Tarabya Kültür Akademisi İçin Start Verildi - Son Dakika
Güncel

Tarabya Kültür Akademisi İçin Start Verildi

Tarabya Kültür Akademisi İçin Start Verildi

Geçtiğimiz 12 Temmuz günü, Tarabya Kültür Akademisi'nin ilk bursiyerlerini seçecek jüri Goethe-Institut Berlin'de toplandı.

17.07.2012 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burslar, bütün sanat dallarından sanatçılara açık. İlk bursiyerler olarak Gerhard Falkner (edebiyat), Marc Sinan (müzik),Annika Eriksson (fotoğraf ve video sanatları) Martina Priessner (film), Marianna Salzmann (edebiyat) seçildi.

Alman Dışişleri Bakanlığı temsilcisi milletvekili ve Devlet Bakanı Cornelia Pieper şöyle dedi: "13 Ekim 2011 tarihinde gerçekleştirilen açılışın ardından yapılan bu jüri toplantısı, İstanbul'daki Tarabya Kültür Akademisi için ikinci önemli adımdır. Tarabya'nın Almanya ile Türkiye arasındaki diyaloğa yeni fikirler ve esinlerle katkıda bulunacak bir yer olmasını diliyoruz. Farklı kültür alanlarından gelen saygın ve tanınmış jüri üyelerinin bursiyerlerin seçimini yaparak kendi isimlerinin Kültür Akademisi'nin ismiyle birlikte anılmasını ve bu kurumun Alman-Türk kültür alışverişi için önemli bir kurum olarak yerleşmesine katkıda bulunmalarını sevinçle karşılıyorum."

Akademi Danışma Kurulu Başkanı ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı Steffen Kampeter de şöyle konuştu: "Jüri, Tarabya Kültür Akademisi bursları ile ilgili kararıyla çok yerinde bir seçim yapmıştır. İlk yılın bursiyer grubunun çok yönlü sanatçılardan oluşması, onlardan çok yönlü ve çok renkli çalışmalar bekleyebileceğimizi göstermektedir." Kampeter, bursiyerlerin, Tarabya Kültür Akademisi'nde kendileri için hazırlanmış olan konutlara kısa süre içinde yerleşmelerini ve Alman-Türk bağlamıyla ilişkilendirecekleri çalışmalarına bir an önce başlamalarını umduğunu söyledi.

Akademi Danışma Kurulu'nda Goethe-Insitut, başkanı Klaus-Dieter Lehmann ile temsil ediliyor. Burslarla ilgili olarak Lehmann da şunları söyledi: "Goethe-Insitut, 1959 yılından beri İstanbul'da çalışmaktadır. Şimdi kurum olarak Villa Tarabya Kültür Akademisi'nin küratörlüğünü de üstleniyoruz ve bu görevin çalışmalarımız için yeni ve heyecan verici olanaklar getireceğine inanıyoruz. Tarabya Kültür Akademisi, Goethe-Institut'un dünya çapındaki rezidans programlarına da saygınlık ve zenginlik katacak. Boğaziçi'nden gelecek yeni proje ve girişimleri şimdiden heyecanla ve sevinçle bekliyorum."

Tarabya Kültür Akademisi

Tarabya Kültür Akademisi, Alman Büyükelçisi'nin Tarabya'daki Yazlık Rezidansı içinde yer almaktadır. Yazlık Rezidansın bulunduğu arazi, Sultan 2. Abdülhamit tarafından 1880 yılında 2. Kayser Wilhelm'e armağan edilmişti. Koşul, arazinin diplomatik amaçlarla kullanılması olduğu için, Kültür Akademisi'nin yönetimi Ankara'daki Alman Büyükelçiliği tarafından yürütülmektedir; küratörlük sorumluluğunu ise Goethe-Institut üstlenmektedir. Goethe-Institut bursiyerlere danışmanlık hizmeti verecek, İstanbul'da sanatçılar ve sanat çevreleriyle ilişki kurmalarına yardımcı olacak ve bursiyerlere eşlik edecek bir program gerçekleştirerek Tarabya'da konserler, okuma etkinlikleri ve konferanslar düzenleyecektir. Tarabya'da bir kültür akademisi kurulması fikri, 2008 yılında Alman Parlamentosu tarafından ortaya atılmıştı. Villa Tarabya, 2011 sonbaharında Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin katılımıyla yapılan bir törenle açılmıştı.

Burslar

Bursların süresi, 3 ila 10 ay arasında değişmektedir ve burs verilirken, bursiyerler ve jüri arasında yapılan görüşmeler sırasında belirlenmektedir. Verilecek bursların sayısı, tek tek bursiyerlerin kalış süresine bağlıdır. Adaylar jüri üyeleri tarafından önerilmektedir ve burslar için başvuruda bulunmak mümkün değildir.

Jüri ve Danışma Kurulu

Jüri şu isimlerden oluşmaktadır: Küratör ve sanat tarihçisi David Elliott, oyuncu Sibel Kekilli, tiyatrocu Shermin Langhoff, besteci ve müzik bilimci Wolfgang Rihm ve şair ve çevirmen Joachim Sartorius.

Jüri üyeleri, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Steffen Kampeter başkanlığındaki Kültür Akademisi Danışma Kurulu tarafından belirlenmiştir. Danışma Kurulunda, Parlamento temsilcileri, Hükümetin Kültür ve Medya görevlileri, Goethe-Insitut ve Dışişleri Bakanlığı'nın temsilcileri yer almaktadır. Kültür Akademisi'nin yönetmeliğinde yer alan maddeler de Akademi Danışma Kurulu tarafından belirlenmektedir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tarabya Kültür Akademisi İçin Start Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement