Topkapı Müzesinde Açılış Töreni - Son Dakika
Politika

Topkapı Müzesinde Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2) "Başbakanlığımız döneminde olduğu gibi bundan sonra da tarihimize ve ecdadımıza ait eserlerin yurtiçinde ve dışında sahiplenilmesi, tamiri ve ayağa kaldırılması konusundaki çalışmaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz" "Vakıflar Genel Müdürlüğünün Vakıfbank'taki hissesi yaklaşık yüzde 60. Bu, bugünkü rakamla 10 milyar doları aşıyor.

12.01.2015 12:46

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Başbakanlığımız döneminde olduğu gibi bundan sonra da tarihimize ve ecdadımıza ait eserlerin yurtiçinde ve dışında sahiplenilmesi, tamiri ve ayağa kaldırılması konusundaki çalışmaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Topkapı Müzesinin restorasyonu tamamlanan bölümlerinin açılışında yaptığı konuşmada, saray içindeki Sofa Mescidi'nin müzenin açık olduğu saatlerde vakit ve cuma namazlarında hizmet vermeye başlamasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Çalışmaların kesintisiz şekilde sürdürülerek sarayın mümkün olan en geniş şekilde ziyarete açık hale getirilmesini arzu ettiğini ifade eden Erdoğan, "Çünkü biz uzun yıllar boyunca tarihinden, kendi geçmişinden koparılmak istenen bir milletin bugünkü mensupları, temsilcileriyiz. Tarihimizle medeniyetimizle yeniden buluşma konusunda bilhassa yeni nesiller için Topkapı Sarayı gibi sembol eserlerin çok önemli işlevi olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Topkapı Sarayı ve benzeri eserlerin gençlere özgüven sağlayacak eserler olduğunu aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yani ecdadıyla kendisini aşağılamayacak, tam aksine ecdadıyla bir özgüven kazanarak geleceğe bakacak, bu mekanda 400 yıl boyunca sadece Osmanlı İmparatorluğunun değil onunla birlikte tüm bölgenin dünyanın çok önemli bir bölümünün yönetildiğini bilmeleri dahi gençlerimizin ufkunu açacaktır, vizyonunu genişletecektir. Tarihi kim bilir hangi saiklerle yazılmış kitaplardan okumak, yalan yanlış televizyon dizilerinden, sinema filmlerinden öğrenmek başkadır, burayı bizzat o havayı teneffüs ederek görmek, yaşamak çok daha başkadır. Muhteşem tarihimizin kadim medeniyetimizin bu en önemli fiziki eserini içinde barındırdığı manevi değerlerle birlikte benliğine kazıyan her gencimizin kendisini Fatih'in, Kanuni'nin, Yavuz'un hakiki mirasçısı olarak göreceğine inanıyorum. Bu tür restorasyon faaliyetleri işte bu bakımdan çok önemlidir, çok hayırlıdır."

"Ahır olarak kullandılar"

Tarihi ve kültürel değer taşıyan yapılara geçmişte aynı özenin gösterilmediğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Burada öyle yerler var ki maalesef üzülerek söylemek durumundayım buraları hep ahır olarak kullandılar ve oraları bizzat geldim, gördüm. Ancak yeni yeni buraları kazanıyoruz ve yeni kuşaklara inşallah kazandırıyoruz. Maalesef geçmişte gerek ülkemiz sınırları içinde olsun gerek sınırlarımız dışında olsun ecdadımızdan, tarihimizden kalan eserleri korumak, ayakta tutma, yaşatma konusunda yeterli hassasiyet gösterilmemiştir. Bugün Batı'daki bir çok müzeye gidersiniz, inanın bu coğrafyadan götürülmüş eserleri oralarda görürsünüz. Çalınmamış, geride kalmış olan eserlerin de büyük bir duyarsızlıkla çürümeye, yıkılmaya terk edildiğini, yağmalandığını, yok edildiğini görüyoruz. Hiç uzağa gitmeye gerek yok. İşte İstanbul'un durumu ortada. Bunun için biz Başbakanlığımız döneminde olduğu gibi bundan sonra da tarihimize ve ecdadımıza ait eserlerin yurtiçinde ve dışında sahiplenilmesi, tamiri ve ayağa kaldırılması konusundaki çalışmaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz."

- Vahdettin Köşkü tartışmaları

Vahdettin Köşkü'ne ilişkin eleştirilere değinen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Geçenlerde biri yine yazıyor çiziyor... 'Vahdettin Köşkü'nü niçin yaptınız? Ne yapacaksınız? Bütün o rölövelerini bulduk çıkardık ve bu eseri ortaya koyduk; 'Bunu Başbakan kendisi için kullanacak' veya tabi şu anda Cumhurbaşkanlığı makamındayız, 'Bunu ne yapacaksın?' Yani bu eserleri ayağa kaldırmaktan, bunları yeniden kazanmaktan rahatsız olan maalesef bakıyorsunuz ki güya düşünce adamı, yazıyor, çiziyor ve bunları eleştirmeye, bunun arasına da her türlü hakareti sıkıştırmaya çalışıyor. Biz de diyoruz ki nerede hangi eserler varsa bunları bugüne kazandıracağız, yarına kazandıracağız. Buradan ama Cumhurbaşkanı istifade eder ama Başbakan istifa eder veya da değişik kurumlarımız istifade eder. Bizim sadece şu 12 senede hamdolsun günümüze ve geleceğimize kazandırdığımız vakıf eserlerle iftihar ediyoruz. 5 bine yakın eser, Türkiye genelinde hamdolsun bugüne kazandırılmıştır, yarınlara kazandırılmıştır. Kültür Bakanlığımızın çalışmaları aynı şekilde. Bütün bunlar devam ediyor, edecek."

Vakıflar Genel Müdürlüğünün Vakıfbank'taki hissesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vakıflar Genel Müdürlüğünü, Vakıfbank'taki hissesini almak suretiyle katılım bankası haline getirmek gibi bir düşünceleri olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Vakıflar Genel Müdürlüğünün katılım bankasını kurmasıyla birlikte inanıyorum ki kendi yıllık karından belli bir kısmını bütün vakıf eserlere ayırması, bu eserlerin restorasyonunda kullanması, bir diğer taraftan burslarla, kredilerle, bunun yanında birçok yerlerde aşevleriyle vesaireleriyle, aynen ecdadımızın o akarları nasıl değerlendirdiyse buralarda kullanmak suretiyle, bizim vakıf medeniyetimizi çok daha güçlendireceğine inandığım bir anlayıştır o. Çünkü Vakıflar Genel Müdürlüğünün Vakıfbank'taki hissesi yaklaşık yüzde 60. Bu, bugünkü rakamla 10 milyar doları aşıyor. Bu çok ciddi bir güç. Uluslararası camiada da katılım bankaları arasında öne çıkabileceğine inanıyorum. Bunun için de Başbakanımızla da bu konuları görüştük, görüşüyoruz, inşallah bunu bir an önce hayata geçirmek suretiyle, şu anda mecliste bu konu, inanıyorum ki Vakıflar Genel Müdürlüğü çok daha güçlü bir hale gelecek ve katılım bankasıyla birlikte hizmetlerini de çok daha ideal bir konuma taşıyacaktır. "

Geçmişini bilmeyen ve geçmişine sahip çıkmayanların geleceklerini inşa edemeyeceklerini vurgulayan Erdoğan, "Biz geleceğin inşasıyla bir defa görevliyiz. Bu şuuru, bu anlayışı 7'den 70'e tüm insanlarımıza kazandırmak mecburiyetindeyiz. Milletin bizatihi kendisi sahip çıktığında hiç kimse bu eserleri ne çalmaya ne de yıkmaya cesaret edemez. İnşallah önümüzdeki dönemde bu konuda gerek Kültür ve Turizm Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili kamu kurumlarımız gerek ilgili sivil toplum kuruluşlarımız ve en önemlisi de milletimiz el birliğiyle el ele vererek hareket edeceğiz" diye konuştu.

Topkapı Sarayı Müzesinin açılışı yapılan bölümlerinin hayırlı olması dileyen Erdoğan, emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Erdoğan'a Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin imzasının levhasını takdim etti.

Topkapı Sarayı'ndaki açılış törenine Vali Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İl Kültür Müdürü Ahmet Emre Bilgili, İl Müftüsü Rahmi Yaran, Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Topkapı Müzesinde Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement