Yeni Nesil Trenlerde Konforda Sınır Yok - Son Dakika
Ekonomi

Yeni Nesil Trenlerde Konforda Sınır Yok

Yeni Nesil Trenlerde Konforda Sınır Yok

İtalya'nın ilk özel sektör hızlı trenlerinin tanıtımı, yeni nesil raylı taşımacılıkta konforda sınır olmadığını ortaya koydu.

14.12.2011 17:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya'nın ilk özel sektör hızlı trenlerinin tanıtımı, yeni nesil raylı taşımacılıkta konforda sınır olmadığını ortaya koydu. Kablosuz internetten sinema keyfine kadar her türlü detay düşünülürken, bu yeniliklerin tren yolculuğunu sevmeyenlere bile cazip geleceği belirtildi.

İtalya'nın ilk özel sektör çok yüksek hızlı trenleri, enerji ve taşımacılık sektörünün önde gelen şirketlerinden Fransız Alstom tarafından üretildi. Alstom, başkanlığını aynı zamanda Ferrari'nin de başkanı olan Luca di Montezemolo'nun yürüttüğü yeni İtalyan demiryolu işletmecisi Nuovo Trasporto Viaggiatori'yle (NTV) 2008 yılında yaptığı anlaşmaya göre 25 adet çok hızlı tren siparişini hayata geçirdi.

Mart ayında hizmete girmesi beklenen AGV tipi ve 'Italo' isimli trenlerin ilki, Napoli'nin Nola kasabasındaki NTV-Alstom hızlı tren tesislerinde tanıtıldı. Saatte 300 kilometre hızla giden trenlerin tanıtımı, Alstom Başkanı ve CEO'su Patrick Kron, NTV Başkanı Luca di Montezemolo, NTV Genel Müdürü Giuseppe Sciarrone ve diğer yetkililerin katıldığı görkemli bir törenle yapıldı.

"İTALYA BÜTÇESİNE DE KATKI SAĞLAYACAK"

Luca di Montezemolo başta olmak üzere, Gianni Punzo, Diego Della Valle, Alberto Bombassei ve Giuseppe Sciarrone gibi saygın işadamları ile Banca Intesa San Paolo, Genarali Financial Holdings Fcp-Fis, Fransız devlet demiryolları SNCF gibi kuruluşların katılımıyla kurulan NTV, Trenitalia'yla büyük bir rekabet içine girmeye hazırlanıyor. 67 haftada, 200 bin kilometre test sürüşü yapılan trenlerin Avrupa'nın en modern trenleri olduğunu söyleyen Başkan Montezemolo, bunun için 1 milyar Euro yatırım yaptıklarının altını çizerek, "Çok zorluklarla karşılaştık. Ancak, bu yatırım, devlet bütçesine de büyük katkı sağlayacak. Halen bazı bürokratik izinleri bekliyoruz" dedi. NTV, 2015 yılına kadar İtalya'daki hızlı tren ağının, yüzde 20'sini ele geçirmeyi hedefliyor.

300 KM HIZLA SİNEMA KEYFİ

Bu tanıtım vesilesiyle, yeni nesil trenlerde teknolojik donanımın yanı sıra yolcuların konforunun da eksiksiz düşünüldüğü gözlendi.

İtalya'da Roma, Floransa, Torino, Milano, Napoli, Salerno, Bolonya, Venedik ve Padova gibi şehirlere ve 12 istasyona ulaşacak olan 25 trene döşenen fiber optik kablolar sayesinde, yüksek hızda Wi-fi (kablosuz internet) erişimi bedava sağlanacak.

Club, Prima ve Smart olmak üzere 3 ayrı sınıfa ayrılan trende, cep telefonlarının kullanılamayacağı ve yüksek sesle konuşulamayacak olan Relax vagonu da bulunuyor.

Sinemaya düşkün olanlar için Smart Cinema vagonunda, 19'ar inçlik 8 ekranda, vizyondaki filmler izlenebilecek. Ayrıca koltuklara monte edilen ekranlarla da uydu kanalıyla televizyon seyredilebilecek.

Club sınıfında ise sadece 19 koltuk var. Bunlardan 8'i, özel bir alana sahip olmak isteyen yolcular için tasarlanmış 2 kompartımanda bulunuyor. Burada küçük gardıroplar da var. Yeni nesil trenler çocuklu anneleri de ihmal etmedi. Tuvaletlerde bebeklerin altını değiştirmek için platformlar da bulunuyor. Koltuklara kadar servis yapılacak olan restoran hizmetinden yararlanmak istemeyenler için ise su, kahve ve sandviç tarzı yiyecekler alınabilecek otomatlar da yer alıyor.

Valizlerinin çalınmasından korkanlar için de vagonların girişinde valizlerin kilitlenebileceği ücretli bölmeler bulunuyor. Ayrıca seyahat sırasında yanındaki yolcunun koluna çarpmasından rahatsız olanlar da düşünülmüş. Her koltuk kolluklarının arası 5'er santim aralıklarla yerleştirilmiş.

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ, ÇEVRE DOSTU TRENLER

AGV hızlı trenleri, 3 Nisan 2007'de dünya hızlı tren hız rekorunu 575 kilometre hızla kıran teknolojiye sahip olduğu ve trenin yüzde 98'inin yenilebilir materyallerden yapıldığı belirtildi. AGV, saatte 360 kilometre hıza çıkabiliyor ancak İtalya'da 300 kilometre hızdan fazlasına izin verilmiyor. AGV trenler, üretim bakımından değişimci bir tablo da ortaya koyuyor. 130- 250 metre arasındaki trenler, 270-510 ton arası ağırlıkta. Yani kendisiyle aynı özelliklere sahip trenlerden 70 ton kadar daha hafif. Avrupa'da tüm elektrik iletim hatlarında rahatlıkla işleyebiliyor.

Çevreye saygılı AGV, sera gazı salınımı ile gürültü kirliliğini engelliyor, enerji tüketimini yüzde 10 azaltıyor. Tek bir tren setinin maliyetinin ise 25 milyon Euro'ya ulaştığı açıklandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Yeni Nesil Trenlerde Konforda Sınır Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement