Seta'da MHP Paneli - Son Dakika
Güncel

Seta'da MHP Paneli

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beriş: "AK Parti iktidarının gelmesiyle, MHP de dahil olmak üzere diğer partiler AK Parti'nin gündemini takip eden bir partiye dönüştü" Araştırmacı Taşdelen: "Taban kendisini yaşam tarzı olarak AK Parti'ye yakın görmesine rağmen, koalisyon ortağı olarak CHP'yi tercih ediyor.

05.03.2014 14:51

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Hamit Emrah Beriş, "AK Parti iktidarının gelmesiyle, MHP de dahil olmak üzere diğer partiler AK Parti'nin gündemini takip eden bir partiye dönüştü" dedi.

SETA tarafından düzenlenen "30 Mart'a Doğru MHP" başlıklı analizin yer aldığı panelde, "Ülkücülükten Tepkisel Milliyetçiliğe: MHP'nin İdeolojisi ve Seçmen Eğilimleri" isimli raporda saptanan bulgular doğrultusunda MHP'nin seçim gündemi konuşuldu. SETA Siyaset Direktörü Hatem Ete moderatörlüğündeki panelde, Akşam Gazetesi Yazarı Vedat Bilgin, Radikal Gazetesi Yazarı Avni Özgürel, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Hamit Emrah Beriş ve Araştırmacı Hamza Taşdelen konuşmacı olarak yer aldı.

-Beriş: "CHP ve MHP seçmenleri arasında geçiş olacak"

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beriş, MHP'nin geçmişten bugüne kadar siyaset içerisindeki etkisine ve ağırlığına değindi. Beriş, AK Parti iktidarının gelmesiyle, MHP de dahil olmak üzere diğer partilerin AK Parti'nin gündemini takip eden bir partiye dönüştüğünü ifade etti.

2009 yerel seçimlerinin MHP'nin en başarılı olduğu seçim olduğunu dile getiren Beriş, 2011'deki seçimlerde ise MHP'nin Orta Anadolu'daki etkisinin azaldığını söyledi. Bu tablonun MHP'nin seçmen profilinde değişiklik olduğunu gösterdiğini belirten Beriş, bu seçimler ekseninde ise 2009 seçimleriyle aynı tablonun çıkmasının beklenebileceğine, CHP ve MHP seçmenleri arasında geçiş olacağına dikkati çekti.

-Taşdelen: "Kürt meselesiyle bölünme korkusu yaşanıyor"

Araştırmacı Taşdelen ise rapor hakkında bilgi vererek, 14 ili kapsayan 83 görüşmeciyle mülakat yaptıklarını ve sorular sorduklarını söyledi.

Taşdelen, 14 ili belirlerken MHP'ni 1999 seçimlerinde aldığı en yüksek oyla 2011 genel seçimlerinde il bazında alınan oyları Türkiye ortalamasındaki eğilimlerle karşılaştırdıklarını belirti.

MHP'nin oylarının il bazında arttığını belirten Taşdelen, şunları kaydetti:

"MHP tabanında 3 farklı nokta tespit ettik. Bunlardan birincisi ayrışma, ikincisi farkılılaşma, üçüncüsünü ise MHP üst yönetiminin tabanını tahkim ettiği, bütünleştirdiği konulara ayırdık. Ayrışma noktalarını oluşturan, MHP tabanında anlayış farlılıkları gündeme gelmiş. Bunlar 4+4+4 tartışmaları, yaşam tarzına müdahale, içki yasağı gibi tartışmalar taban içinde farklılaştığını gördük. Kimisi bunların iktidar partisinin baskısıyla olduğunu, kimisi ise iktidar partisini bu konularda desteklediğini yansıttı.

Parti tercihleri konusunda da ayrışma var. Taban kendisini yaşam tarzı olarak AK Parti'ye yakın görmesine rağmen, koalisyon ortağı olarak CHP'yi tercih ediyor. Bu da tabanı ayrıştırıyor. Bu ayrıştırma noktalarının hiçbiri parti tabanın siyasi tercihini etkilemiyor."

Farklılıklar içinde Türklük, Milliyetçilik, MHP kimliğinin nasıl oluştuğu sorularını sorduklarını ifade eden Taşdelen, Türklüğün bir üst kimlik olduğu, ırk olmadığı düşünülürken, milliyetçilik konusunda tabanın farklı tanımlamalara sahip olduğunu belirtti.

Asıl üzerinde durulması gerekenin bütünleşme olduğuna dikkati çeken Taşdelen, "Bunlarda dış politikadaki gelişmeler, kürt meselesi, asker siyaset ilişkileri. Dış politikada Türkiye'nin yalnızlaştığı ifadelerinde bulunuldu. Kürt meselesiyle bölünme korkusu yaşanıyor. MHP tabanı Türkiye'nin dış politikada gösterdiği proaktif anlayışı iç meselelerle ilişkilendirerek kaygı ve endişeyle algılıyor" dedi.

-Bilgin: "İslam vurgusu MHP için önemli"

Akşam Gazetesi Yazarı Vedat Bilgin, MHP hareketinin otoriteryan özelliği olduğunu söyledi.  MHP tabanındaki İslam vurgusunun 1970'li yıllara tekabül ettiğini, MHP örgütlenmesinde de bunun önemli olduğunu dile getirdi.

Bilgin, milliyetçilik ve küreselleşme meselesinin sorun olduğuna, milliyetçilik anlayışının giderek ideolojik durumundan çıkarak popülerleşmiş hale geldiğine dikkati çekti.

-Özgürel: "CHP'li seçmen MHP'ye oy verir hale geldi"

Radikal Gazetesi Yazarı Avni Özgürel ise bugün MHP'nin Türkiye'de demokratikleşme hareketine itirazlarını demokratik çizgi içinde tutan bir parti olduğunu belirterek, "CHP'li seçmen MHP'ye oy verir hale geldi. MHP, CHP'nin oy aldığı yerlerden oy alıyor artık. Bu durum MHP için olumlu bir gelişme. Geçmişte MHP'li seçmen için AK Parti tercih ederken şimdi bu durum değişti" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement