Türkiye Rusya Krizinden 5 Milyar Dolar Kaybedebilir - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Rusya Krizinden 5 Milyar Dolar Kaybedebilir

İlk dokuz ayda Rusya'ya ihracatımız yüzde 40 azaldı, bavul ticareti yüzde 34 düştü, turist yüzde 20 geriledi. Yeni krizle Türk ekonomisi 2016'da 5 milyar dolar daha kaybedebilir.

26.11.2015 09:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin onuncu büyük ihracat pazarı Rusya ile gerilimin ekonomiye etkisi kaçınılmaz olacak. Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev dün "Rusya ile Türkiye arasındaki iyi komşuluk ilişkileri ekonomi ve siyasi alan dahil zarar gördü. Bu eylemin bir dizi ortak projenin iptal edilmesi ve Türk şirketlerinin Rus pazarındaki pozisyonlarını kaybetmesi gibi doğrudan sonuçları olabilir" diye konuştu. Rus Maliye Bakanı Siluanov da olayın Türkiye ve Rusya'ya ekonomik etkileri olacağını belirtti. İş Yatırım ekonomistlerinin hesabına göre dış ticaret, bavul ticareti ve turizme olası etkilerinin Türkiye ekonomisine maliyeti 5 milyar doları bulacak.

NELER ETKİLENECEK?

Rusya Türkiye'nin ihracatında yüzde 2.5'lik pay sahibi. Türkiye ise Rusya'nın en çok ihracat yaptığı 5'inci ülke ve payı yüzde 5 seviyesinde. Türkiye Rusya'ya en çok mevye sebze satıyor, Rusya ise doğalgaz ve ham petrol. Dış ticaret hacmi 2014'te 31 milyar dolardı, 2015'in ilk dokuz ayında Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı yüzde 40 geriledi ve 2.7 milyar dolara indi. Rusya'nın Türkiye'ye ithalatı da 15.8 milyar dolara düştü. Bu geçen yılın dokuz ayına göre yüzde 18.3'lük gerilemeye işaret ediyor. Türkiye'nin toplam ithalatındaki payı ise yüzde 10'u buluyor ama bunun çoğunluğu yani 9 milyar doları bulan kısmı doğalgaz ve ham petrol olduğu için gelecek üç ayda trendin sürmesi olası.

BAVUL TİCARETİ GERİLEDİ

Rusya ile bavul ticareti de Sovyetler Birliği'nin yıkılmasıyla beraber başladı ve iki ülkenin vazgeçilmeyen ticaret yöntemlerinden biri olarak kaldı. Ancak bu konuda da işler iyi gitmiyor. Öte yandan, yılın ilk üç çeyreğinde yıllık bazda yüzde 34 gerileyerek 2.2 milyar dolara gerileyen bavul ticareti de hesaba katıldığında ihracat üzerindeki Rusya etkisinin artması bekleniyor. Gerilimin etkilediği üçüncü bölüm turizm. Ülkemize gelen turist sayısının yaklaşık yüzde 12-13'ü ile Rusya en büyük ikinci müşterimiz. Yılın ilk 9 ayında bölgeden gelen turist sayısında yüzde 20'lik gerilme var. Rusya'dan turizm geliri 1.9 milyar dolara indi geçen yılın ilk dokuz ayında bu 2.7 milyar dolardı.

ÇİFT TARAFLI KAYIP

Yılın ilk 9 ayında Rusya'daki yavaşlama nedeniyle ihracat ve turizm gelirlerinde toplamda 3.7 milyar dolarlık bir düşüş oldu. İş Yatırım analistleri bu gerileme dikkate alındığında ve Rusya ile krizin sürmesinin etkisinin 2016'da 5 milyar doları bulacağını hesapladı.

Elbette sadece Türkiye ekonomisi etkilenmeyecek. Gerilim doğalgaz ve ham petrol hariç Rusya'nın Türkiye'ye ihracatına da tehdit. Rusya'nın Türkiye'ye ihracatının da yüzde 18'i bulan düşüşle 20 milyar dolara inmesi bekleniyor. (Kaynak:Hürriyet)

Türkiye Rusya Krizinden 5 Milyar Dolar Kaybedebilir
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Türkiye Rusya Krizinden 5 Milyar Dolar Kaybedebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • Gardaş: Lan dingiller Rusyamı bakıyordu bizide korkuyorsunuz 3 1 Yanıtla
  • Konyalı: Batsın Türkiye iyi olacak 2 2 Yanıtla
  • safmısınız: yalan haber şimti rusyayla ticareti kessin direk 20 milyar dolar kardayız. 2 2 Yanıtla
  • Keko: Ulan o Antalyada Karı kalmasın ozaman ben size sorarım... 2 2 Yanıtla
  • tantalos: basimizdaki agalar bunun hesabini onceden yapmıştır. o zararı halktan çıkarırlar merak etmeyin. 2 1 Yanıtla
  • Uzman: Ya arkadaş bizim günahımız ne...yiyim uçağınızı manitasız kalacağız 2 1 Yanıtla
  • yıldız: allah a şükür ler olsun durumuz iyi.akkoyunlar düşünsün. 1 1 Yanıtla
  • putin: bunlar sadce restleşmektir rkası çıkmaz boş verin takmayın doğum sancısı suriye çözüme kavuşacak 1 0 Yanıtla
  • Cello oo: Yalannnnn haberrrr 0 1 Yanıtla
  • Tükenmez Kalem: Üstelik kaybedeceğimiz beş milyarı kurtaracak başka yeni ve alternatif pazar yok. İnşaallah bu iş fazla büyümeden düzelir. 0 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement