WSJ: Gül, Sansürü Onaylayarak Kendi Geleceğini Belirledi - Son Dakika
Dünya

WSJ: Gül, Sansürü Onaylayarak Kendi Geleceğini Belirledi

WSJ: Gül, Sansürü Onaylayarak Kendi Geleceğini Belirledi

Cumhurbaşkanı Gül'ün internet yasasını onaylamasını değerlendiren Wall Street Journal, Gül'ün kendi siyasi geleceğini belirlediğini yazdı.

19.02.2014 11:14  Güncelleme: 12:44

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün internet yasasını onaylaması yurt dışında da tartışılıyor. Gül'ün kararı beklenmekle birlikte "bir eleştiri fırtınası" tetiklediğine dikkat çeken Wall Street Journal, Gül'ün "taktik siyasi bir hesap yaptığını, bunun da muhtemelen kendi siyasi geleceğini belirleyeceği" görüşlerini yansıttı.

"2 ŞARTLA İNTERNETİ KISITLAYAN YASAYA İMZA ATTI"

ABD'nin çok satan gazetelerinden Wall Street Journal, Abdullah Gül'ün iki tartışmalı maddenin değiştirilmesi kaydıyla "interneti kısıtlayan bir yasa" imzalamayı kabul ettiğini açıkladığına dikkat çekiyor.

"SANSÜRCÜYÜ SANSÜRLE"

Onay, yaygın biçimde beklenmiş olsa da Cumhurbaşkanı'nın kararının internette "eleştiri fırtınası" tetiklediğini belirten gazete, "Türkler, Cumhurbaşkanının twitter'dan ayrılma kampanyasını lanse ederek birbirine "sansürcüyü sansürle' çağrısında bulundular" dedikten sonra şöyle devam ediyor:

"KENDİ SİYASİ GELECEĞİNİ BELİRLEDİ"

"Analistler, görev süresi bu yıl sona erdirdiğinde görevini sürdürmek veya belki Sayın Erdoğan ile görev değiştirme arzusunu pek saklamayan Sayın Gül'ün yasayı değiştirip iktidar partisinin desteğini korumak amacıyla taktik siyasi bir hesap yaptığını, bunun da muhtemelen kendi siyasi geleceğini belirleyeceğini söylüyorlar."

Gazete, Gül'ün kararına muhalefetten gelen eleştirilerine dikkat çekerken de CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu'nun değişiklikleri "kozmetik" olarak nitelediğine işaret ediyor.

"STRATEJİ MUHTEMELEN" HSYK YASASINDA "TEKRARLANACAK"

Cumhurbaşkanı Gül'ün "bu stratejisinin muhtemelen" HSYK yasasında "tekrarlayacağını" düşünen gazete, bir analistin "Yasanın içeriğiyle mutabık olsanız olmazsanız bu Cumhurbaşkanının oldukça akıllı bir siyasi hareketidir" değerlendirmesini aktarıyor.

WSJ, yaygın bir halk desteğini korumaya yönelik "dikkatle ayarlanmış siyasi açıklamaların" Gül'ün siyasi kariyerinin bir özelliğinin olduğunu düşünüyor. Buna karşın, cumhurbaşkanı seçildikten sonra bazı konularda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan farklı görüşlerini dile getirmeye özen gösterdiğini kaydeden gazete bunun bir örneği olarak Gül'ün Türk toplumundaki kutuplaşmaya ve özgür ifadedeki erozyona karşı uyarılarını anımsatıyor.

"GÜL'Ü ONAYLAYANLARIN ORANI EN DÜŞÜK DÜZEYE İNDİ"

Gül'ü eleştirenlerin, "siyasi hırslarının" nedeniyle Erdoğan ile ters düşmemekten kaygılı olduğu için Erdoğan üzerinde "etkin bir kontrol" yerine getiremediğini söylediklerine dikkat çeken gazete, Ocak ayında yayımlanan bir kamuoyu araştırmasının ise Gül'ü onaylayanların oranının önceki aya göre 17 puan düşerek yüzde 46.5'e gerilediğine, bunun da cumhurbaşkanı olmasından bu yana en düşük düzeyini oluşturduğuna vurgu yapıyor.

WSJ, Türkiye'deki AB Delegasyonu eski Başkanı Büyükelçi Marc Pieri'nin "Cumhurbaşkanının son dönemde dikkatle şekillendirdiği, daha ılımlı pozisyonu şimdi yok oluyor. Brüksel'den baktığınızdan Başbakan ve Cumhurbaşkanı'ndan son derece farklı görüntüleriniz oluyordu ama bu artık bulanık hale gelebilir" görüşünü de aktardığı haberinde Gül'ün Gülenciler arasında daha çok desteğe sahip olduğunu belirtiyor.

"GÜL SİYASİ BİR HESAP YAPIYOR"

Haberin son bölümünde de ABD'deki Lehigh Üniversitesi'nden öğretim üyelerinden Türkiye uzmanı Henri Barkey'nin "Cumhurbaşkanı Gül'ü okumak bazen zor oluyor ancak bu yasalara karşı çıkıp kendilerini kurtaracağını bekleyenler, hayal kırıklığına uğrayacaklar. Gelecekteki siyasi beklentilerine ilişkin siyasi bir hesap yapıyor çünkü" savlarına da yer veriyor.

FINANCIAL TIMES

Financial Times gazetesinde yer alan haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, internet yasasının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalandığı Salı günü, darbe girişimi olarak nitelediği yolsuzluk soruşturmalarıyla mücadelede zafer ilan ettiğini ama "siyaset yönünde hassas sızmaları" önleyemediği yorumları yapılıyor.

Binlerce polis ile çok sayıda yargıç ve savcının başka görevlere atanması ile yolsuzluk soruşturmalarını "etkin biçimde raydan çıkarıldığını" savunan gazete, bunun yanısıra lira üzerindeki baskının önemli ölçüde hafiflediğini de söylüyor.

"PİYASA ŞİMDİLİK SİYASİ GÜRÜLTÜYÜ GÖRMEZLİKTEN GELİYOR AMA..."

Buna karşın bazı analislerin Erdoğan'ın, "Türkiye'nin kurumları üzerindeki kontrolü sıkılaştırılmış olsa da devam eden, siyasetten hassas sızmalara kırılgan olmayı sürdürdüğünü savunduklarını" da kaydeden gazete, RBS'nin yükselen piyasa stratejisti Abbas Ameli-Renani'nin "Şimdilik piyasa, siyasi gürültüyü tamamen görmezlikten geliyor ancak önümüzdeki haftalarda yolsuzluk ve tape ifşaatları artması ile hissiyatta kötü bir kaymayı bekliyoruz" sözlerini yansıtıyor.

İngiliz gazetesi, muhtemelen yolsuzluk iddialarının ortadan kalkmayacağı ve Mart yerel seçimleri sonucunu etkileyebileceği görüşlerine de dikkat çektiği haberinde sızmaların internette yayınlanmasını önlemeyi amaçlayan internet yasası ile HSYK düzenlemesinin ise "otoriterlik" suçlamalarına yol açtığına dikkat çekiyor.

Getirilen yasal düzenlemelere rağmen tapelerin ortaya çıkmaya devam ettiğini vurgulanan haberde Başbakan Erdoğan ve İçişleri eski Bakanı Muammer Güler ile ilgili ortaya çıkan son tapelerine ilişkin vurgu yapılıyor.







Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya WSJ: Gül, Sansürü Onaylayarak Kendi Geleceğini Belirledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • Dünya Lideri Erdoğan: Türiye artık dahada büyüyecek. Dünya liderleri abd'ye boyun eğmiyor. Oyunumuzu iyi oynadık, abd'yi ve işbirlikçilerini kullanıp bir köşeye attık. Artık güç Türkiye'de... 6 36 Yanıtla
    tekyol: :) Artık okadar ezbere yazıonuzki akıldan fkirden uzak robot gibi, çünki detaya inemezsiniz kendi pisliğinizde boğulursunuz, insanda biraz karakter olacak!! 0 0 At Gözlüklerini Cıkarın: öyle birsey olsa suan savasın içinde olurdun sen uyumaya devam et 0 0
  • osman duman: sn cumhurbaşkanımız internetyasasını onaylıyarak türk halkının gönlünde taht kurmuştur 4 24 Yanıtla
  • lazz: KARDEŞİM NE BEKLİYORDUNUZ Kİ..... CUMHURBAŞKANI ZATEN HÜKÜMETİN NOTER MEMURU :d 21 3 Yanıtla
  • mustafa yumruk: simdi bir analiz yapalım : Diyelim ki Gül bu kararı veto etti ve akp ile papaz oldu ,Ve birileri alkışladı bunu .....peki bu alkışlayanlar kimler örnek verelim solcular capulcular muhalefet ..ve diyelim akp karşısına alan gül parti kurdu ve secimlere girdi saydıgım gruhlardan hangisi güle rey verecek diye sorsam cogunuz hic biri dersiniz ..peki bunu abdullah gül bilmiyormu ..benim gibi cahil biliyorsa o hayli hayli bilir ...en can alıcı sorumu soruyorum :) birkac narjinal solcu capulcu geziciden sırf aferin almak icin bu adam neden siyasi gelecegini kurban etsin ??mantıklı cevabı olan varsa beni tatmin etsin ..... 3 14 Yanıtla
    mustafa yumruk: cumhurbaşkanın tarafsız olabilmesi icin herhangi bir parti ile bagı olmayan biri olması lazım ..mert turkiyedeki siyasetin normlarını bilen biri olarak bu ulkede bagımsız bir cumhurbaşkanı olabilecegine inanıyormusun? 0 0
  • CEM: WSJ ne?? BİZ SADECE CHP VE PARALELCİLERİ AMERİKANCI SANIYORDUK. DEMEKKİ AKP HARİCİNDE HERKES AMERİKANCI:) 4 13 Yanıtla
  • vlk: Her şey normal gelse bile 12 yıldır yasaklanmayan internet seçim arifesinde yasaklanması düşündürücü değil mi . . . 15 1 Yanıtla
  • Şamil: Bakarmısınız.Bir ABD husumet gazetesi 'gülü onaylayanların sayısı en düşük düzeye indi'diyor.Ne kadar ibret verici bir beyanat değilmi.Bu efendiler hala Türkiyenin devlet adamlarını emir eri,önlerinde ceket ilikleyen,kapılarında yirmi dakikalık bir randevu için bir hafta yatan,aman coni amcam ne der diyen pısırık devlet adamlarından sanıyorlar galiba.Ülkemizide, hala İMF batağında bu günkü yunanistan gibi tükenmiş o eski Türkiye sanıyorlar galiba.Bütün güçleri ile pensilvanyayıda yanlarına fedai olarak alarak içeriden çökertme alışkanlıkları gereği topyekün hükümetin üstüne gelmelerine rağmen.En küçük bir sendeleme bile yaşamadan hem akıl,hem strateji ustalığı ile bazı riskleride yanına alarak hepsinin hevesini kursağında bırakmış durumda.Daha bitmedi yine saldıracaklar ama bundan sonrakiler bir önceki kadar ses getirmeyecektir.Ana deprem geçti.Bundan sonrakiler artçılar olacaktır.Çünkü millet harcı ile yapılmış binalar onların şiddeti ile yıkılacak gibi görünmüyor... 5 10 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement