Ricciardone : Çözüm Süreci Konusunda Oldukça İyimserim - Son Dakika
Dünya

Ricciardone : Çözüm Süreci Konusunda Oldukça İyimserim

Ricciardone : Çözüm Süreci Konusunda Oldukça İyimserim

ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türkiye'deki sürdürülen "çözüm süreci"ni "büyük ilgi ile izlediklerini" belirterek süreç konusunda "oldukça iyimser" olduğunu söyledi.Francis Ricciardone'ye, DMD üyeleriyle düzenlenen kahvaltı...

24.10.2013 13:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türkiye'deki sürdürülen "çözüm süreci"ni "büyük ilgi ile izlediklerini" belirterek süreç konusunda "oldukça iyimser" olduğunu söyledi.

Francis Ricciardone'ye, DMD üyeleriyle düzenlenen kahvaltı sırasında "çözüm süreci" ve "demokratikleşme paketi" gibi çok sayıda konuya ilişkin soruları da yanıtladı.

-"ÇÖZÜM SÜRECİ" KONUSUNDA "OLDUKÇA İYİMSERİM"-

Son dönemde Kandil ve diğer bazı Kürt çevrelerinden gelen açıklamaların da göz önünde tutularak "Çözüm süreci"nin geleceği konusunda kaygılı olup olmadığı sorulması üzerine Ricciardone, "Bu konuyu büyük ilgi ile izliyoruz, elbette" dedi ve "moral destek" verdiklerini söyledi.

Türk Hükümetinin ve ilgili muhalefet partilerinin bu konuda nasıl hareket ettiklerini, sadece bir grup ile müzakere edilen bir konu değil, tüm vatandaşlar için demokrasiyi iyileştirmek için bir fırsat olarak ele alındığını belirten Ricciardone, "Bu ülke, ilerleme kaydediyor. Esasen bu sürecin nereye varayacağı konusunda oldukça iyimserim" ifadesini kullandı.

-"ABD HER ZAMAN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE DESTEK VERİR"-

Ricciardone, Türkiye'deki gösterilere ilişkin olarak ABD'nin her zaman "bireylerin ifade özgürlüğü ve grupların barışçıl toplanma özgürlüğü"nü destek verdiğini, bu konuların "son derece önemli" olduğunu ifade ettiği kahvaltı sırasında Büyükelçi Ricciardone, Çarşamba günü akşam yemeğinde bir araya geldiği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi ve ABD'y giden CHP heyetine ilişkin bir sorunun karşısında "CHP heyeti, ABD, büyük ilgi ve saygı ile karşılandı" dedi.

-"MUHALEFET LİDERLERİYLE BULUŞMAK NORMAL"-

Bir Büyükelçi için demokratik bir ülkenin muhalefet liderleriyle buluşmasını "normal" olduğunu ifade eden Ricciardone, aynı zamanda yabancı ülkelerin muhalefet temsilcilerinin ABD'de kabul edilmesinin de "normal" olduğunu da belirterek geçen ay CHP heyetini memnuniyet ile karşıladıklarını CHP Genel Başkanı'nın gelecek ay ABD'ye gitme kararını vermesi durumda Washington'da saygı ile karşılanacağının altını çizdi. Ricciardone, Obama Yönetimin kendisiyle buluşmaya istekli olacağından emin olduğunu da söyledi.

-"TÜRKİYE İRAN'I İKNA İÇİN ETKİNLİĞİNİ KULLANMASI ÇOK FAYDALI OLUR"-

Türkiye'nin ABD ile İran arasındaki yakınlaşmada oynayabileceği rolünü değerlendirirken "Evet Türkiye, bir rol oynayabilir ve Türkiye'nin herhangi bir bölgesel konuda rol oynayabilir" şeklinde konuştu.

Riciardone "Türkiye, İranlıları Nükleer Silahların Çoğalmaması Antlaşması çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirmeye ikna için etkinliğini kullanması çok faydalı olur" dedi ve İran Dışişleri Bakanı Zarif'in yakında Türkiye'ye ziyaret edecek olmasını "olumlu" olarak niteledi.

ABD Büyükelçisi Ricciardone, Türkiye- İsrail ilişkilerindeki sorunlara ilişkin "Sorunu çözmek İsrail ve Türkiye'ye düşer" dedikten sonra "İki ülke güçlü demokrasiler ve bölgede iki istikrar kaynağı"nı sözlerini kullandı. Ricciardone, Türkiye ile İsrail'in doğrudan iletişim kurmalarının önemine değinirken de eskiden iki ülke arasında var olan bağları da anımsattı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Ricciardone : Çözüm Süreci Konusunda Oldukça İyimserim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement