"Piri Reis Dünya Haritası'nın 500. Yıl Dönümü" - Son Dakika
Ekonomi

"Piri Reis Dünya Haritası'nın 500. Yıl Dönümü"

"Piri Reis Dünya Haritası\'nın 500. Yıl Dönümü"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Yılmaz ile birlikte "Piri Reis Dünya Haritası'nın 500. Yıl Dönümü" programına katıldı.

02.10.2012 12:32  Güncelleme: 12:33

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Youtube'un "com.tr" uzantısıyla yayına başlamasına ilişkin, "Bu ülkede çalışıyorsan ne olursan ol, bu ülkenin hukukuna uyacaksın. Başka çaresi yok. Türkiye Cumhuriyeti'nden büyüğü yok" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte Kültür Bakanlığı Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen "Piri Reis Dünya Haritası'nın 500. Yıl Dönümü" programına katıldı.

Bakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, 2013 yılının Piri Reis'in meşhur dünya haritasını çizmesinin 500. yılı olduğunu anımsatarak, 2013'ün Türkiye'de ve dünyada Piri Reis yılı olarak kutlanacağını belirtti.

Etkinlikleri 3 bakanlığın ortak gerçekleştireceğini kaydeden Yıldırım, "Bir Türk denizcisi, bilim adamı, kültür adamı, uygarlığın temsilcisi ve iyi bir denizci. Dolayısıyla Piri Reis'in bütün yönleriyle ortaya çıkarılması, genç kuşaklara tanıtılması, bu faaliyetlerle mümkün hale gelecek" diye konuştu.

Bu kapsamda çeşitli etkinlikler yapılacağını kaydeden Yıldırım, Gelibolu'da Piri Reis'i yaşatacak bir müze yapılmasının vefa borcunu yerine getirmek için güzel olacağını ifade etti.

Yıldırım, bakanlık olarak daha önce Piri Reis'in "Kitab-ı Bahriye" adlı eserini bastırdıklarını, 500. yıl dolayısıyla bu eserin tekrar titiz şekilde ele alınabileceğini kaydetti.

-"Bir harita olmaktan öte birçok unsuru da içinde barındırıyor"-

Bakan Yıldırım, Piri Reis haritasının sadece bir harita olmaktan öte birçok unsuru da içinde barındırdığını vurgulayarak, haritanın "denizcilik yönünden daha fazla, küresel bilim yönünden kazandırdığı bilgilerle meydana çıktığını" söyledi.

Yıldırım, konuşmasında, Piri Reis'ten şu dizeleri aktardı:

"Herkesi denizden anlar sanma, asıl deniz ehli hürmet sahibidir.

Deniz ilmini iyi bilir öylesi, mevsimleri de...

Ayın gökte yürüyüşünü de bilir, kalplerin kapısını açmayı da.

Başladığı her işi bitirir, iyilik yapar, adı iyi anılır her yerde

Hırstan uzak olur. Sen de bundan örnek al, kendini bil.

Böylece her savaşı kazanırsın, azim gerek denizciye..."

Bakan Yıldırım, bu sözlerin hedefe ulaşmada çok önemli bir mesaj verdiğini vurguladı.

Çaka Bey'den bugüne kadar Türk denizciliğine hizmet eden başta Piri Reis, Barbaros Hayrettin Paşa, Kaptan Paşa, Turgut Reis, Sinan Paşa olmak üzere tüm denizcileri rahmetle anan Bakan Yıldırım, 2013 yılının hem denizcilik hem de bilim dünyası için önemli bir yıl olmasını diledi.

-Youtube'un "com.tr" uzantıyla hizmet vermesi-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Yıldırım, Youtube'un "com.tr" uzantısıyla yayına başlamasına ilişkin soru üzerine, şöyle konuştu:

"İnternet yer sağlayıcılarına bir çağrımız var, bu ülkede faaliyet yapıyorsanız, bu ülkede yerleşik olmanız lazım. Mevzuatlarınız uygun olmalı. Herhangi bir sorun çıktığında, bizim sizi arayıp bulma gibi külfete katlanmamamız lazım. Bu mücadele uzun süreden beri devam ediyordu. Nihayet bu paylaşım sitesi Türkiye'de yerleşik olmaya karar verdi. 'com.tr' uzantılı bir sitesini de faaliyete geçirdi.

Bu ne anlama geliyor, Türkçe diliyle yayınlanmış içerikleri daha fazla olacak. Türkiye'de sakıncalı yayını varsa da bunların kaldırılması, mahkeme kararlarının uygulanması konusunda çok daha titiz ve bağlayıcı bir konumda olacak. Ayrıca buradaki faaliyetlerinden ötürü vergisini verecek, parasını da kazanacak. Türkiye'de faaliyet gösteren bir firma gibi, o da işlerini görmüş olacak."

Hz. Muhammed'e hakaret içeren görüntünün yayından kaldırılması konusunda alınan mahkeme kararını uygulatmak için söz konusu sitenin ülke dışındaki ofisleriyle temasa geçerek, bunu yaptırmaya çalıştıklarını anlatan Bakan Yıldırım, bunun süre kaybına neden olduğunu kaydetti. Yıldırım, artık buna ihtiyaç olmadığını, mahkeme kararını alır almaz, bütün isteklerinin anında yerine getirileceğini söyledi.

Bir başka gazetecinin, Youtube'un bu konuda hep imtina ettiğini belirterek, bu noktaya nasıl gelindiğini sorması üzerine Bakan Yıldırım, "Bazı kuruluşlar,

'küreseliz, ciromuz çok fazla, büyük firmayız' gibi söylemlerle bizim söylediklerimizi duymazdan gelip, oralı olmuyorlardı. Ama sıkıyı görünce, tabiri caizse... Bu ülkede çalışıyorsan ne olursan ol, dünyanın en büyüğü ol, bu ülkenin kanunlarına, hukukuna uyacaksın. Başka çaresi yok. Türkiye Cumhuriyeti'nden büyüğü yok" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Günay ile Milli Savunma Bakanı Yılmaz'a Piri Reis haritası hediye edildi.

Muhabir: Tamer Toğanaş - Hüseyin Karatepe

Yayıncı: Fazilet Özer - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Piri Reis Dünya Haritası'nın 500. Yıl Dönümü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement