YEM Yayın'dan Yeni Bir Kitap - Son Dakika
Kültür Sanat

YEM Yayın'dan Yeni Bir Kitap

YEM Yayın\'dan Yeni Bir Kitap

Küçük, sevimli ancak kapsamlı bir rehber.

11.04.2013 09:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Semboller Nasıl Okunur?

Resimli Sembol Okuma Rehberi

YEM Yayın Semboller Nasıl Okunur?/ Resimli Sembol Okuma Rehberi adını taşıyan yeni kitabını yayımladı. Cebe sığacak kadar küçük ama görseller eşliğinde verilen ayrıntılı bilgiler içerecek kadar büyük olan bu benzersiz el kitabı, dünya üzerindeki farklı kültürlerin sanat eserlerinde ve tasarım nesnelerinde kullandıkları sembolleri merak eden ve anlamlarını öğrenmek isteyen herkesin ilgisini çekecek. Pratik bir rehber işlevi gören kitap, ilk kez yayımlandığı 2009 yılından bu yana 14 dile çevrildi.

YEM Yayın, Semboller Nasıl Okunur?/ Resimli Sembol Okuma Rehberi adlı yeni kitabını yayımladı. İlk kez yayımlandığı 2008'den bu yana 17 dile çevrilip dünya çapında 120 binin üzerinde satış rakamına ulaşan, Türkiye'de de büyük bir ilgiyle karşılanıp 3. baskısını yapan Binalar Nasıl Okunur?/ Resimli Bina Okuma Rehberi'nin ardından yayımlanan Semboller Nasıl Okunur?/ Resimli Sembol Okuma Rehberi, ilk kez yayımlandığı 2009 yılından bu yana 14 dile çevrildi.

Semboller Nasıl Okunur?/ Resimli Sembol Okuma Rehberi yeryüzünde eski çağlardan günümüze sanatta kullanılan sembollerin zengin kavram dünyasını ayırt edip anlamayı amaçlayan pratik bir giriş kitabı. Farklı kültürlerin belli başlı sembollerinin anlamlarını, kökenlerini, anlatım ve tasarım biçimlerini yaratıldıkları coğrafyalara göre gruplandırarak belirli temalar çerçevesinde inceliyor. Bu küçük ve sevimli cep kitabı konuyla ilgili akla gelebilecek her türlü soruya görseller eşliğinde kısa ve öz cevaplar veren kapsamlı bir rehber.

Konunun özünü kolayca kavratan kısa açıklamalarla birlikte 500'den fazla görselin bulunduğu kitapta, okurun farklı uygarlıklara ait sanat eserleri ve tasarım nesnelerinde rastlanan sembollerin dilini çözüp verilen mesajı anlamasına yardımcı olacak çeşitli ipuçları sunuluyor. Kutsal imgeler, kimlik işaretleri ve sembolik sistemler incelenerek farklı kültürler arasında karşılaştırma yapıp benzerlikleri ve farklılıkları keşfetmesi sağlanıyor.

Bu küçük ancak hacimli cep kitabı dünya üzerindeki farklı kültürlerin tarih boyunca sanat eserlerinde ve tasarım nesnelerinde kullandıkları, arketip kabul edilen sembolleri keyifle "okuyarak" kavramamızı amaçlayan bir rehber. Sırasıyla Afrika, Amerika, Asya, Avrupa ve Okyanusya uygarlıklarında kutsallığı ifade eden; tanrıları, mitolojik ve fantastik varlıkları canlandıran; kişisel ve sosyal kimlikleri, aidiyetleri, toplumsal sınıf ya da statüleri ortak bir temsil düzlemine taşıyan; alegorik anlatımlar ve anıştırmalarla geçmiş ile şimdi arasında çok yönlü bağlar kurarak zengin bir kültür birikimi oluşturan; günlük hayatın en temel ritüellerine anlam katan ve korkulara, düşlere, sevme ve bilme arzusuna, korunma içgüdüsü ya da mutluluk arayışına tercüman olarak evrensel insanlık deneyimleriyle muazzam bir ortak anlam ve duygu coğrafyası yaratan sembolleri ve sembolik sistemleri incelerken okuru kıtalar ve uygarlıklar arasında gezinerek karşılaştırmalar yapmaya davet ediyor.

Kitaba tüm seçkin kitabevlerinden, YEM Kitabevi'nin Beşiktaş ve Fulya'daki mağazalarından ve www.yemkitabevi.com internet adresinden ulaşılabilir.

SEMBOLLER NASIL OKUNUR?

Resimli Sembol Okuma Rehberi

Clare Gibson

Çeviren: Cem Alpan

Editör: Bahar Demirhan

YEM Yayın

Mayıs 2013

256 sayfa, karton kapak

13,5x16,5 cm

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat YEM Yayın'dan Yeni Bir Kitap - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement