Tunus'un Ankara Büyükelçisi Mehrez: "Adana ile Başta Tarım, Makine ve Enerji Olmak Üzere Birçok Alanda Ticari İşbirliği Yapabiliriz" - Son Dakika
Yerel

Tunus'un Ankara Büyükelçisi Mehrez: "Adana ile Başta Tarım, Makine ve Enerji Olmak Üzere Birçok Alanda Ticari İşbirliği Yapabiliriz"

Tunus'un Ankara Büyükelçisi Ben Rhouma Mehrez, Adana ile başta tarım, makine ve enerji olmak üzere birçok alanda ticari işbirliği yapabileceklerini belirtti.

27.11.2011 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunus'un Ankara Büyükelçisi Ben Rhouma Mehrez, Adana ile başta tarım, makine ve enerji olmak üzere birçok alanda ticari işbirliği yapabileceklerini belirtti.

Adana Ticaret Odasından (ATO) yapılan açıklamaya göre, Büyükelçi Mehrez, Adana Fahri Konsolosu Nuri Sabuncu ile ATO'yu ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Şahbaz, yönetim kurulu üyeleri Gürsel Tanrıver, Naci Heybeli ve Genel Sekreter Ahmet Nevruz ile görüştü.

Mehrez, ülkesinin son yıllarda gerçekleştirdiği reformlarla kapalı ekonomiden dışa açılma sürecine girdiğini belirterek, "Devlet yabancı sermayenin ülkeye gelmesi ve gerekli yatırımları yapması için yatırımcıya geniş olanaklar ve muafiyetler tanımaktadır. Ülkemiz son yıllarda başta gıda olmak üzere otomotiv ve elektronik sanayisinde hızlı gelişme göstermiştir" ifadelerini kullandı.

Tunus ile Türkiye ilişkisinin 5 asır önce başladığını, Türkiye ile son yıllarda artan karşılıklı sıcak temaslarla ticaret hacminin, kayda değer bir yükselme gösterdiğini anlatan Mehrez, şöyle devam etti:

"Coğrafi konumları dolayısıyla stratejik yerlerde bulunan her iki ülke, mevcut potansiyeli değerlendirerek işbirliğini geniş ölçüde artırmıştır. Her iki ülkenin birbirini tamamlayan özelliklerinin bulunması, bu gelişmeye yardımcı olmaktadır. Tunus, Avrupa, Asya ve Afrika üçgeninde stratejik bir yerdedir. Ülkemiz İslam toleransının yüksek olduğu 3 bin yıllık bir tarihe sahiptir. Tunus'ta 2 binin üzerinde yabancı yatırımcı mevcuttur. Ülkemizde yabancı yatırımcılar için o kadar cazip olanaklar mevcuttur ki, yatırım yapıp ihracat gerçekleştiren yatırımcılardan 10 yıl süresince vergi alınmıyor. Tunus'ta halen biri kuzeyde Bizerte, diğeri güneyde Zarsis olmak üzere iki serbest bölge bulunuyor. İşçiliğin ucuz, dinarın konvertibl olması, açık bir ekonomi ve dengeli sosyal bir yapıda bulunması, ülkemizi cazibe merkezi haline getirmektedir. Enflasyon oranı yüzde 3'ü geçmemektedir. Büyüme ise yüzde 6'dır. Bu yatırımcı için bir nevi garantidir."

ATO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Şahbaz da, ekonomik anlamda sınırların birer birer ortadan kalktığı globalleşen dünyada, uluslararası ticaretin artırılabilmesi için etkin bir tanıtım ve destek mekanizmasının oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Çukurova'nın, tarımsal üretim, gıda, makine, mobilya, inşaat, yeraltı zenginlikleri, enerji potansiyeli, iklim koşulları limanları, demiryolu ve lojistik olanakları gibi birçok konuda Türkiye geneline oranla avantajlı bir yapıya sahip olduğunu belirten Şahbaz, "Türkiye'nin dördüncü büyük kenti olan Adana, ulusal ve uluslararası yatırımcılara Mersin Serbest Bölgesi, Yumurtalık Serbest Yatırım Bölgesi, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, Mersin-Botaş- İskenderun Limanları, Kerkük-Ceyhan-Yumurtalık Petrol Hattı Terminali, Bakü-Ceyhan Petrol Projesi, otoyol ağı, uluslararası havalimanı gibi elverişli koşullar sunmaktadır" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Şahbaz, tarihi ve kültürel yakınlığa rağmen maalesef kentte Tunuslu yatırımcı firmanın bulunmadığını, oysa Adana'nın yatırım olanakları bakımından Türkiye'de en uygun bölge olduğunu kaydetti.

- ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tunus'un Ankara Büyükelçisi Mehrez: 'Adana ile Başta Tarım, Makine ve Enerji Olmak Üzere Birçok Alanda Ticari İşbirliği Yapabiliriz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement