Tika Başkanı Serdar Çam, Özbekistan'da - Son Dakika
Güncel

Tika Başkanı Serdar Çam, Özbekistan'da

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam'ın Özbek yetkililerle görüşmesi TİKA Başkanı Serdar Çam Özbekistan'da Çam ve beraberindeki heyet, Özbekistan Sağlık, Tarım ve Su İşleri Bakanlıklarını ziyaret etti Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, temaslarda bulunmak üzere geldiği Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Özbek yetkililerle görüştü.

07.04.2016 20:22

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam'ın Özbek yetkililerle görüşmesi

TİKA Başkanı Serdar Çam Özbekistan'da

Çam ve beraberindeki heyet, Özbekistan Sağlık, Tarım ve Su İşleri Bakanlıklarını ziyaret etti

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, temaslarda bulunmak üzere geldiği Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Özbek yetkililerle görüştü.

TİKA tarafından gerçekleştirilen projelerin açılışı ve Özbek yetkililerle görüşmelerde bulunmak üzere bugün ülkeye gelen TİKA Başkanı Serdar Çam, Özbekistan Sağlık Bakanı Anvar Alimov ve Özbekistan Tarım ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Sabir Ergaşev ile birer görüşme yaptı.

Serdar Çam ve beraberindeki heyet ile Sağlık Bakanlığı binasında görüşen Alimov, kardeş Türkiye heyetini ülkesinde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ülkesinin bağımsızlığının ilk yıllarından başlayarak Özbekistan Sağlık Bakanlığı ile Türkiye arasında sıkı bir işbirliğinin olduğunu, bu dönemde iki ülke arasında çok sayıda projelerin hayata geçirildiğini belirtti.

İki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesinde TİKA'nın rolünün çok büyük olduğunu anlatan Alimov, ülkedeki projeleri desteklemesinden dolayı başta TİKA olmak üzere Türkiye hükümetine teşekkür etti. Ülkede TİKA'nın destekleriyle Orta Asya ülkelerinde benzeri bulunmayan kemik iliği nakil merkezi projesinin hayata geçirildiğini anımsatan Alimov, bunun yanı sıra ülkedeki çok sayıda hastane ve sağlık ocaklarının TİKA'nın destekleriyle donatıldığını vurguladı.

TİKA'nın destekleriyle ayrıca ülkedeki 500'den fazla çocuğa plastik cerrahilik ameliyatlarının yapıldığını ve bu ameliyatlar sonucunda ülkedeki çok sayıdaki ailenin yüzünün güldüğünü ifade eden Alimov, ayrıca 100'den fazla Özbek doktorun da Türkiye'de staj yaptığını ve Türkiye'nin deneyimlerini öğrendiğini kaydetti. Alimov, TİKA Başkanı Serdar Çam'ın bu ziyareti çerçevesinde sağlık alanındaki bazı projelerin de açılışını yapılacağını dile getirirken, sağlık alanındaki bu projelerin ülke hükumeti tarafından "Sağlıklı Anne ve Çocuk Yılı" ilan edilen 2016'da hayata geçirilmesinin de ayrıca bir önem taşıdığını vurguladı.

Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Namık Güner Erpul'un da hazır bulunduğu görüşmede konuşan TİKA Başkanı Serdar Çam da kardeş Özbekistan halkı ve hükümetine Türk halkı ve hükümetinin selamlarını getirdiğini kaydederek, ülkedeki sağlık ve diğer alandaki projelere katkıda bulunmalarının kendileri için sevindirici olduğunu belirtti.

Çam, TİKA'nın Özbekistan'daki sağlık, eğitim ve Aral Gölü felaketinin akıbetlerinin yumuşatılması gibi birçok alandaki projelere destek verdiğini kaydederek, bundan sonra da Özbekistan'daki çeşitli alanlardaki projeleri desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

Çam, insanlığa İbni Sina gibi tıp bilginlerini veren bu topraklara karşı bir sorumluklarının olduğunu kaydederek, bilim, eğitim, kültür, sanat ve medeniyetin bu topraklardan dünyaya yayıldığını dile getirdi.

Özbekistan Sağlık Bakanı Anvar Alimov, görüşmenin ardından Serdar Çam ve Türk heyetine geleneksel Özbek kıyafeti "Çapan" hediye etti. Çam da Özbek tarafına hediyelerini verdi. Çam ve beraberindeki heyet, geleneksel Özbek kıyafeti ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Tarım ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Sabir Ergaşev ile görüşme

Serdar Çam ve beraberindeki heyet ayrıca Özbekistan Tarım ve Su İşleri Bakanlığını da ziyaret ederek Bakan Yardımcısı Sabir Ergaşev ile bir araya geldi.

TİKA Taşkent Program Koordinatörü Süleyman Kızıltoprak'ın da bulunduğu görüşme sırasında konuşan Çam, 2014 yılında Özbekistan'da düzenlenen Aral Gölü felaketiyle ilgili uluslararası bir konferansa katıldığını, bu çerçevede yörede söz konusu çevre felaketinin akıbetlerinin giderilmesine ilişkin gerçekleştirilmekte olan projeleri yerinde inceleme fırsatı bulduğunu anımsatarak, Aral Gölü felaketinin tüm dünyanın önem vermesi gereken bir çevre sorunu olduğunu vurguladı.

Çam, kardeşlerinin mevcut sorunlarını paylaşan bir ülke olarak Türkiye'nin de söz konusu çevre felaketinin akıbetlerinin giderilmesine yönelik projeleri hayata geçirmekte olduğunu dile getirdi. Özbekistan tarafının katkılarıyla bu alandaki projelerin daha da arttırılacağını anlatan Çam, bu çerçevede Aral Gölü'nün kuruyan kısmının ağaçlandırılması ve çevre sorunlarının en aza indirilmesine yönelik TİKA'nın çalışmalarını sürdürdüğünü, bu çerçevede yakın günlerde de bir uzman heyetinin yöreye gideceğini belirtti.

Çam, bu toprakların manevi gücüyle Türkiye'nin büyüdüğünü ve bundan dolayı Türkiye'nin bu topraklara karşı şükran borcu olduğunu ifade ederek, bu kapsamda TİKA'nın bu ülkede gerçekleştirilecek her türlü projeye destek sağlamaya hazır olduğunu dile getirdi. Çam, ayrıca Türkiye'de tarım ve sulama sektöründe elde ettiği deneyimleri yerinde incelemek amacıyla Özbekistan Tarım ve Su İşleri Bakanlığı heyetini Türkiye'ye davet etti.

Ergaşev de Türk ve Özbek halklarının kardeş olduğunu, bu iki halkın dilinin, dininin, inancı ve geleneklerinin de aynı olduğunu kaydederek, bundan dolayı Türkiye ile çeşitli alanlardaki ilişkilerini geliştirmek istediklerini vurguladı.

Tarım ve Su İşleri Bakanlığı olarak TİKA ile birçok projeleri hayata geçirdiklerini, günümüzde de taraflar arasındaki işbirliğinin devam ettiğini dile getiren Ergaşev, küresel bir çevre sorunu olan Aral Gölü felaketinin akıbetlerinin giderilmesi konusunda TİKA'nın destekleriyle bazı projelerin gerçekleştirilmekte olduğunu, bu çerçevede 2014 yılında TİKA ile Özbekistan Tarım ve Su İşleri Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde işbirliğinin devam ettiğini ifade etti.

Aral Gölü'nün kuruyan kısmının yarısının Özbekistan topraklarında bulunduğunu kaydeden Ergaşev, artık Aral Gölü'nün yeniden su ile doldurulmasının zor olduğunu, bundan dolayı esas amaçlarının söz konusu felaketin akıbetlerinin yumuşatılmasına yönelik olduğunu belirtti. Aral Gölü'nün kuruyan kısmında oluşan toz ve zararlı maddelerin rüzgarla birlikte bölgenin çok daha uzaklarına yayıldığını anlatan Ergaşev, Aral Gölü felaketinin akıbetlerinin giderilmesine ilişkin Türkiye'nin desteğini beklediklerini dile getirdi.

Ergaşev, Tarım ve Su İşleri Bakanlığı olarak Türkiye'nin tarım sektöründe elde ettiği başarı, deneyim ve tecrübelerinden istifade etmek istediklerini sözlerine ekledi.

Serdar Çam, ülkedeki temasları çerçevesinde, Taşkent ve Buhara şehirlerinde TİKA destekleriyle hayata geçirilen projelerin açılışına katılacak, ayrıca ülkenin tarihi şehirlerinde incelemelerde bulunacak.

Tika Başkanı Serdar Çam, Özbekistan\'da
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tika Başkanı Serdar Çam, Özbekistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement