Siyasi Partilerde Bayramlaşma - Son Dakika
Politika

Siyasi Partilerde Bayramlaşma

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, AK Parti ile CHP arasında koalisyon hükümeti kurulmasını dört gözle beklediklerini belirterek, iki partinin kuracağı hükümetin MHP'nin muhalefetine hazırlıklı olmasını istedi.

18.07.2015 15:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, AK Parti ile CHP arasında koalisyon hükümeti kurulmasını dört gözle beklediklerini belirterek, iki partinin kuracağı hükümetin MHP'nin muhalefetine hazırlıklı olmasını istedi.

Ramazan Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arası bayramlaşmalar kapsamında MHP'yi, AK Parti, CHP, Saadet Partisi, DSP, BBP ve DP heyetleri ziyaret etti.

MHP'de heyetleri Genel Başkan Yardımcısı Yalçın, Ankara Milletvekili Mustafa Erdem ve MYK üyesi Osman Ertuğrul karşıladı.

Bayramlaşmaya gelen AK Parti heyetinde, TBMM İdare Amiri ve Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, Kadın Kolları MKYK üyesi Taciser İçyer ve Gençlik Kolları MKYK üyesi Ömer Faruk Koç yer aldı.

Ahmet Gündoğdu, seçimden önce tüm partilerin, 7 Haziran'da ise milletin söyleyeceğini söylediğini belirterek, milletin hükümeti kurma görevini tek bir partiye vermediğini bildirdi.

Seçimde en yüksek oyu alarak hükümet kurma görevini alan AK Parti'nin üzerine düşen sorumlulukla hareket ettiğine değinen Gündoğdu, "Ülkeyi hükümetsiz bırakmama sorumluluğuyla hareket ediyoruz ama bu ilanihaye devam edecek değil. 45 günlük yasal bir sınırı var. Bu süre içerinde milletin istikrarını koruyacak, gelecek yürüyüşünü ortaya koyacak bir oluşum gerçekleşmezse hep beraber millete gideriz. Milletten de kaçmayız" dedi.

"Erken seçim siyasi partiler için tehdit unsuru olarak gösterilemez"

Bunun üzerine MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın, hiçbir partinin millete gitmekten çekinmeyeceğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı içten içe sistemi veya gidişatı bir erken seçime göre ayarlıyor. Eğer AK Parti buna uyarsa, bu koalisyon turlarının pek fazla anlamı kalmayacak. Çok rahat bir şekilde ana muhalefet partisiyle 390 milletvekiliyle etkili bir hükümet elde bilirsiniz. Durum böyleyken erken seçim siyasi partiler için tehdit unsuru olarak gösterilemez" değerlendirmesinde bulundu.

MHP'nin koalisyon görüşmelerinde AK Parti'ye cevabını verdiğini bildiren Yalçın, "AK Parti'nin önünde hükümet kurmak için alternatifi çok. Bunu değerlendirecek olan ise Sayın Davutoğlu'dur. İlk tur görüşmelerinde bizim tavrımızın net olduğu görüldü. Bizim dışımızda da alternatifler var" diye konuştu.

Yalçın, seçimden önce ve sonra hiçbir parti ile kapalı kapılar ardından ittifak ya da görüşme yapmadıklarını ifade ederek, MHP olarak net ve şeffaf politikalar izlediklerini bunun da teşkilatları tarafından takdirle karşılandığını söyledi.

Ahmet Gündoğdu da bu değerlendirmeler üzerine, AK Parti'nin koalisyon görüşmelerinin birinci turunda "olmazları" gördüğünü, ikinci turunda ise "olurlar" üzerine çalışacağını vurgulayarak, "Hükümet kurmak için kapımızı açık tutacağız, açık kapıları çalmaya devam edeceğiz ama hiçbir kapı milletin kapısının üzerinde eğildir. Sonuçta milletin kapısına döneriz" ifadesini kullandı.

-CHP ziyareti

CHP'yi temsilen Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ankara milletvekilleri Aylin Nazlıaka ve Nihat Yeşil MHP'yi ziyaret etti.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın'ın, CHP heyetine "Hükümeti kuruyor musunuz?" sorusu üzerine Tanrıkulu, "MHP ve HDP'nin üzerinde uzlaştığı bir siyasi parti olduk. CHP'ye duyduğunuz güven için teşekkür ederiz" yanıtını verdi.

Yalçın'ın "Hükümetin kurulması lazım" demesi üzerine, CHP'li Tanrıkulu, şunları söyledi:

"Bize destek verseydiniz şimdiye kadar hükümet kurulmuştu, emekliler de şimdi ilk maaşını almıştı. Buna karşın biz Türkiye'yi hükümetsiz bırakmayacağız. Mutlaka bu parlamento aritmetiğinden bir hükümet çıkacak. CHP bu dönemde üzerine düşen bütün sorumluluğa hazır. Pozitifiz, çözümsüzlüğün değil çözümün odak noktası olmak konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Ama gönül isterdi CHP hükümeti kursun bir Türkiye'de bir restorasyon süreci de başlasın ama mümkün olamadı."

Seçimden önce ülkede büyük bir kutuplaşmanın yaşandığını ama seçmenin tercihi neticesinde bu kutuplaşmanın diyaloğa dönüşmeye başladığını ifade eden Sezgin Tanrıkulu, bunun kurulacak hükümetle devam etmesi temennisinde bulundu.

Semih Yalçın ise MHP'nin koalisyon konusundaki kararının CHP'nin elini rahatlattığını belirterek, "Siyasette kapılar kapanmaz ama bu kapı açıklığı 'koalisyonda yer alırız' anlamına da gelmemeli. Biz hükümeti kurmanızı dört gözle bekliyoruz. Hükümetini kurduğunuzda size karşı azılı bir muhalefette yaparız hazırlıklı olun" diyerek espri yaptı.

"Azılı muhalefet yaparız" sözü heyetler arasında gülüşmelere yol açarken, CHP Milletvekili Nazlıaka, "Anamuhalefet konusunda bu kadar da hevesli olamamak lazım. Bunu tecrübe etmiş bir partinin temsilcisi olarak söylüyorum" diye konuştu.

-DSP, BBP, Saadet Partisi ve DP ziyaretleri

MHP'yi, Genel Başkan Yardımcıları Necati Utkan, Dilara Tambova ve Erdinç Özdil'den oluşan DSP heyeti de ziyaret etti. Ziyarette, MHP'den seçim ve siyasi partiler kanunlarının değiştirilmesi için çaba harcamasını talep eden Utkan, mevcut siyasi partiler ve seçim kanunlarının küçük partilerin aleyhine hususlar içerdiğini söyledi.

AK Parti hükümetinin başarısız bir dış politika uyguladığını ileri süren Utkan, bu politikalardan vazgeçilmesi gerektiğini de savundu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın da Türkiye sınırının ve komşularının yangın yeri olduğunu dile getirerek, yeni kurulacak koalisyon hükümetiyle izlenen dış politikanın da değiştirilmesini temenni ettiğini vurguladı.

BBP Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Eren, MKYK üyesi Burak Ezel, Kadın Kolları Hukuk Müşaviri Ezgi Çabuk'tan oluşan heyet de MHP'yi ziyaret etti.

Koalisyon görüşmelerinin ele alındığı ziyarette konuşan Eren, MHP'nin içerinde olduğu sağ bir koalisyonun kurulmasını arzu ettiklerini söyledi.

AK Parti'nin seçimlerden önce koalisyonların olumsuzluklarından bahsettiğini hatırlatan Eren, koalisyonların kötü olmadığını, Avrupa'da birçok ülkenin koalisyonlarla yöneltildiğini belirtti.

Bunun üzerine Semih Yalçın, "seçimin kaybedeninin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti ve CHP, MHP'nin ise hedeflenen oya ulaşamamasına rağmen yükselen bir değer" olduğunu savundu.

Ülkedeki en büyük gücün, kişiler yerine Türkiye Büyük Millet Meclis'i olması gerektiğinin altını çizen Yalçın, "AKP'nin artık tılsımı bozulmuş, çözülmeye başlamış vaziyette. Muhtemel bir erken seçimde millete ne diyerek oyunu artıracak? Bu CHP için de geçerli" diye konuştu.

Saadet Partisi adına Genel Başkan Yardımcısı Atik Ağdağ ve Genel İdare Kurulu Üyesi Muzaffer Baydar'dan oluşan heyet de MHP'ye bayramlaşmaya geldi.

Geçmişte koalisyon hükümetlerinin Türkiye'ye önemli hizmetler yaptığını belirten Ağdağ, yeni kurulacak koalisyon hükümetinin de ülke için büyük işler yapması temennisinde bulundu.

Demokrat Parti'den ise Genel Başkan Yardımcısı Nuri Efe ve MYK üyesi Onur Başokur MHP'yi ziyaret etti. Bayramlaşan heyetler ziyarette, seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Siyasi Partilerde Bayramlaşma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement