Şevketi Bostan Nedir, Faydaları Nelerdir? - Son Dakika
Kadın

Şevketi Bostan Nedir, Faydaları Nelerdir?

Şevketi Bostan Nedir, Faydaları Nelerdir?

Şevketi bostan, Güneydoğu Asya ve Akdeniz ülkelerine ait bir bitki türüdür. Şevketi bostan bitkisi geçmişte birçok alanda alternatif tıp yöntemi olarak kullanılmaktaydı. Günümüzde kullanımı hala devam eden şevketi bostanın ne işe yaradığını, şevketi bostan bitkisinin faydalarını sizler için araştırıp bir araya getirdik. İşte şevketi bostan nedir, şevketi bostanın faydaları nelerdir sorusuna verilen cevaplar…

15.02.2018 17:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şevketi bostan bugün Orta Avrupa'da, Güney Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Orta ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerde yabani bir ot olarak kendiliğinden yetişmektedir.

70 cm yüksekliğe kadar büyüyen ve tüylü bir yapıya sahip olan şevketi bostan bitkisi kök kısmı toprağın altında yetişen sap kısmı ise yeşil olan bir bitki türüdür. Sap kısmı yeşil olan şevketi bostan bitkisi ağustos aylarında sarı renkte çiçek açmaktadır.

Şevketi bostan bitkisinin faydaları nelerdir?

Vitamin ve mineral zengini

Şevketi bostan bitkisi vitamin ve mineral zenginidir.  İçerisinde bolca miktarda magnezyum, kalsiyum ve demir minerali barındırmaktadır.

Bulaşıcı cilt hastalıkları tedavisi

Şevketi bostan eski yunan halkı tarafından suçiçeği, kızamık ve çeşitli cilt salgını hastalıkları tedavisinde kullanılırdı.

Solunum yolları hastalıkları

Şevketi bostan solunum rahatsızlıkları ve çeşitli karaciğer hastalıklarında şifa niyetine kullanılmalıydı.

Hazımlık problemlerinde

Şevketi bostan bitkisi, hazımsızlık ve kabızlık problemlerinde ve bağırsaklardaki solucanları yok etme tedavisinde ilaç niyetine kullanılırdı.

Baş ağrısı tedavisinde

Şevketi bostan bitkisi sinirlilik ve yorgunluğun yaratmış olduğu baş ağrısı tedavisinde sıkça başvurulan alternatif tıp yöntemleri arasında yer almaktadır.

Balgam söktürücü özelliği

Solunum yolları tedavisinde grip ve soğuk aldınlığın yaratmış olduğu balgamı  söktürmeye yardımcı olmaktadır.

Anti mikrobiyel

Şevketi bostan antimikobiyel etkisi sayesinde geçmiş zamanlarda son derece tehlikeli olan ahıv virüsü için tedavi amaçlı kullanılırdı.

Menapoz dönemindeki semptomları azaltıyor

Menstrüel baş ağrılarından ve menapoz döneminde oluşan kötü etkilerin minimum derecede azalmasına yardımcı olmaktadır.

Adet sancılarını azaltır

Şevketi bostan bitkisi adet sancıları ve kramplarını azaltmada oldukça etkilidir.

Hafızayı güçlendirir

Şevketi bostan bitkisi beyindeki kan dolaşımını arttırdığı için hafızayı güçlendirerek, konsantrasyonu arttırmaya yardımcı olmaktadır.

Şevketi bostan bitkisi nasıl tüketilmeli?

Şevketi bostan bitkisini hem yemek olarak hem de çay olarak tüketebilirsiniz.

Şevketi bostan kurutulmuş bir halde çay olarak tüketilebilir

Şevketi bostan çayı nasıl yapılır?

2 fincan kaynar suya 2 gr şevketi bostan bitkisini atın ve 5 dk boyunca demlenmesini sağlayın. Yemeklerden önce aç karnına günde 2 defa olmak üzere tüketebilirsiniz.

Şevketi bostan bitkisi yemeklerde şifa niyetine kullanılabilir.

Şevketi bostan yemeği tarifi:

Malzemeler :

1 kg şevketi bostan

2 adet soğan

3 adet yumurta

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı tuz

1 çay bardağı ayçiçeği yağı

2 lt su, 3 su bardağı su

Nasıl yapılır?

Şevketi bostanlar yıkanıp, tepeleri kesildikten sonra, kalan kısmı ince ince doğranır. 2 lt su ve tuz kaynatılır. Kaynadığında içine şevketi bostanlar atılarak, 10 dakika süreyle malzeme haşlanır. Daha sonra ateşten alınarak süzülür. Bir tavada ince doğranmış soğanlar ayçiçeği yağında pembeleştirildikten sonra, salçası eklenerek, 2–3 dakika kavrulur. Süre bitiminde malzemeye yumurta kırılarak, süzülmüş şevketi bostan eklenir. 1–2 karıştırıldıktan sonra 3 su bardağı su ile kısık ateşte, suyunu çekinceye kadar pişirilir ve servis edilir.

Şevketi bostanın yan etkileri nelerdir?

Şevketi bostan bitkisinin yan etkisi bulunmaktadır. Ancak her bitkide olduğu gibi kullanımı abartıldığında şevketi bostan sağlık açısından yan etkiler gösterebilmektedir.

Şevketi bostanı kimler tüketemez?

Şevketi bostan bitkisini;

Hamile olanlar

Böbrek rahatsızlığı olanlar

Mide ülseri veya gastrit problemi olanlar

İlaç kullananlar

Kaynak: Pembenar

Son Dakika Kadın Şevketi Bostan Nedir, Faydaları Nelerdir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tepebaşı Belediyesi Hanımeli Sokağı Kadınların El Emeği Ürünlerini Vatandaşlarla Buluşturuyor
    16:13 Tepebaşı Belediyesi Hanımeli Sokağı Kadınların El Emeği Ürünlerini Vatandaşlarla Buluşturuyor

    Tepebaşı Belediyesi'nin 8 yıldır hizmet veren Hanımeli Sokağı, kadınların el işi ve yöresel ürünlerini haftanın 7 günü vatandaşlarla buluşturmaya devam ediyor. Sokakta yer alan stantlarda örgü, takı, keçe, makrome, bez çanta ve aksesuar gibi ürünler satılıyor.

  • Kırklareli'de Kadın Girişimciler Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:25 Kırklareli'de Kadın Girişimciler Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

    Kırklareli Vali Yardımcısı Elif Canan Tuncer, Kırklareli Kadın Girişimciler Kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Tuncer, kadınların gücünü vurgulayarak devletin kadın istihdamı ve girişimcilere verdiği desteklerden bahsetti. Kurul üyeleri ise çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ayrıca Kırklareli Sağlık Müdürlüğü ekipleri, sağlıklı beslenme ve su tüketiminin önemini anlattı.

  • Kartal Belediyesi Ramazan Ayı İnanç Turlarını Başlattı
    10:44 Kartal Belediyesi Ramazan Ayı İnanç Turlarını Başlattı

    Kartal Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü'nün düzenlediği inanç turları başladı. İstanbul'un önemli inanç merkezlerine yapılan gezilere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

  • Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 'Girişimcilikte Kadın Eli' Konulu Konferans
    10:30 Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 'Girişimcilikte Kadın Eli' Konulu Konferans

    Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen 'Girişimcilikte Kadın Eli' konulu konferans, üniversitenin İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti. Programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sıddıka Özkaldı Karakuş, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Konferansta, Osmaneli Kadın Girişimciler Kooperatifi emekçileri tarafından ortaya çıkarılan el emeği göz nuru ürünlerinden bahsedildi.

  • Niğde'nin unutulmaya yüz tutan Obruk Halısı kadınlar tarafından yeniden dokunuyor
    17 Mar Niğde'nin unutulmaya yüz tutan Obruk Halısı kadınlar tarafından yeniden dokunuyor

    Niğde'nin Obruk Halısı, Bor Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi atölyesinde kadınlar tarafından özenle dokunuyor. Her bir motifinin derin anlamlar taşıdığı halılar, yüzde yüz yün, yüzde yüz kök boya ve el ipinden elde ediliyor. Atölyede çalışan kadınlar, hem maddi kazanç sağladıklarını hem de sosyalleştiklerini belirtiyor.

  • Tunceli'de Açılan Kursla Kadınlar Kaybolmaya Yüz Tutmuş El Dokumalarını Gelecek Nesillere Aktarıyor
    16 Mar Tunceli'de Açılan Kursla Kadınlar Kaybolmaya Yüz Tutmuş El Dokumalarını Gelecek Nesillere Aktarıyor

    Tunceli'de aile destek merkezi bünyesinde açılan kursa katılan kadınlar, kaybolmaya yüz tutmuş ve yörede 'cicim' olarak adlandırılan el dokumalarını yaparak gelecek nesillere aktarıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından destek merkezlerinde kadınlara mesleki eğitim ve istihdam imkanı sunuluyor. Kadınlar, cicim dokumacılığı kursu sayesinde el becerilerini geliştirerek meslek sahibi oluyor ve ürettikleri ürünleri satarak kazanç sağlıyor. Usta öğretici Zerican Tunç, cicim dokumacılığının yeniden canlandırılması için çaba gösterdiklerini belirtirken, kursiyerler de bu mesleği öğrenerek kültürlerinin yok olmamasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade etti.

  • Afetzede kadınlar, ilmik ilmik deprem psikolojisinden kurtuluyor
    16 Mar Afetzede kadınlar, ilmik ilmik deprem psikolojisinden kurtuluyor

    Hatay'ın Antakya ilçesinde dikiş nakış kursunda eğitim gören 12 afetzede kadın, hem meslek öğreniyor, hem de deprem psikolojisinden kurtuluyor. Hatay Valiliği öncülüğünde açılan kurs, afetzedelerin psikolojik destek almasını sağlıyor ve meslek sahibi olmalarını hedefliyor.

  • Depremzedeler Dikiş Nakış Kursunda Hem Meslek Öğreniyor Hem de Psikolojilerini İyileştiriyor
    16 Mar Depremzedeler Dikiş Nakış Kursunda Hem Meslek Öğreniyor Hem de Psikolojilerini İyileştiriyor

    Hatay'ın Antakya ilçesinde dikiş nakış kursunda eğitim gören 12 afetzede kadın, deprem psikolojisinden kurtulmak için terapi gibi gelen kurs sayesinde hem meslek öğreniyor hem de psikolojilerini iyileştiriyor. Hatay Valiliği öncülüğünde açılan kurs, afetzede kadınlara sertifika alacakları ve meslek sahibi olacakları bir fırsat sunuyor.

  • Kendisini rahatsız eden adamı döven kadın konuştu: Hak ettiği cezayı verdim
    16 Mar Kendisini rahatsız eden adamı döven kadın konuştu: Hak ettiği cezayı verdim

    Sakarya'nın Pamukova ilçesinde eşini kaybeden Nuran Kul, kendisini rahatsız eden bir adamı parkta dövdü. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Kul, "Hak ettiği cezayı verdim. Bütün kadınlara da bu cesaret olsun, korkmasınlar ve Osmanlı Tokadını yapıştırsınlar" dedi.

  • Eşini yeni kaybeden kadın, kendisini rahatsız eden adamı evire çevire böyle dövdü
    15 Mar Eşini yeni kaybeden kadın, kendisini rahatsız eden adamı evire çevire böyle dövdü

    Sakarya'nın Pamukova ilçesinde eşini kaybeden Nuran Kul, kendisini rahatsız eden bir adamı parkta dövdü. Olayı anlatan Kul, adamı uyardığını ancak dinlemediğini belirterek Osmanlı Tokadı yapıştırdığını söyledi. Kadının bu cesaretli davranışı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Eşi yeni vefat eden kadın, kendisini rahatsız eden erkeği evire çevire dövdü
    15 Mar Eşi yeni vefat eden kadın, kendisini rahatsız eden erkeği evire çevire dövdü

    Sakarya'da eşi yeni vefat eden bir kadın, kendisini son zamanlarda rahatsız eden ve evinin ihtiyaçlarını karşılaması için para vermeye çalışan bir adamı dövdü. Kameraya yansıyan o anlarda kadın, ''Benim kocam yeni öldü. Seni gebertirim adam ol. Arama diyorum sana niye arıyorsun? Şerefsiz, yaşından başından utan. Ben acımı yaşıyorum kocam yeni öldü. Arama… Bana gel para vereyim diyor sen kimsin'' dedi.

  • Son 3 Günde 7 Kadın Cinayeti İşlendi
    15 Mar Son 3 Günde 7 Kadın Cinayeti İşlendi

    Türkiye'de son üç günde 7 kadın, evli ya da birlikte oldukları erkekler tarafından öldürüldü. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Av. Esin İzel Uysal, iktidarın kadın-erkek eşitliğine ilişkin açıklamalarına işaret ederek, yetkililerin bu soruna cevap vermesi gerektiğini belirtti. Kadınlar artık haklarının farkında ve seçimlerde eşitlikten yana oylarını kullanacaklar.


Advertisement