Umke ve Afad'ın Tatbikatı Nefes Kesti - Son Dakika
Güncel

Umke ve Afad'ın Tatbikatı Nefes Kesti

Umke ve Afad\'ın Tatbikatı Nefes Kesti

Adıyaman’da, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) kurtarma ekiplerinin tatbikatı nefesleri kesti.

21.02.2015 17:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adıyaman'da, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) kurtarma ekiplerinin tatbikatı nefesleri kesti.

8. Bölge arama kurtarma tatbikatında UMKE ve AFAD ekiplerinin işbirliği içerisinde vakalara müdahale canlandırıldı. 19-22 Şubat tarihleri arasında Karadağ Seyir tepesinde gerçekleştirilen tatbikata Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Kilis illerinden 54 kişilik UMKE ekibinin yanı sıra, Adıyaman AFAD ekipleri, Kahramanmaraş KADAK Kulübü ile Adıyaman Dağcılık Federasyonu ekipleri katıldı.

Tatbikatta, program gereği kuyuya düşen bir çocuk, trafik kazasında araç içerisinde sıkışan yaralılar, depremde binanın altında kalanlar, heyelanda toprak altında kalanlar, kayalık alanda darp edilmiş bir kişinin kurtarılması canlandırıldı. Tatbikatta AFAD ekiplerinin olay yerine girişi ve bölgeyi güvenli hale getirmesinin ardından, UMKE ekiplerinin ilk tıbbı müdahaleyi yaparak, yaralıları 112 acil servis ekiplerine teslim etmeleri anlatıldı.

Başarıyla gerçekleştirilen tatbikatı Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, AFAD Müdürü Osman Ertuğrul Altuğ, Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu ve diğer yetkililer izledi.

Tatbikatlar sonunda katılımcılara sertifikaları verilirken, UMKE ekipleri tarafından açılan pankartta ise Özgecan Aslan cinayetine dikkat çekildi.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, 3 gün süren tatbikatın çok başarılı bir şekilde sonuçlandırıldığını dile getirerek, son yıllarda AFAD ve UMKE ekiplerinin teknik ve ekipman olarak geliştiklerini anlattı. Demirtaş, "Bu tatbikatlarda amaç kısa sürede olay yerine ulaşmak ve olaya müdahale etmektir. Müdahale sonrasında yaralıların en kısa süre içerisinde sağlık ekiplerine devri anlatıldı. Hem olağanüstü durumlarda nasıl müdahale edilebilir, hem de bu müdahalelerde en kısa sürede nasıl sonuç alınabilir? Türkiye gerçekten bu konuda çağ atlıyor. 2002 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından UMKE kuruldu. O günden bu yanı gerçekten ciddi tatbikatlar yapılıyor. Buradan bütün arkadaşları tebrik ediyorum" dedi.

UMKE Sorumlusu Filiz Aslan ise "Bu tatbikatta AFAD ile UMKE birlikte çalıştı. Önce AFAD ekiplerimiz olay yerini bize güvenli hale getiriyor. Çünkü onların ekipmanları bizimkinden farklı. Direkt biz olaya giremiyoruz. Güvenli hale geldikten sonra biz giriyoruz. Yaralıya ulaştıktan itibaren artık yaralılar emin ellerde oluyor. Bütün sağlık müdahaleleri yapılarak, dışarıya çıkarılıyor, ambulans ekiplerine teslim ediliyor" açıklaması yaptı.

AFAD Şube Müdürü Abdurrahman Biçer, bu tür tatbikatların UMKE ve AFAD ekipleri arasında koordinasyonu sağladığını ve çok önemli olduğuna işaret etti. - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Umke ve Afad'ın Tatbikatı Nefes Kesti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement