Çayağzı tarafındaki girişinde ahşap kazıklar ile araç girişinin engellenmeye çalışıldığını anlattı. Prof. Dr. Başkale, şöyle konuştu:

"Uzun zamandır Patara kumsalında çalışıyoruz. Çok güzel sonuçlar elde etmeye başladık. Nesli tehlike altındaki türleri korumakta başarılı bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Ancak son zamanda kumsala araç girişleri büyük sorunlarımızdan biri. Özellikle off-road araçları ATV'ler ne yazık ki kumsala giriyor. Kumsalın büyük kısmını araç girişlerini engellemek için kazıklarla kapattık. Buna rağmen yine de ATV'lerin girişine engel olmakta zorlanıyoruz. Geçtiğimiz günlerde araç girişlerine jandarma ekipleriyle birlikte müdahale ettik. Kumsala giriş yapan araçların yakalanması ve çıkarılmasını sağladık. Ancak bunları bir bilinç halinde oluşturmamız gerekiyor. İnsanların hiçbir uyarıya maruz kalmadan kumsalı sürdürülebilir bir şekilde kullanmalarını öğrenmesi gerekiyor."


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Patara kumsalında ATV'lerin off-road yapması tepki çekti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement