Silopi'de Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru - Son Dakika
Yerel

Silopi'de Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru

Silopi\'de Anayasa Mahkemesi\'ne Bireysel Başvuru

Türkiye AİHM hak ihlalleri nedeniyle açılan davaların sayısını azaltmak amacıyla hayata geçirdiği 'Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru' uygulanmaya başladı.

26.09.2012 15:14  Güncelleme: 15:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) hak ihlalleri nedeniyle açılan davaların sayısını azaltmak amacıyla hayata geçirdiği 'Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru' uygulanmaya başladı.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde Avukat. Mehmet İhsan Kalkan, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurusunu Asliye Hukuk Mahkemesi'ne yaptı. Silopi'de sürmekte olan bir tazminat davasında iç hukuk yolları tüketildiği gerekçesiyle, Av. Mehmet İhsan Kalkan tarafından Anayasa Mahkemesi'ne Türkiye'deki ilk bireysel başvurusunu yaptı. İşadamı Çeko Ökten tarafından Silopi Asliye Hukuk Mahkemesi'nde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü aleyhine 2006/218 Esas Sayılı dosya üzerinden tazminat davası açıldı. Konu hakkında açıklamada bulunan Avukat Mehmet İhsan Kalkan, "12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandum sonucu hukuk sistemimize 'Bireysel Başvuru Hakkı' adı altında yeni bir iç hukuk yolu eklendi. Bu kapsamda, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı 3 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6216 sayılı kanunla hayata geçti. Bireysel başvurular, Anayasa'da güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye'nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurulur. Anayasa Mahkemesi'ne verilmek üzere hazırlanan dosyamızı Asliye Hukuk Mahkemesi'ne teslim ettik. Silopi'de uzun süreden beridir devam eden tazminat davasının haksız ve hukuki dayanaklardan yoksun bir şekilde reddedildi, bunun üzerine iç hukuk yollarında başvurulması gereken tüm yargı mercilerine başvurduk, sonuç alamadığımız için Anayasa Mahkemesi'ne bu nedenle bireysel başvuru hakkı kapsamında gerekli başvuruyu yaptık. Türkiye'de ilk defa Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuruda sırasıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde düzenlenen 'mülkiyet hakkı' ile

6. maddesinde düzenlenen 'Adil yargılanma hakkı' ve 'yargılamada makul sürenin' ihlal edildiği gerekçesiyle başvuruda bulunduk" dedi.

Avukat Mehmet İhsan Kalkan, ayrıca Anayasa Mahkemesi'nden de sonuç alamadıkları takdirde davayla ilgili AİHM'ye başvuracaklarını sözlerine ekledi. - ŞIRNAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Silopi'de Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement