İstanbul'da Salvador Dali'nin 30. Ölüm Yıldönümü İçin Lokma Dağıtıldı! Salvador Dali Kimdir? - Son Dakika
Magazin

İstanbul'da Salvador Dali'nin 30. Ölüm Yıldönümü İçin Lokma Dağıtıldı! Salvador Dali Kimdir?

İstanbul\'da Salvador Dali\'nin 30. Ölüm Yıldönümü İçin Lokma Dağıtıldı! Salvador Dali Kimdir?

Bugün sürrealizm denince aklımıza gelen ilk isim Salvador Dali'nin vefatının 30. yıl dönümü. Eriyen Saatler adlı resmi ile tüm dünyada adından söz ettiren ünlü sanatçı için İstanbul'da lokma bile döküldü. Peki, Salvador Dali kimdir?

23.01.2019 16:25  Güncelleme: 16:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyaca Ünlü Sürrealist sanatçı Salvador Dali ölümünün 30. yılında unutulmadı. Hatta İstanbul Sahrayıcedid'de bir grup sanatsever tarafından Dali için lokma döküldü. Peki. bu kadar hayranlık beslenen isim Salvador Dali kimdir, hayat hikayesi nedir?

SALVADOR DALİ KİMDİR?

11 Mayıs 1904'de Figueras'ın ( İspanya'nın Kuzeyinde Pirienelere yakın bir kasaba) bir köyünde doğdu. 6 yaşındayken menenjitten ölen erkek kardeşinden 3 sene sonra dünyaya gelmişti.Hasta çocuk; 10 yaşında yaptığı ilk self-portresinin ismiydi. Bir süre sonra ilk resim kursuna başladı. Öğretmeni Juan Núñez iyi bir ressamdı; ondan karakalem çalışmayı öğrendi. Daha sonra Catalan (İspanyanın Kuzey doğusunda yaşayan Catalanca adında farklı bir dil konuşan insanlara verilen isim) empresyonist ve realistlerini tanıdı. Daha sonra Kübizm ve Juan Gris'i keşfetti.20'li yılların başında Madrid San Fernando Akademisine başladı. Ancak anarşist hareketleri nedeniyle okuldan atıldı ve bir süre Girona'da tutuklu kaldı. (1923) Daha sonra tekrar okula kabul edilse bile 1926'da tamamen atıldı. Bunu takip eden yıl Paris'te Picasso'yla tanıştı. 10 yıl sonra Londra'da Stefan Zweig onu Sigmund Freud'a tanıttı. 1923'te Madrid'de Luis Bunuel ve Garcia Lorca ile tanıştı.Günlük yaşamı; entelektüel bir söylemin ve lüks bir yaşamın çevresinde dönüyordu.Bunuel'le 'Bir Endülüs Köpeği' filmini sahneye konmasına yardımcı oldu.

İstanbul'da Salvador Dali'nin 30. Ölüm Yıldönümü İçin Lokma Dağıtıldı! Salvador Dali Kimdir?

HAYATININ AŞKI GALA İLE KARŞILAŞTI

Dali'nin fikrini değiştiren olay 1926'da Gala'yla tanışmasıyla gerçekleşti. Gala; bir Rus avukatın kızı ve sürrealist şair Paul Eduard'ın eşiydi Birkaç ay sonra tamamen aşık olarak birlikte yaşamaya başladılar. İlk önce İspanya İç Savaşı'ndan daha sonra Dünya Savaşından kaçmak için tüm dünyayı gezdiler Newyork'a yerleşti, ama arada sırada geri dönüyordu 1966'da Newyork modern sanatlar müzesinde 1966'de ona bir retrospektif adadılar. Beuborg'daki bir diğer sergi için 1979'a kadar beklemesi gerekti. 3 sene sonra 1982'de Gala öldü. O zamandan sonra nerdeyse resim yapmayı bıraktı. Dali, Gala'nın mezarının olduğu Pubol'e yerleşti ve son eserlerini verdi.Pubol Şatosundaki yangından kurtulduktan sonra; 23 Şubat 1989'da Figueras hastanesinde, 84 yaşında öldü.

.

Son Dakika Magazin İstanbul'da Salvador Dali'nin 30. Ölüm Yıldönümü İçin Lokma Dağıtıldı! Salvador Dali Kimdir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement