Yalvaç ve Şarkikaraağaç'ta Yol Haritası Arayışı - Son Dakika
Yerel

Yalvaç ve Şarkikaraağaç'ta Yol Haritası Arayışı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), bölgenin ihtiyaçlarını ve önceliklerini belirlemek ve 2014-2023 Bölge Planı'nı oluşturmak amacıyla sürdürdüğü hazırlık toplantılarına Isparta'nın Yalvaç ve Şarkikaraağaç ilçelerinde devam etti.

24.07.2012 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), bölgenin ihtiyaçlarını ve önceliklerini belirlemek ve 2014-2023 Bölge Planı'nı oluşturmak amacıyla sürdürdüğü hazırlık toplantılarına Isparta'nın Yalvaç ve Şarkikaraağaç ilçelerinde devam etti.

İlçelerdeki kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının ilgi gösterdiği toplantılarda, tanıtım, tarih ve doğa turizmi, tarımsal üretim sanayisini geliştirmek, arazi toplulaştırılması, hayvancılık, ürün pazarlamadaki sıkıntılar, katma değeri yüksek ürünlerin hedef olarak belirlenmesi konuları ele alındı.

Antalya, Burdur ve Isparta'nın stratejik yol haritasını oluşturmak amacıyla sürdürülen Bölge Planı Hazırlık Toplantıları'nın Yalvaç ve Şarkikaraağaç'taki toplantısında, Proje Yönetim Birim Başkanı Sinan Mesuter ile Stratejik Yönetim ve Koordinasyon Birimi uzmanı Gülden Karakuş katılımcıları bilgilendirdi.

Çalışmaları yaklaşık 1,5 yıl sürecek 2014-2023 Bölge Planı'nın amacı, ne için yapıldığı ve içeriği hakkında açıklamalar yapan BAKA ekibi, kalkınma ajanslarına bölge planı için yetki verildiğini, tüm halkın katılımıyla yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları, belediyeler, işadamlarının katılımlarıyla bölge planının hazırlanacağını ve görüşlerin büyük önem taşıdığını ve bölge planına tüm katılımcıların katkıları beklendiği bildirildi.

İlçelerin güçlü ve zayıf yönleri, fırsat ve tehditlerinin analizi için anketi dolduran katılımcılar, ilçe sorunları hakkında görüşlerini açıkladı.

-Yalvaç toplantısı-

Yalvaç Öğretmenevi'ndeki toplantıya, Şarkikaraağaç Kaymakamı ve Yalvaç Kaymakam Vekili Okan Leblebiciler, Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram, Bağkonak Belediye Başkanı Mevlüt Gürsal, Tokmacık Belediye Başkanı Mevlüt Yürekli, Yukarıkaşıkara Belediye Başkanı Mustafa Bıçaklı, Hüyüklü Belediye Başkanı Hasan Yıldız, İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Turan, Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Mehmet Sesli, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Katılımcılar, Yalvaç'ın ulaşım, tanıtım, ortak akıl ve birlikte hareket etme kültürünün oluşmaması, şirketleşme konusunda yeterli güvencenin sağlanamaması ve inanç turizmindeki ön yargılar gibi sorunları dile getirdi.

Toplantıda, zengin tarih ve kültüre sahip olduğu, kıyı turizmi merkezlerine yakınlığı, doğa ve yayla turizmine uygunluğu, tarihi evleri, Psidia Antiocheia Antik Kenti ile Men kutsal alanı gibi turizm potansiyeli bulunan Yalvaç'ın en büyük sıkıntısının da yeterince tanıtılmaması olduğu kaydedildi.

Katılımcılar, Yalvaç'ın OSB, madencilik, dericilik, süt endüstrisi yatırımları, kırsal turizm, kültür turizmi, organik tarım ve inanç turizmi konularında desteklenmesiyle gelişebileceğini ifade etti.

-Şarkikaraağaç toplantısı-

Şarkikaraağaç Öğretmenevi'ndeki bölge planı hazırlık toplantısına Şarkikaraağaç Kaymakamı Okan Leblebiciler, Belediye Başkanı Şafak Ufacık, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

BAKA'ya ilçenin sorunlarını yerinde incelemek ve katılımcılığı sağlamak amacıyla toplantıyı düzenlemelerinden dolayı teşekkür eden Kaymakam Okan Leblebiciler, katılımcılardan 10 yıl süreli bölgesel kalkınma planına katkıda bulunmalarını istedi.

Şarkikaraağaç'ta tarım hayvancılık ile turizmin iki önemli sektör olduğunu ifade eden katılımcılar, büyükbaş hayvancılık ile süt üretiminin, kuru tarım, Kızıldağ Milli Parkı, sedir ağaçları, Beyşehir Gölü ve doğasıyla turizminde önemli potansiyele sahip olduğunu söylediler.

Kızıldağ Milli Parkı'na tur düzenleme, sağlık turizmi, izcilik, yamaç paraşütü, dağ bisikleti gibi turizmin geliştirilmesi gündeme gelen toplantıda,

"Daha iyi neler yapılabilir" sorusuna cevap arandı.

Milli parkın bölgenin özelliklerine göre planlamasının yapılması gerektiğini ifade eden katılımcılar, proje çalışmalarında güneş enerjisinin arıtma tesisinden kullanılması, yaş sebze-meyve üretiminin kooperatif tarafından pazarlanması, süt ve süt ürünlerinin katma değere dönüştürülmesi konularından proje çalışmaları yapılmasını talep etti.

Yayıncı: Güç Gönel - ISPARTA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yalvaç ve Şarkikaraağaç'ta Yol Haritası Arayışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement