"Peygamberler Şehri"Ne Ziyaretçi İlgisi - Son Dakika
Yerel

"Peygamberler Şehri"Ne Ziyaretçi İlgisi

İnanç turizminin önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, tarihi Balıklıgöl ve Eyyüp Peygamber Camisi'nde, Kurban Bayramı öncesi yerli ve yabancı ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

05.11.2011 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnanç turizminin önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, tarihi Balıklıgöl ve Eyyüp Peygamber Camisi'nde, Kurban Bayramı öncesi yerli ve yabancı ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

GAP turu kapsamında kente gelen ziyaretçilerin yanı sıra çoğunluğunu İranlı turistlerin oluşturduğu kafileler, Hz. İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen tarihi Balıklıgöl yerleşkesini ziyaret ediyor.

Bazı ziyaretçiler burada Halilürrahman ve Aynzeliha göllerinde balıklara yem atıp, dilek tutarken bazıları da Hz. İbrahim'in doğduğu mağara ve yerleşkedeki türbeleri ziyaret ederek, dua ediyor.

Hz. Eyyüp Peygamber'in hastalığı sırasında çile çektiği rivayet edilen mağaranın da bulunduğu Eyyüp Peygamber Camisi'nde vatandaşlar, şifalı olduğuna inanılan sudan içip Kur'an-ı Kerim okuyarak, arife gününü değerlendiriyor.

-İranlı turistlerin ilgisi

İran'ın Tebriz kentinden iki haftalık tur kapsamında turist kafilesini Türkiye'ye getiren Abdullah Purhadi, AA muhabirine, Kurban Bayramı öncesinde düzenlenen turlara yüzlerce kişinin katıldığını söyledi.

Karayoluyla geldikleri Türkiye'de ilk olarak, "Peygamberler'in atası" olarak kabul edilen Hz. İbrahim'in doğduğu mekanın yer aldığı Balıklıgöl'ün gezdiklerini ifade eden Purhadi, ardından Suriye'ye geçerek Hz. Zeynep'in türbesini ziyaret etmeyi planladıklarını anlattı.

Turun Irak'ın Kerbala kentinde son bulacağını aktaran Purhadi, "Bağlı bulunduğum şirket her yıl bayram öncesi bu tür turlar düzenler. İnsanlar bu turlara ilgi gösteriyor. Bayramı gezerek değerlendiren turistler, kendileri için önem taşıyan yerlerde dua edip, daha sonra İran'a dönüyor" şeklinde konuştu.

-"Nebiler Beldesi"nde arife günü yoğunluğu

Bu arada, Viranşehir ilçesine bağlı Eyyüp Nebi beldesi de, arife günü binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

Hz. Eyyüp Peygamber, eşi Hz. Rahime Hatun ve Elyasa Peygamber'in türbelerinin bulunduğu ilçeye 19 kilometre mesafede bulunan belde, arife gününde çevre il ve ilçelerden pek çok ziyaretçinin tercih ettiği mekanlardan biri oldu.

Kimi ziyaretçiler beldedeki türbelerde dua edip, camilerde Kur'an-ı Kerim okudu. Kimilerinin de türbelere bayram şekeri ve bozuk para atıp, çeşmelerin altından geçerek dilek tuttukları gözlendi.

Vatandaşların en çok ziyaret ettiği yerlerden biri de rivayete göre Hz. Eyyüp'un hastalığı döneminde sırtını dayadığı ve "Sabır Taşı" oldu.

Belediye Başkanı Mehmet Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sabır Timsali" olarak anılan Hz. Eyyüp'ün yaşadığı beldeyi her yıl dini bayramlar ve kandillerde binlerce kişinin ziyaret ettiğini belirtti.

Beldede yer alan türbelerin gün boyu ziyaret edilip, dua eden insanların akınına uğradığını ifade eden Yıldırım, "Nebiler beldesinde bugün adeta Arafat'taki gibi yoğunluk yaşanıyor. İnananlar, burayı çok önemsiyor ve dini günlerde sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yola koyulup, dualarıyla bayrama hazırlık yapıyor" şeklinde konuştu.

Yıldırım, "Nebiler Beldesi"ni ziyaret eden kimi vatandaşların Van'da meydana gelen deprem felaketinde yakınlarını kaybeden veya yaralananlar için dua ettiğini sözlerine ekledi.

- ŞANLIURFA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Peygamberler Şehri'Ne Ziyaretçi İlgisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement