Türkiye Fırat'ın Suyunu Tutunca PYD Menbiç ve Kobani'de Elektriksiz Kaldı - Son Dakika
Güncel

Türkiye Fırat'ın Suyunu Tutunca PYD Menbiç ve Kobani'de Elektriksiz Kaldı

Türkiye'nin Fırat Nehri üzerinden Suriye'ye bıraktığı suyu kesmesiyle, PKK/PYD'nin elindeki Kobani ve Menbiç gibi pek çok kentte elektrikler gitti. PYD'li teröristler, durumu koalisyona şikayet etti.

06.03.2017 18:37

Tüm uyarılara rağmen PKK ve PYD'nin Münbiç'ten çıkmaması üzerine Türkiye'den çok stratejik bir adım geldi. Suriye'de bulunan Tışrin Barajı'nı besleyen Fırat Nehri, Türkiye tarafından tutulunca, PKK'nın elindeki barajda sular azaldı.

Kobani ve Menbiç kentleri başta olmak üzere pek çok yerde elektrik kesintileri yaşanmasıyla ilgili olarak baraj yönetimi ve PYD'li teröristlerden peş peşe açıklamalar geldi.

"YENİDEN SU GELENE KADAR ELEKTRİK ÜRETİMİ DURDU"

Tışrin Barajı yönetiminin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Türkiye'nin Suriye'ye gelen Fırat suyunu kesmesi üzerine Tışrin Barajı'nın doluluk oranı düşmüş ve elektrik üretimi azalmıştır. Bu sebeple 23 Şubat 2017 tarihinden itibaren, Tışrin Barajı'ndaki elektrik istasyonu, barajdaki su oranı üretim için uygun düzeye gelene kadar üretime ara verilmiştir."

PYD KENDİNİ DEVLET SANIP "ULUSLARARASI ANLAŞMALARI" HATIRLATTI

PYD'nin Kobani Dış İlişkiler Sorumlusu Ewwas Eli ise su kesilmesiyle ilgili Sputnik'e konuştu. Türkiye'nin Suriye'ye bıraktığı suyu kestiğini belirten Eli, şunları ifade etti:

"Kobani ve Menbiç ile çoğu yerin elektriği Tışrin barajı tarafından karşılanıyor. Baraj da su üzerinden çalışıyor. Barajın suyu Türkiye'den geliyor. Suyla ilgili uluslararası bir anlaşma var. Türkiye'deki Atatürk Barajı'ndan gelen su önce Suriye'ye, oradan da Irak'a gidiyor. Irak ve Suriye'nin bu gelen suda hakkı vardır. Suriye'de karışıklıklar çıkınca, Türkiye bu kanunu tanımamaya başladı. Türkiye bundan kaynaklı Fırat suyunu 1 ay tutuyor. Suyu tutuyor, tutuyor ve sonra birden bırakıyor. Bizim barajımız da küçüktür. Birden bırakılan suyu kaldıramıyor. Biz de mecburen barajımızı açıyoruz. Türkiye böyle iki üç defa suyu kapatıp bırakıyor. Suyun kesilmesiyle Kobani'de, Menbiç'te ve Sırrin'de elektrik sorunu yaşıyoruz. Günde en fazla 2 saatimiz oluyor. Mevcut suyla barajdaki suyu ancak 2 veya 3 saat çalıştırabiliyoruz."

'TÜRKİYE SİYASİ NEDENLERLE SUYU KAPATTI'

Eli, şöyle devam etti:

"Şimdi içme suyunda dahi sorun yaşıyoruz. Türkiye siyasi gerekçelerle bu suyu kapatıyor. Türkiye, Kuzey Suriye Federasyonunun yaşam bulmaması için bunu yapıyor. Projemizin yaşam bulmaması için yapıyor. Türkiye bu suyu siyaseti altına alıyor. Siyasetinin hizmetine sokuyor. Türkiye şimdi su bırakıyor ancak az su bırakıyor. Bıraktığı suda malzemesini kullanmak için bırakıyor. Bu bırakılan az su bize yetmiyor. Tışrin barajında üretilen elektriği Sırrın, Resulayn ve Haseke'ye kadar veriyoruz. Suriye'nin kuzeyindeki çoğu yere veriyoruz. Elektrik kesildiği zaman, hepsinde kesiliyor. Bu suyun kesilmesi uluslararası kanunlara aykırıdır. İnsani değildir. Bu sorun karşısında uluslararası kuruluşlar ve Avrupalı devletler ilgisiz kalmamalıdır."

Türkiye Fırat\'ın Suyunu Tutunca PYD Menbiç ve Kobani\'de Elektriksiz Kaldı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Türkiye Fırat'ın Suyunu Tutunca PYD Menbiç ve Kobani'de Elektriksiz Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement