Ukrayna'nın Bağımsızlığının 25. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'nın Bağımsızlığının 25. Yıl Dönümü

KİEV (AA) – Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkesinin bağımsızlığı için askeri olarak mücadele etmeye hazır olduğunu söyleyerek, "Saldırgan ülkeye, Rus şair Vladimir Mayakovski'nin şu bilge tavsiyesini hatırlatırım. 'Asker arkadaş, Ukrayna ile şaka olmaz'." dedi.

24.08.2016 14:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KİEV (AA) – Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkesinin bağımsızlığı için askeri olarak mücadele etmeye hazır olduğunu söyleyerek, "Saldırgan ülkeye, Rus şair Vladimir Mayakovski'nin şu bilge tavsiyesini hatırlatırım. 'Asker arkadaş, Ukrayna ile şaka olmaz'." dedi.

Ukrayna, bağımsızlığının 25. yıl dönümünü törenlerle kutladı. Bağımsızlık günü kutlamaları Devlet Başkanı Poroşenko'nun Şair Taras Şevçenko Anıtı'na çiçek buketi koymasıyla başladı. Ardından Meydan Olayları'nda hayatını kaybedenler için yapılan anıt önünde saygı gösterisinde bulunan Poroşenko, daha sonra askeri geçit törenlerinin yapılacağı Bağımsızlık Meydanı'na geçerek bir konuşma yaptı.

Kırım ve Donbas'ın Ukrayna egemenliğine dönmesi için politik ve diplomatik yolları kullandıklarını belirten Poroşenko, "Bu Kremlin, kendi emperyal hırslarını tatmin etmek için Ukrayna'nın Donbas topraklarını tiyatro gibi kabul ediyor, bölgede yaşayanları ise ölmeye giden askerler olarak görüyor." dedi.

İki yıldan fazla geriye bakıldığında düşmanın stratejik hedeflerini gerçekleştiremediğini hatırlatan Poroşenko, "Düşman Ukrayna'yı dizlerinin üzerine çökertemedi. Bunun için 2 bin 504 askerimiz hayatını kaybetti." ifadesini kullandı.

Poroşenko, askeri geçit törenini kastederek, "Toplum, iki yılda neredeyse sıfırdan yaratılan yeni orduyu görüyor. Toplum, her geçen yıl silahlı kuvvetlerin güçlendiğine ve ülkenin güvenliğinin arttığına emin. Yönetim, bu askeri geçit töreni ile paraların nereye gittiğinin hesabını vermiş oluyor. Bu tören düşman için bir sinyaldir. Ukrayna ciddi anlamda bağımsızlığı için mücadele etmeye hazırdır. Bu yüzden saldırgan ülkeye (Rusya) Rus şair Vladimir Mayakovski'nin şu bilge tavsiyesini hatırlatırım; Asker arkadaş, Ukrayna ile şaka olmaz." diye konuştu.

Poroşenko, 2014-2015 yıllarında Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü korumak için gönüllü, mobilize ve sözleşmeli 300 bin askerin görev aldığını kaydederek, "Bu yıl sözleşmeli profesyonel orduyu oluşturmak önceliğim oldu. Her ay ortalama 6 bin sözleşmeli asker alınıyor. Ocak'tan bu yana orduya yaklaşık 46 bin asker girdi. Yıl sonuna kadar 20 binden fazla daha gelmesini bekliyoruz. Bugün itibariyle Ukrayna ordusunun yüzde 75'i sözleşmeli askerdir." dedi.

Ukrayna'nın kendini koruma gücüne sahip ancak uluslararası desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Poroşenko, silahlı kuvvetlerin diplomatik cephede mücadeleye imkan verdiğini sözlerine ekledi.

Kiev'de düzenlenen törene Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda da katıldı. Ukrayna ordusuna ait silahlı birliklerin, askeri zırhlı araçların geçişinin ardından tören son buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım da Ukrayna'nın bağımsızlığını kazanmasının 25. yıl dönümü nedeniyle Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'ya birer kutlama mesajı göndermişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'nın Bağımsızlığının 25. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement