Tek Bir Cümle ile Fikri Anlatabiliyorsanız O Fikir Güzeldir" - Son Dakika
Ekonomi

Tek Bir Cümle ile Fikri Anlatabiliyorsanız O Fikir Güzeldir"

Tek Bir Cümle ile Fikri Anlatabiliyorsanız O Fikir Güzeldir"

Plasenta Kurucu ve Yönetici Kreatif Direktör Cem Batu'nun, Kıpkırmızı kazanan çalışmaları hakkındaki açıklamaları: Dijitalde Kıpkırmızı kazanan, Altıparmak için yaptığınız "Ballı Adam" başlıklı çalışmanın hikayesini anlatabilir misiniz?

02.09.2016 15:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Plasenta Kurucu ve Yönetici Kreatif Direktör Cem Batu'nun, Kıpkırmızı kazanan çalışmaları hakkındaki açıklamaları:

Dijitalde Kıpkırmızı kazanan, Altıparmak için yaptığınız "Ballı Adam" başlıklı çalışmanın hikayesini anlatabilir misiniz? (Nasıl bir brief ile yola çıkıldı, hangi "insight" üzerinden ilerlendi, bulunan yaratıcı fikir nasıl doğdu,  tasarım aşamasında neler yaşandı, Efsina'nın yaklaşımı nasıldı, revizyon sürecinde neler yaşandı gibi... )

Tam da burada bir reklamcı diliyle "ballandıra ballandıra" anlatmam lazım sanki ama aslında mevzu öyle değil. Çok basit ve akıcıydı her şey; o yüzden böyle güzel oldu ortaya çıkan kreatif ve sonuçları sanırım.

Hikaye şöyle;

Sosyal medyada bir araştırma yaptık. Genç kesimde bal'ın faydaları ve bilinirliği hakkında problem gördük. Dijital iletişimi de bu problem çözmek için ana mecra olarak belirledik. Tam da bu sırada müşterimizden "kış iletişimi ve gençlerle etkileşim" başlıklı bir brief aldık. Her gün bir kaşık bal, kışın olumsuz etkilerine karşı vücudun direncini artırır mesajını iletmemiz ve bilimle süzülen bal olan Balparmak'ın genç hedef kitledeki bilinirliğini artırmamız gerekiyordu.

Günümüz dinamiklerinde de gençler, zeki ve yaratıcı reklamları, ya da reklam olmayan markalı içerikleri tüketiyorlar. Ama maalesef çokça tüketiyorlar. Yani farklılaşmanız lazım. Facebook'ta, Twitter'da ya da x platformda önüne içerik düştüğü zaman izletmenin ve mesajınızı iletmenin yolu "vay çok iyi" diye paylaşım yapan insanlar olmasından geçiyor. (Yani bazen böyle geçiyor, bazen de geçmiyor. Ama konumuz bu değil.) Hani "viral" istiyoruz denilen brief'ler var ya! (Yazar burada gönderme yapmıştır, ama muhtemelen alıcıya ulaşmayan e-posta olarak geri dönecektir.) Yani "ya n'olacak, iPhone ile çekiverirsiniz" kafasından çok ama çok uzaklaşılması gerekiyor öncelikle. Bahsedilen etkiyi yaratacak işi gerçekleştirmenin yolu, basit bir fikri, en iyi şekilde işlemek. Mekanizma ya da mecra bağımlı düşünmemelisiniz; fikir fikir fikir demelisiniz ve en basit ama en güzel anlatılabilir, her mecrada farklı bir deneyim sunma kabiliyeti olan yola odaklanmalısınız. Ballı adam da bu yaklaşımın üzerine inşa edildi. ve tek bir cümle ile fikri anlatabiliyorsanız, o fikir güzeldir aslında. Bu anlamda kampanyanın odak noktası olan "bu kadar ballı değilseniz, soğuk havaları şansa bırakmayın. Günde bir kaşık bal yiyin" her şeyi özetliyor sanırım. Bu cümleyi söylediğimde zaten yaptığımız film ve etrafını ördüğümüz uygulamalar; seyretmese, bilmese de, reklamcı olsa da olmasa da; herkesin gözünde canlanıyorsa, işte o zaman başarıya ulaşan bir işin "hikayesi" konuşulabilir ve paylaşılabilir bir konuya dönüşüyor.

Çalışmanızın ödüllük bulunmasını sağlayan özellikler sizce neler?

Basit ve iyi işlenmiş fikir. Bununla birlikte doğru oyuncu ve oyunculuk, iyi prodüksiyon ve her biri özenle işlenmiş onlarca detay, etrafı mecra mecra donatılmış bir kampanya yaklaşımı ve her biri mecrasına özel farklı uygulamalar.

Kısacası siz yaptığınız işe gereken özeni gösterir ve maddi manevi gerekli yatırımı yaparsanız, tüketici de mutlaka karşılığını verir.

Plasenta, Dijitalde Kıpkırmızı'yı kazanmanın yanı sıra ödül puanlandırması bazında en yüksek performansa sahip ilk 5 ajanstan biri oldu. Ajansınızın reklam yaratıcılığı yarışmalarına yaklaşımı nedir? Yaratıcılık yarışmalarının sektöre katkısına ilişkin bir değerlendirme yapar mısınız?

Öncelikle Allah azaltmasın, artırsın! Reklam yaratıcılığı yarışmalarına yaklaşımımız; pozitif nötr. Annelerimize ne iş yaptığımızı anlatmanın, aslında anlatmadan "bak iyi şeyler işte" demenin fantastik bir yolu. Ayrıca dekorasyon anlamında çok güzel duruyorlar. Ama alamayınca üzülmüyoruz biz mesela. Arada bir yerdeyiz, dengedeyiz. Güzeli bu sanırım. Yani ajansı ziyaret edip 5 Kıpkırmızı daha bıraksanız hayır demeyiz, bırakmazsanız da olur; gelin bir çay içer muhabbet ederiz kafalarındayız.

Çok tartışılıyor bu son dönemde sektörel olarak, ama biz ödülleri seviyoruz, yalan yok. Sektöre de öyle ya da böyle katkısı var. Yok diyenlere şaşıyorum. Hangi ajansla çalışalım diye bir soru ortaya atıldığında, "ya şu ajans çok ödül alıyor, onlarla bir görüşelim" dendiği gerçeğini kimse yok sayamaz. ve bence sorun bizde, ödüllerde değil. Biz egolarımızı arka cebimize koyup, hak edene ödül vermeyi öğrendikçe; ya da gündemden faydalanıp aslında bir brief'in çıktısı olmayan fikirleri sadece ödül almak için ortaya saçmayı durdurunca, her şey çok güzel olacak.

Balparmak Pazarlama Direktörü Burcu Yılmaz da reklam yaratıcılığı ve bu alandaki ödüllerle ilgili soruları yanıtladı:

Reklamlarınızda yaratıcılık nasıl bir yer tutuyor, rol oynuyor, ne kadar önemli?

Balparmak olarak gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarımızda yaratıcılık bizim için vazgeçilmez unsurlardan bir tanesi. Sosyal medya içeriklerimizde, yürüttüğümüz kampanyalarda ve elbette reklamlarımızda yaratıcı çalışmaları, hedef kitlemize iletmek istediğimiz mesajı iletme konusunda en önemli taşıyıcı unsur olarak değerlendiriyoruz. Bu doğrultuda hedef kitlemizin içselleştirebileceği, kendisi ile ilinti kurabileceği yaratıcı fikirleri yaratıcı uygulamalar ile hayata geçiriyoruz.

Ballı Adam filmindeki karakterin ismi, filmin senaryosu ve kurgusu da bu doğrultuda çalışıldı.

Gençlere balın faydalarını anlatmak için stratejimizi, her gün bir kaşık bal yiyerek kışın rahat geçirilebileceği mesajını iletmek üzerine kurduk.

Hayatta "ballı olma" (şanslı olma) durumuna farklı bir açıdan yaklaşıp esprili ve gençlere hitap eden yeni bir ses tonu benimseyerek, ballı olmanın tarifine harfiyle uyan "Ballı Adam" karakterini yarattık.

Her işi rast giden Ballı Adamın balının bir tesadüf olduğunu söyleyerek, "Bu kadar ballı değilseniz, soğuk havaları şansa bırakmayın, günde bir kaşık bal yiyin" mesajını verdik.

Ballı Adam filmimizde olduğu gibi tüm kampanyalarımızı, doğru strateji ve farklı mecra dinamiklerine uygun yaratıcı içeriklerle hedef kitlemize ulaştırıyor, böylece Balparmak'ın sosyal medya ve konvansiyonel medyada bilinirliğini ve konuşulma oranını arttırmayı amaçlıyoruz.

Reklam yaratıcılığı ödülleri sektöre ne katıyor, ne kadar önemli, ajansınızın yaratıcılık ödülü kazanması ne kadar önemli?

Reklamların, tüm sektörlerde faaliyet gösteren markalar için önemi tartışılmaz ancak Balparmak olarak doğanın en büyük mucizesini tüketicilere sunarken, balın faydalarını farklı açılardan yansıtmayı hedefliyoruz.

Türkiye'deki bal paketleme sektöründeki liderliğimizin bize verdiği sorumlulukla, Ballı Adam gibi filmlerle kalite çıtasını sektörümüzde gün geçtikçe yükseltmeyi hedefliyoruz.

Ajansımızın Ballı Adam ile aldığı Kırmızı ve Kıpkırmızı ödülleri, bu stratejilerimizi ne kadar doğru hayata geçirdiğimiz noktasında bize yol gösterici oluyor. Tüketicinin Ballı Adam'ı beğenmesi bizim için çok önemli bir kıstas olmasına karşın, reklam otoriteleri tarafından da beğeniyle karşılanmak ve ödüllendirilmek hem Balparmak olarak bizim, hem de ajansımızın başarısını ortaya koyuyor. Yalnızca prodüksiyon başarısı anlamında değil, dijital videomuzdaki mesajlarımızın da doğru kanallar aracılığıyla tüketicimize ulaştığını düşünüyoruz. Aldığımız ödüller de bu fikrimizi destekliyor.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Tek Bir Cümle ile Fikri Anlatabiliyorsanız O Fikir Güzeldir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement