Tansiyon ve Kalp Hastalarına "Madımak" Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Tansiyon ve Kalp Hastalarına "Madımak" Uyarısı

Ömer Sarı - Yozgat Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr."madımak" bitkisini tüketmemeleri konusunda uyardı.

03.06.2012 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ömer Sarı - Yozgat Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ömer Şenarslan, yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği olan hastaları,

"madımak" bitkisini tüketmemeleri konusunda uyardı.

Şenarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, madımak bitkisinin özelliklek Yozgat'ta aşırı tüketildiğine dikkati çekti. Şenarslan, bu bitkinin pastırma, sucuk ve çemenle pişirilip, yufka ile de tüketildiğini kaydetti.

Bu gıdalarda bol miktarda tuz bulunduğunu ifade eden Şenarslan, "Tuz, tansiyonu yükseltiyor. Tuz kullanmaması gerektiğini bilen hastalarım da var. Bu hastalarım, madımağı tuzsuz pişirdiğini, yoğurtla karıştırarak yediğini anlatıyor ancak bu şekilde yiyen ve acil servise başvuran hastalar da var" dedi.

Bu mevsimde madımak tüketimiyle birlikte şikayetlerin de arttığını belirten Şenarslan, şu bilgileri verdi:

"Madımak tüketen yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği olan hastalarımızda nefes darlığı şikayetleriyle karşılaşıyoruz. Tansiyonu, kalp yetmezliği olan hastaları bu bitkiyi tüketmemeleri konusunda uyarıyorum. İnternette madımağın, sindirim düzenleyici, sayısız faydalarının olduğu, Osmanlı mutfağında tüketildiği yönünde bilgiler var. Ancak bir hekim olarak, madımak tüketimini kesen hastalarımın tansiyonunun düzene girdiğini tespit ettim. Baharla birlikte madımak nedeniyle acil ve kardiyoloji servisinde yoğunluk arttı ancak uyarılarımız sayesinde önceki yıllara göre bir azalma gözlemledik. Sağlıklı insanların bu bitkiyi tüketmesinde sakınca yok."

-Kurutması ve konservesi de yapılıyor-

Yozgat'ta manavlık yapan Hakkı Yalçın, kadınlar tarafından köylerde toplanan madımağın kilosunu 5 liradan sattıklarını anlattı.

Toplaması zahmetli olan madımağı yurt dışındaki gurbetçilerin bile talep ettiğini belirten Yalçın, "Madımak, Yozgat'ta çoğunlukla sade pişirilerek üzerine yoğurt dökülüp, tüketiliyor. Salam, sucuk, pastırma ile karıştırılarak da pişiriliyor. Madımağı kışın tüketmek için kurutan ve konservesini yapan da var" diye konuştu.

- YOZGAT

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tansiyon ve Kalp Hastalarına 'Madımak' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement