Türkiye-İran İlişkileri - Son Dakika
Güncel

Türkiye-İran İlişkileri

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye'nin siyasi geleceğinde Ankara ve Tahran'ın önemli rol oynayacağını ve bölgesel meselelerde birbirlerinin görüşlerine yakınlaşmaya çalışacağını söyledi.

12.11.2015 19:11

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye'nin siyasi geleceğinde Ankara ve Tahran'ın önemli rol oynayacağını ve bölgesel meselelerde birbirlerinin görüşlerine yakınlaşmaya çalışacağını söyledi.

İran resmi ajansı IRNA'ya konuşan Abdullahiyan, Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin stratejik olduğunu belirterek, "Suriye'de Esed'in geleceği konusunda farklı görüşlere sahip olsalar da iki ülke hiçbir zaman Suriye konusundaki görüş ayrılığının stratejik ilişkileri etkilemesine izin vermedi" dedi.

Türkiye'deki son seçim sonuçlarının Ankara'nın Suriye politikasına ve iki ülke arasındaki ilişkilere ne yönde etkisi olacağına ilişkin soruya Abdullahiyan, "Türkiye'nin yeni hükümeti, Suriye konusundaki bazı tutumlarını koruyabilir ancak Türk dostlarımız gerçekçi bakışa sahip kişiler ve bu gerçekçi bakış Suriye konusunda daha uygun bir yaklaşım sergilemelerine yardım edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Abdullahiyan, "Bir kaç ay önce Türk dostlarımızla yaptığımız görüşmeler doğrultusunda, yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte iki ülke arasındaki siyasi görüşmeler ve etkili işbirliğiyle Suriye gibi bölgesel krizleri çözmeye yönelik daha fazla çaba göstermeyi umuyoruz" diyerek, gelecekte de Tahran ve Ankara arasında bölgesel işbirliği konusunda iyimser olduklarını dile getirdi.

Tahran ve Ankara'nın Suriye'nin siyasi geleceğinde önemli rol oynayacağını belirten Abdullahiyan, "İki ülkenin gelecekte birbirlerinin görüşlerine yakınlaşmaya çalışacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Beşşar Esed yönetimine destek vermek için rejim güçlerinin safında muhaliflere karşı savaşmak üzere asker ve milis güçlerini bu ülkeye gönderen Tahran yönetimi, Rusya ile birlikte 5 yıldır devam eden ve 250 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği iç savaşta Esed rejimini ayakta tutmaya çalışıyor.

ABD, Suudi Arabistan'ın başını çektiği bazı Körfez ülkeleri ve Türkiye ise krizin çözümü için Esed'siz bir geçiş süreci istiyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-İran İlişkileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • BOZO: Dinsız imansız ırana guven olmaz..sakallar sarıklar kandırmaca..islam duşmanları... 0 0 Yanıtla

Advertisement