Uluslararası Rımpac Pasifik Tatbikatına Doğru - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Rımpac Pasifik Tatbikatına Doğru

Çin donanması Pearl Harbor'a ulaştı ABD'nin organize ettiği çok uluslu tatbikata Çin ilk kez katılıyor.

26.06.2014 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin donanması, ABD tarafından organize edilen çok uluslu RIMPAC deniz tatbikatına katılmak için ABD'nin Pearl Harbor limanına ulaştı.

Çin, tarihinde ilk kez ABD tarafından organize edilen RIMPAC tatbikatına bin 100 asker ve subay, Yüeyang füze firkateyni, Haykou füze destroyeri, Çiandaohu lojistik gemisi, "Peace Ark" hastane gemisi ve iki helikopter gemisiyle katılıyor. Çin ordusuna ait bir komando birliği, dalış ekibi ve sağlık ekibi de Çin unsurlarına eşlik ediyor.

Çin donanmasının tatbikat direktörü Cao Şiaogang, Çinli denizcilerinin, 25 Haziran-8 Temmuz'da savaş gemisi ziyaretleri, basketbol ve futbol maçları, basın toplantıları gibi birçok etkinliğe katılacağını söyledi.

9-30 Temmuz'da yapılacak dünyanın en büyük çok uluslu deniz tatbikatı RIMPAC sırasında Çin unsurları, atış, denizden çeşitli malzemelerin kaldırılması, hasar kontrol, korsanlıkla mücadele, felaket kurtarma operasyonları, savaş gemileri ve helikopterle ortaklaşa taarruz gibi denemeler yapacak.

Çin donanması ayrıca, ABD, Fransa, Meksika ve Bruney ile tatbikat içinde yedi ayrı programda faaliyette bulunacak. Çin'in tatbikata en yeni ve iyi gemilerini gönderdiği ifade edilirken, bu durumun Çin donanmasının şeffaflığını artıracağı ve "Çin tehdidi" iddialarını azaltacağı savunuluyor.

Uzmanlar, Çin ve ABD ilişkilerinin, Doğu ve Güney Çin Denizlerindeki ihtilaflar, siber güvenlik, casusluk iddiaları gibi hususlarda gergin olduğu bir dönemde yapılan tatbikatın, ilişkilere çok fayda sağlamayacağını, zira bunun "sembolik bir çaba" olduğunu savunuyor.

-Tatbikata 23 ülke katılıyor-

1971'de başlayan RIMPAC tatbikatlarına bu yıl 23 ülkeden 49 gemi, altı denizaltı, 200'den fazla uçak ve 25 bin personel katılacak.

ABD, son dönemde Asya ve Pasifik'i "pivot" bölge olarak belirlemesinin ardından, Çin'in Doğu ve Güney Çin Denizlerinde komşularıyla yaşadığı ihtilaflarda daha aktif rol oynamaya başlamıştı.

ABD'nin bölgedeki bazı ihtilaflarla ilgili yorum yapmasının ardından Çin, ihtilafların yine bölge ülkeleri tarafından çözülebileceğini ve üçüncü bir tarafın bu konulara müdahale etmesini istemediklerini açıklamıştı.

Çin, ABD ile askeri ilişkilerini, 1999'da NATO'nun Belgrad'a yaptığı bombalamada Çin Büyükelçiliği'nin vurulması, 2001'de ABD casus uçağının Çin savaş uçağıyla Güney Çin Denizi'nde çarpışması ve ABD'nin Tayvan'a belirli aralıklarla silah satışları gibi konuların ardından dönem dönem durdurmuştu. - Pekin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Rımpac Pasifik Tatbikatına Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement