TEKİRDAĞ'DA 600 KİŞİNİN KATILDIĞI ARAMA KURTARMA TATBİKATI - Son Dakika
Güncel

TEKİRDAĞ'DA 600 KİŞİNİN KATILDIĞI ARAMA KURTARMA TATBİKATI

TEKİRDAĞ'da Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından akredite edilen 14 sivil toplum kuruluşu ve 2 kamu arama kurtarma olmak üzere 600 kişinin katıldığı arama ve kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi.

18.12.2021 16:01  Güncelleme: 21:24

TEKİRDAĞ'da Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından akredite edilen 14 sivil toplum kuruluşu ve 2 kamu arama kurtarma olmak üzere 600 kişinin katıldığı arama ve kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi.

Süleymanpaşa ilçesinde bulunan eski balık halindeki harekat merkezinde gerçekleştirilen programa Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Kılıç, AFAD Müdürü Recep Erol ile arama ekipleri katıldı. Ekipler, senaryo gereği merkez üssü Şarköy ilçesi olan 6.5 büyüklüğündeki deprem haberinin alınması ile harekete geçti. AFAD Başkanlığı tarafından depreme müdahale 'Seviye 3' olarak belirlendi ve ulusal ekiplere müdahale çağrısında bulunuldu. Deprem sonrası Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu toplanarak, İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi faaliyete geçirildi. İstanbul başta olmak üzere 22 ilden gelen arama kurtarma ekipleri eski tekel binasında senaryo gereği arama kurtarma çalışmalarına başladı.

'BİR AY İÇERİSİNDE 2 BÜYÜK TATBİKAT GERÇEKLEŞTİ'

Vali Aziz Yıldırım, Tekirdağ'da son bir ay içinde ikinci büyük tatbikatı yaptıklarını belirterek, 'Daha önce 400 tanesi yurtdışından 7 ülkeden gelen ve gerisi de bizim ülkemizden farklı vilayetlerimizden gelen 1715 kişiyle büyük bir tatbikat yapıldı, AB Modex tatbikatı. Bu tatbikatın çok başarılı olduğunu hala Avrupalı dostlarımız oradan gelen ekiplerin bulunduğu ülkelerdekiler çok büyük ciddiyetle konuşuyorlar. Önemli bir örnek oldu bizim için. Türkiye'mizde de sayın bakanımızın talimatları ile onu yapan bunu da yapar denildi ve 22 ilden kendi ilimizde ki arkadaşlarımızda dahil olmak üzere 600 arkadaşımızın katıldığı 3 günlük bir tatbikat yapıyoruz. İki gün tatbikat bir günde değerlendirmesini yapacağız. Cuma günü başladı, bugünde devam ediyor, yarın Allah nasip ederse değerlendirmesini yapıp sonlandıracağız. Katılan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum' dedi.

'GERÇEĞİNİ ARATMAYACAK TATBİKAT YAPILIYOR'

Vali Yıldırım, hava sıcaklığının 3 dereceye kadar düştüğünü ifade ederek, '3 derece çok ciddi bir soğuktur, yani bu tam bir tatbikat oldu işin aslı. Bunlar göstermelik yapılan işler değildir. Emin olun tatbikatı gerçeğinden ayırt edemezsiniz. AB Modex tatbikatında çekilen bir klip vardı, orada yapılan tatbikatlar esnasında ki bütün senaryoların uygulanması esnasında çekilen bir klip sonrasında insanın tüyleri diken diken oluyor ve gerçeğinden ayırt edemiyorsunuz. Bu yaralılar, yaralıların kurtarılması, ameliyatlar hatta ameliyathaneye yetiştirme, revire yetiştirme konularında da böyleydi. Bu bulunduğumuz alanda da UMKE vardı o zaman. Bunları gerçeğinden ayırmak mümkün değildir ve çok ciddi yapılır. Her şey varmışcasına yapılır??şeklinde konuştu.

'TATBİKATLARI REFLEKS HALİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Tatbikattaki senaryonun Şarköy ilçesinde 6.5 büyüklüğünde depremin ardından arama kurtarma çalışmaları olduğunu belirten Yıldırım, 'Buraya hemen anında akın etti arkadaşlarımız. Herkes ne yapacağını biliyor. İşte modern toplum budur, modern toplumda kurumlar, kişiler, kurumlarda bulunan kişilerde ne yapacağını bilir ve bu sayede de sıkıntı fazla büyümeden hemen müdahale edilir ve bu müdahale neticesinde de vatandaşımız daha fazla zarar görmeden çok hızlı bir şekilde de sıkıntıları giderilerek vatandaşımızın ihtiyaçları karşılanır. Bizde bunu yapmaya gayret ediyoruz, ne kadar çok tatbikat yaparsak o kadar çok refleks haline getirebiliriz diye düşünüyoruz' diye konuştu.

HASARLI BİNALARDA KURTARMA ÇALIŞMALARI YAPILDI

Senaryo gereği arama ve kurtarma çalışmalarına başlayan ekipler, tatbikat alanında hasar görmüş binaların duvarlarını delerek yıkıntıların arasına girerken, kimi ekiplerde ip yardımı ile metrelerce yükseklikteki pencerelerden yaralı kurtarmak için binalara girdi. Arama kurtarma köpeklerinin de kullanıldığı tatbikat gerçeği aratmadı.

TEKİRDAĞ\'DA 600 KİŞİNİN KATILDIĞI ARAMA KURTARMA TATBİKATI
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel TEKİRDAĞ'DA 600 KİŞİNİN KATILDIĞI ARAMA KURTARMA TATBİKATI - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement