Yazar Senai Demirci "Sohbet Meclisi"Ne Konuk Oldu - Son Dakika
Kültür Sanat

Yazar Senai Demirci "Sohbet Meclisi"Ne Konuk Oldu

Eyüp Belediyesi tarafından Ramazan etkinlikleri kapsamından düzenlenen "Sohbet Meclisi"ine, yazar Dr. Senai Demirci konuk oldu.

13.06.2016 20:21

Eyüp Belediyesi tarafından Ramazan etkinlikleri kapsamından düzenlenen "Sohbet Meclisi"ine, yazar Dr. Senai Demirci konuk oldu.

Eyüp Meydanı'nda kurulan platformda konuşan Demirci, Osmanlı döneminde, insanların mezhepleri, dinleri, ırkları farklı olmasına rağmen huzur içerisinde yaşadığını, bunun sebebinin ise insanların, imanın icabını yerine getirmesi olduğunu söyledi.

Demirci, Türkiye'de insanların birtakım güçler tarafından ırkçılığa sürüklenmeye çalışıldığını belirterek, "Ben ırkçılığa, şeytan mesleği diyorum. Kendi ırkını diğer ırklardan yüce görmek. Bunu isterseniz Türk, isterseniz Alman, isterseniz Kürt ya da Arap ırkı üzerinden yapın, hepsi aynıdır. Yani iblisin durduğu yerde durmaktır." dedi.

İnsanın, doğrudan yana olması gerektiğini anlatan Demirci, şöyle devam etti:

"Rabbimiz, meleklere, 'Hz. Adem için secde edin' dediğini bize aktarıyor. Bir de 'Adem'in yaratıcısı olarak bana secde ettiğinizi göreyim' diyor. Bunu da bizim duymamızı istiyor. Bu yüzden Kuran'da var. Melekler hemen secde ediyor. Fakat, iblis secde etmiyor. Secde etmeyişinin izahı çok ilginç. 'Ben ateştenim, Adem ise topraktan. Ateş topraktan üstündür. Bu yüzden secde etmedim' diyor. İblisin ırkçılığı, ateşten oluşuyla ilgiliydi. Kibrini oradan yükseltti."

"İblisin bir günahı var"

İnsanın kibirle sınandığını aktaran Demirci, "Bizim 'ben' deme yetkimiz, nefsimiz, şehvetimiz var. Bakalım Allah'ın sana verdiğiyle Allah'a isyan mı edeceksin? Allah'ın sana ikramıyla Allah'ı unutacak mısın? İblisin sınavı buydu ve kaybettiğini Rabbimiz bize özellikle hatırlatıyor. Diyor ki 'Siz de buradan kaybedersiniz.' İblis, bu günahından ötürü şeytanlaşıyor. Yani tek bir günahı var, o da 'Ben ateştenim o topraktan' deyişi. Bu onu, kıyamete kadar şeytan yapmaya yetiyor. Çünkü, kibir bütün günahların annesidir, kibrin elbisesiyse ırkçılıktır." ifadelerini kullandı.

Demirci, insanın ırkçılığa kendini kaptırdığında secdenin anlamını kaybedeceğine dikkati çekerek, "Secde etmek, iblisin isyan ettiği sahnede, meleklerin tarafını tutmaktır. Her secdemizde, 'Allah'ım bize anlattığın, iblisin isyan ettiği sahne var ya biz o sahneyi başımızın tacı yaptık, ibretimiz eyledik. O sahnenin sınavı, hepimizin aklında ve her secdemizde biz meleklerin yanındayız' diyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Bütün secdelerin, şeytana muhalefet secdesi olduğunu ifade eden Demirci, "Secde etmek, şeytana, 'Ben senden değilim' demektir. O halde bütün secdeler, şeytanın mesleğine muhalefeti doğurmalı. Biz hem secde edip hem ırkçı olamayız." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Yazar Senai Demirci 'Sohbet Meclisi'Ne Konuk Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement