Tunceli Valisi: Dersim'i Türkiye ile Buluşturacağız - Son Dakika
Güncel

Tunceli Valisi: Dersim'i Türkiye ile Buluşturacağız

Tunceli Valisi: Dersim\'i Türkiye ile Buluşturacağız

Tunceli Valisi Yusuf Hakan Güner, Pülümür İlçesi'nin Turnadere Köyü'nde,Pülümür Kaymakamı Mekan Çeviren, Pülümür Belediye Başkanı Mesut Coşkun iİl Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz ve vatandaşlarla birlikte bal hasadı etkinliğini katıldı.

05.10.2013 16:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli Valisi Yusuf Hakan Güner, Pülümür İlçesi'nin Turnadere Köyü'nde,Pülümür Kaymakamı Mekan Çeviren, Pülümür Belediye Başkanı Mesut Coşkun iİl Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz ve vatandaşlarla birlikte bal hasadı etkinliğini katıldı. Vali Güner, arıcı kıyafeti giyip, arıcılıklarla birlikte bal hasadı yaptı, kış öncesi arıların son bakımını gerçekleştirdi.

Pülümür balının Anzer balı ile yarışır hale geldiğini belirten Vali Güner, "Bizim balımızın Anzer balından eksik olan bir tarafı yok. Arada tek fark var. onlar ballarını iyi tanıtıyor ve pazarlıyor, biz bunu yapamıyoruz. Ama biz valilik ve kaymakamlık olarak bu konuda ciddi çalışma yürütüyoruz Pülümür balını dünya markası yapacağız ve Anzer balı ile yarıştıracağız. Büyük marketler zincirlerine ve Türkiye'ye pazarlamak için her şeyi yapacağız ve üreticiye her türlü katkıyı sunacağız" dedi.

"YAYLA YASAKLARINI KALDIRDIM"

Tunceli'de geçmişte yaylalara uygulanan yasakları tamamen kaldırdığını belirten Vali Güner, "Amacımız, gayemiz burada insanımızın huzur içerisinde olması. Öncelikle bu çerçevede bütün yayla ve mera yasaklarını sona erdirdim, göreve başlamamla beraber. Bu talimatıma rağmen devam eden yayla ve mera yasağı varsa lütfen bana iletin. Ona da müdahale edelim. İsteyen istediği yaylayı, merayı yasal çerçevede, arzu ettiği şekilde kullanabilecek. İnsanlarımız buranın doğal güzelliğinden, tabiatından üretim için, üretime katkı için, gelir elde etmek için geleceğe umutla bakmak için rahatlıkla kullanabilecek. Bu güzel memleketimizin en temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Bu nedenle insanlarımız daha rahat bir ortamda hayvancılık yapması için bütün meralardaki yasağı sona erdirdim" dedi.

Konuşmasında sık sık Dersim vurgusu yapan Vali Güner, Dersim'i Türkiye ile buluşturmak için yollar yaptıklarını ve hizmet için çalıştıklarını anlatıp, şöyle dedi:

"Kavga etmeyelim kucaklaşalım. Bir ve beraber olalım diyoruz. Bunun adresi, bunun teması üretimden ve insanlarımızın geleceğe ümitle bakmasından geçiyor. Ben geleceğimizin, yarınlarımızın çok iyi aydınlık olacağına inanıyorum. Bu yörenin Dersim'in insanının son derece bilinçli, şuurlu, hayata gerçekten umutla bakan insanlar olduğunu burada bir devlet adamı olarak görüyorum, müşahede ediyorum. İnşallah sizlerle beraber olacağız, bir olacağız, kucaklaşacağız. Bundan sonra bizim yollarımızı kar ya da terör kapatmayacak. Bundan sonra bu yollardan üretim yapan, ürün götüren, ticaret yapan araçlar geçecek. bu nedenle Dersim, Pülümür, Erzincan yolunu daha iyi standartlara getireceğiz. Pertek yolunun ihalesi yapıldı ve Mazgirt ile Dersim'i bir köpü ile birleştiriyoruz. Kısacası Dersim'i bir daha ilçeler ile bütünleştirip, Türkiye ile buluşturup ticaret yollarının tamamen açılmasını sağlayacağız."

Vali Güner, Dersim'de şu anda 8 cem evinin bulunduğunu ve 2 cemevinin de inşaatının devam ettiğini belirtti. Güner, şöyle dedi:

"Hacı Bektaş-i Veli, Pir Sultan Abdal, Hacı Bayram Veli, Mevlana'nın aynı kaynağın, aynı damarın pınarlarından alıyor. Bizler bütün inançlara saygılıyız, herkesin inancını ibadetini rahatlıkla huzur içinde yerine getirmesi için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Kaymakamlarımıza talimat verdim, vatandaşın inanç merkezi olarak kabul ettiği, değer verdiği cem evlerine biz devlet olarak sahip çıkıyoruz ve bundan sonra daha fazla sahip çıkacağız. Çünkü orası sizin inancınızın, kültürünüzün, kimliğinizin bir parçası. Sizin kendinizin, kimliğinizin, bir parçası olarak addettiğiniz, değer verdiğiniz değerler bizim başımızın tacıdır. Bu açıkça ifade edeyim. Şu anda Tunceli'de 8 tane faaliyet gösteren 2 tanede inşaat halinde bitirmek üzere olduğumuz iki cem evimiz var. Dolayısıyla Dersim'de 10 tane cem evi olacak. Yalnız cem evlerin de geleneklerinizi kültürlerinizi yaşayın, yaşatın. Gençlerinize orada dedeler marifetiyle kültürünüzü anlatın. Sadece yaşlılar gelmesin oraya, gençleri de davet edin. Gençler sizin ceminizi, ibadetinizi öğrensin. İnancınızın gereklerini öğrensin ve bunu yaşatalım. Bizim Dersim bölgesinde gençliğimizin en büyük sorunu kültürlerinden kopmaları, geleneklerinden kopmaları, inançlarından kopmaları. Gençleri sadece üretimle değil. Aynı zamanda inançla buluşturalım. Gençleri silahla buluşturmayalım. Gençleri değerleri, inançlarıyla 72.5 milleti bir gören, muhabbetle, sevgiyle bakan felsefeyle buluşturalım. Dersimli gençlerimize, çocuklarımıza bu şekilde çağrıda bulunmak istiyorum."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tunceli Valisi: Dersim'i Türkiye ile Buluşturacağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement