TÜSİAD: HSYK Teklifinden Rahatsızlık Duyuyoruz - Son Dakika
Güncel

TÜSİAD: HSYK Teklifinden Rahatsızlık Duyuyoruz

TÜSİAD: HSYK Teklifinden Rahatsızlık Duyuyoruz

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz hükümet ile cemaat arasında yaşanan gerilimden ve yeni HSYK teklifinden rahatsız olduklarını ifade etti.

23.01.2014 10:50  Güncelleme: 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜSİAD'ın 44. Olağan Genel Kurulu'nda üyelere seslenen başkan Muharrem Yılmaz, son HSYK düzenlemesi ve hükümet-cemaat gerilimiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Avrupa Birliği ve bağımsız yargı başlıkları üzerinden hükümete sert mesajlar veren Yılmaz, son dönemde iş adamlarına yönelik kesilen vergi cezalarıyla ilgili de net konuştu. Yılmaz, "Hukukun üstünlüğüne riayet edilmeyen yargı normları AB düzenlemeleriyle çalışmayan, vergi cezalarıyla şirketler üzerinde baskı kurulan, ihale yasası onlarca kez değiştirilen bir ülkeye yabancı sermaye gelmez arkadaşlar." dedi.

Yılmaz'ın konuşmasından öne çıkanlar;

"VERGİ CEZALARIYLA KURUMLAR CEZALANDIRILAMAZ"

Erklerin çatışmasını birbirleri üzerindeki etkisini arttırarak çözemeyiz. Tepkisel adımlarla değil çağdaş normlarla çözebiliriz. Anayasal reformla bu sorun halledilebilir. Hukukun üstünlüğüne riayet edilmeyen yargı normları AB düzenlemeleriyle çalışmayan, vergi cezalarıyla şirketler üzerinde baskı kurulan, ihale yasası onlarca kez değiştirilen bir ülkeye yabancı sermaye gelmez arkadaşlar.

TÜSİAD TEDİRGİN

Siyaset dışı örgütlenmelerin devlet kurumları aracılığıyla siyaseti etkilemeye çalışması hepimizi tedirgin ediyor. Birbiri ardına hazırlanan birtakım kanunlar bizi tereddüte düşürüyor. İnternette özgürlük sınırlarını düzenleyen kanun tasarısının iletişim özgürlüğü üzerine kara bir bulut gibi çökeceği görüşü hayli yaygın. Torba tasarı internette sansür uygulamalarını artıracak nitelikte bir düzenlemeye doğru yöneliyor.

Bu düzenleme hazırlığının bir an önce AİHM'in tanımladığı ifade özgürlüğü kriterlerini içeren AB standartlarında bir yapıyla değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

"HSYK TEKLİFİNDEN RAHATSIZLIK DUYUYORUZ"

HSYK'yı düzenleyen yeni kanun teklifinden de büyük rahatsızlık duyuyoruz. Son günlerde izlediğimiz çatışma, yürütmenin yargı üzerindeki etkisini arttırarak aşılmaya çalışılmaktadır. Çözüm, yargı bağımzsızlığı ve Kopenhag kritelerine uygun bir anayasal reformdur. Bu iki örnek tek başına yeterli olabilecekken bir de ülkenin başbakanı dahil vatandaşların mahremiyetinin kolayca ihlal edilebildiği, adil yargılama hakkından kolayca mahrum edilebilecekleri inancının yerleşik haline geldiğini, Türkiye'nin ağır yolsuzluk iddialarının üzerinden hukukla gelemediğini gösteren bir tablo Türkiye'ye yatırım yapan ülkelerde Türkiye hangi dünyaya ait tarzında bir soru oluşturmasını kabul edebilir misiniz? Türkiye'nin prestijli bir ülke olması için sarf ettiğimiz gayretler boşa çıkmış olmayacak mı?

"REFAH DÜZEYİ DÜŞEN TOPLUMLARDA BİZ DUYGUSU ZAYIFLAR"

Sıkıntı erkler arasında bir çatışmaya dönmüş durumda. Bu sorunu erklerin üzerindeki baskıyı artırarak çözemeyiz. Çağdaş, evrensel kabul görmüş normlarda bir anayasal çağrı yapmamız gerektiğini tekrar ediyorum.

Refah düzeyi düşmeye başlayan bir toplumda sorunların çözülme ihtimali de zayıflayacaktır. Farklı ton ve dozlarda da olsa yaşanmak olan kültürel kutuplaşmalara herkesin aklını esir alır. Toplumda biz duygusu zedelenir. Cumhuriyet'in kuruluş harcında bulunan değerleri günümüz değerleriyle birleştirip batı normlarında yaşayabilen eşit ve huzurlu bir toplum olması arzusundayız. Batı standartlarını esas alan bir demokrasiyi yaşamak istiyoruz.

EKONOMİDE SİYASET ETKİSİ

TÜSİAD Başkanı siyasetin ekonomi üzerindeki etkisiyle ilgili da konuştu. Yılmaz, "Türkiye ekonomisi 800 milyar dolara yaklaşan, güçlü bir ekonomidir. Türkiye ekonomisine hakim olan rasyonel siyasi davranışlar ekonomiyi canlandırmak için öncü olmuştur, uzun vadede daha önce de denge sağlamıştır” dedi.  

NASIL BİR TÜRKİYE İSTİYORUZ?

TÜSİAD Başkanı en kısa sürede gerçekleşmesini istedikleri maddeleri şöyle sıraladı:

- Mevcut siyasi dalgalanmaların ve 2014 seçimlerin ekonomi üzerindeki etkisinin bertaraf edilmesi.

- Türkiyeyi terör ve şiddet ortamından kalıcı bir şekilde arındıracak olan çözüm sürecinde şeffaf adımlar atılması

- Avrupa Birliği üyelik sürecinde 3-4 yeni başlık açılması -Yüzde 10 olan seçim barajının azaltılması

- Merkez Bankası'nın yüzde 5 enflasyon hedefinin yakalanması

- Yürüyüş ve gösteri gibi başlıklar gibi temel hak ve özgürlüklerin alabildiğince genişletilmesi. 

TÜSİAD'IN 2014 TAHMİNLERİ

TÜSİAD'ın toplantı öncesinde dağıtılan 2014'e yönelik öngörülerini içeren raporda, hükümetin yüzde 4 olan tahminine karşılık bu yıl büyümenin yüzde 3,4 olmasının beklendiği ifade edildi. Enflasyonun ise yüzde 7,6 ile hükümetin yıl sonu tahmini olan yüzde 5,3'ün üzerinde kalmasını bekliyor. TÜSİAD'ın işsizlik öngörüsü ise yüzde 10,7 seviyesinde.

 

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel TÜSİAD: HSYK Teklifinden Rahatsızlık Duyuyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • VATANDAŞ: MUHARREM EFENDİ İŞİNE BAK... 15 7 Yanıtla
  • Dobra: Biz de Sizin gibi Ülke çıkarlarıı düşünmeyen dış güçler çıkarına haraket eden daha bir yerli otomobil bile üretemeyen, Müdürleri 500-10000 TL alırken asgari ücret 800 TL ye insanlara reva görüp çalıştıran iş adamlarından rahatsızlık duyuyoruz... 9 3 Yanıtla
  • İSMAİL HAKKI: Tüsiad HSYK düzenlemesinden rahatsız olduğunu söylüyor,merakımı mazur görün,Diktatör zalim esed onbin-den fazla masum insanı,en acımasız metotlarla katlettiği,bu katliamın fotoğrafları,gayri müslümler tarafın danbile kınandığı halde sizden hiç bir ses çıkmadı.HSYK düzenlemesinden rahat sızlık duyacak kadar hassas olansizler acaba bu katliamdan hiçmi rahatsız olmadınız? Bu hususta bir açıklama yaptınızda yoksa benmi duymadım. 2 0 Yanıtla

Advertisement