Söke Ovası Sulama Birliği Meclis Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Söke Ovası Sulama Birliği Meclis Toplantısı Yapıldı

Söke Ovası Sulama Birliği Meclis Toplantısı Yapıldı

Söke Ovası Sulama Birliği olağan meclis toplantısı yapıldı.

17.04.2013 15:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Söke Ovası Sulama Birliği olağan meclis toplantısı yapıldı.

Söke Belediye Başkanı ve Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi Başkanlığı'nda yapılan toplantı Söke Ovası Sulama Birliği toplantı salonunda gerçekleşirken, toplantıda DSİ Bakım İşletme Müdürlüğü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Cengiz Köse'de bulundu.

Meclis toplantısı öncesinde Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi çeşitli bilgiler verdi. Söke DSİ tesislerinin Söke Ovası Sulama Birliği'ne tahsisinin yapılmasının ardından alanın Söke Ovası Sulama Birliği'nin kullanımına uygun hale getirmek üzere ihalenin yapıldığını dile getiren başkan Özekmekçi; "Tahsis sonrası proje ve ihale hazırlıkları yapıldı. İhaleyi 399 Bin 500 TL'ye alan yüklenici firma çalışmaya başlıyor. Umut ediyorum ki, bir sonraki meclis toplantımızı yeni binamızda yapacak şekilde binayı bitiririz" dedi.

Geçtiğimiz Cuma günü Söke Belediyesi tarafından imtiyaz sözleşmesi imzalanan katı atık entegre tesisleri ve burada üretilecek compost gübre hakkında bilgiler veren Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi; " Türkiye'de yeni yeni hayata geçmeye başlayan özellikle Avrupa'da yaygın olan sistem yakın zamanda Sökemizde kuruluyor.

Ayrıştırılan katı atıklar biyogaz, elektrik ve compost gübreye dönüşecek. Compost gübre üretimi elbette ovamızı da yakından ilgilendiriyor. Bölgenin üretimi ve toprak özellikleri göz önüne alınarak üretilecek olan compost gübrenin Söke Ovası'nda üretimde verimin artmasına önemli katkılara sağlayacak. Başka yerlerde bu türlü üretilen gübrelerin kullanıldığı bölgelerde üretimde yüzde 30 ile yüzde 70 arasın verim artışı sağlanmış" dedi.

Başkan Özekmekçi'nin açılış konuşması sonrasında yapılan yoklamanın ardından gündem maddeleri görüşüldü. Geçmiş meclis karar özetinin oy birliği ile kabul edildiği Sulama Birliği meclis toplantısında 2012 faaliyet raporu, 2012 yılı gelir ve gider kesin hesapları ile denetim kurulu raporları oy birliği ile kabul edildi.

"10 EŞİT TAKSİT"

Yeni Sulama Birlikleri Kanunu ile değişen üyelik ve üye aidatları ile ilgili DSİ Genel Müdürlüğü üyelik giriş bedelleri taksitlendirilebilecek. Konu Söke Ovası Sulama Birliği Meclis gündemine gelirken, yeni üye olacak üreticilerin ortaya çıkan bedeli 10 eşit taksitte ödeyebilmelerinin önü açıldı. Üyelik ve taksitlendirmelerle ilgili olarak DSİ tarafından bir sözleşme hazırlanacağı belirtildi. Konuyla ilgili bilgi veren DSİ Bakım İşletme Müdürlüğü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Cengiz Köse; "DSİ yasal boşluğu doldurmak üzere bir sözleşme hazırladı. Kayıt sırasında ilk taksit alınacak. Belirlenen takvim içerisinde ise üreticiler taksitlerini ödeyecekler. Bazı sulama birlikler taksit ödemeleri bitene kadar üyeliğin kabul edilmemesi yönünde karar aldı" dedi.

"KIŞ SUYU 20 NİSAN'A KADAR"

Söke Ovası'nda Mart ayına kadar Kış suyu 30 Nisan tarihine kadar geçerli olacak. Söke Ovası Sulama Birliği tarafından kanal temizlik ve bakımları için gerekli süre göz önünde bulundurularak 20 Nisan olarak öngörülen Kış suyu bitim tarihi; mecliste görüşüldü. Üreticilerden gelen talep üzerine bu süre 30 Nisan'a kadar uzatıldı. Bazı üreticiler buğday sulaması göz önünden bulundurularak, suyun kesilmemesi gerektiğini dile getirirken; Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi; "Biz Ovanın genelini düşünmeliyiz. Buğday veya yem bitkisi dikilen alanların dar bir alanı kapsıyor. Ancak suya ihtiyacı olan 260 Bin Dekar alanı yani çoğunluğu göz önünde bulundurmak zorundayız. Suyun kesilmemesi demek, kanallarda bakım ve temizliklerin yapılmaması demek. Böyle bir şey söz konusu olamaz" dedi. Sökeli üreticilerden Mehmet Ali Kuru Başkan Özekmekçi'nin sözlerine ısrarla karşı çıkarken, Başkan Özekmekçi ile bir süre tartıştı. Kuru sözlerini Sulama Birliği'nin başarısız olduğuna kadar getirirken Söke Ovası Sulama Birliği başkanı Necdet Özekmekçi; "Beni sizler seçtiniz. Genel olarak memnuniyetsizlik varsa ben gerekeni yapmaktan kaçınmam" dedi. Yaşanan tartışmanın ardından yapılan oylamada Mehmet Ali Kuru ret oyu kullanırken; salonda bulunan diğer tüm delegeler 30 Nisan önerisini kabul etti.

Gündemin resmi bölümünün tamamlanmasının ardından Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi pazartesi günü gerçekleşen DSİ toplantısı ile ilgili bilgiler verdi, üreticlerin sorularını yanıtladı. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Söke Ovası Sulama Birliği Meclis Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement