Taksim'de 19 Mayıs Töreni - Son Dakika
Güncel

Taksim'de 19 Mayıs Töreni

Taksim\'de 19 Mayıs Töreni

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 94'üncü yıldönümü nedeniyle İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda resmi tören düzenlendi.

19.05.2013 12:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 94'üncü yıldönümü nedeniyle İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda resmi tören düzenlendi.

Tören başlamadan önce spor il müdürlüğüne bağlı bir grup genç sporcu anıtın çevresinde paten yaptı.

İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Taner Özgüven ve iki izci tarafından 10.00' da anıta çelenk konuldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'ndan sonra tören tamamlandı.

Resmi törenin bitmesinden sonra bir grup DSP'li alkışlı protesto yaptı. Bir partili,

"Herkesi buraya davet ediyorum. Bu kadar saygısızca bir tören olmaz. Bugün 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı. Gençler nerede? Türk gençliğine bıraktığımız emanet. Bugün ulaştığımız sonuç, yüzyıllardan beri çekilen ulusal yıkımların yurdun her köşesini sulayan kanların karşılığıdır. Bu sonucu Türk gençliğine kutsal bir emanet olarak bırakıyorum" dedi. Daha sonra Atatürk'ün gençliğe hitabesini okudu.

Bu sırada CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, CHP milletvekili Süleyman Çelebi'nin de bulunduğu partililer anıta gelip çelenk bıraktı. Oğuz Kaan Salıcı yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Bugün 19 Mayıs. Yine Taksim'deyiz. Yine kutlamanın ne için olduğu belli değil. Yani bugün 19 Mayıs mı? 23 Nisan mı? Yoksa Kabotaj Bayramı mı? Belli değil. Yine böyle hızlıca yasaksavar bir tören yapıldı. Ama 19 Mayıs'ın Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımının atıldığı bir tarih olduğu ve bunun gençlere armağan edilen bir bayram olduğu Amasya Tamimi, Erzurum ve Sivas Kongreleri'nin ondan sonra gelen süreçte ortaya çıktığı ve bugünkü bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün bu adımlardan sonra gerçekleşmiş olduğu ile ilgili devlet zevatı hiç bir şey söylemedi. Zaten Spor İl Müdürü arkadaşımız buradaydı. Onun dışında da başka kimse yoktu. Bu bayramlar bu şekilde gitmez. Bunu böyle bir inat haline getirmenin iktidar tarafından inat haline getirmenin hiçbir anlamı yok. Meydanlarda kutlayalım, dendi. Her seferinde söylüyoruz. İşte Taksim Meydanı. İşçilere açmamış olduğunuz bayrama, Cumhuriyet Halk Partililer de geldi diğer siyasi partiler de geldi. Çukura düşmeden burada bir tören yapılıyor. İstendiği zaman oluyormuş demek ki. 19 Mayıs'ın mana ve anlamına uygun şekilde kutlanabilmesi için gerekli olan çabaların bundan sonra gösterilmesi gerekiyor. Cumhuriyet'in temel değerlerini geri planda bıraktırabilecek bayramların sıkıntı yaşanabilecek ortamlardan kurtarılması gerekiyor. Bayramların coşkuyla düzenlenen, yapılan bayramlar olması gerekiyor. Bugünkü bayramda kronometre tutmadık çünkü tutmamızı gerektirecek bir durum yoktu. 2.24 saniyeden daha büyük bir hıza erişebileceklerini tahmin etmedik. Yoksa başka bir dünya rekoru kırmış olacaklardı. Onun için böyle bir işe girişmedik. Ben 19 Mayıs'ı kutlamak için buraya gelen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu iktidar değişmediği sürece bu bayramlar bu şekilde sıkıntılı bir şekilde gitmeye devam edecek."

Bu arada, diğer partilerin çelenkleri gibi AK Parti İstanbul İl Başkanlığı çelengi de tören başlamadan önce alana getirildi fakat çelenk tören başlamadan geri götürüldü. Gazetecilerin tören bitiminden sonra bazı parti ve kuruluşların anıta çelenk koyduklarını hatırlatarak, "AK Parti çelenginin niçin konulmadığını" sormaları üzerine bir partili, "Tören sırasında sadece tek bir çelengin, Spor il Müdürlüğü'nün çelenginin konulacağını öğrendik. Bu nedenle koymadık, götürdük" dedi. - İstanbul/ Beyoğlu

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Taksim'de 19 Mayıs Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement