"Yeşilyuva Ayakkabısı" Ucuz Ürüne Karşı Savaşını Kazandı - Son Dakika
Yerel

"Yeşilyuva Ayakkabısı" Ucuz Ürüne Karşı Savaşını Kazandı

Sebahatdin Zeyrek - Acıpayam ilçesine bağlı Yeşilyuva beldesinde, nesilden nesile aktarılan yüzlerce yıllık ustalıkla, ellerinde adeta dans eden çekiçleriyle deriye şekil veren ayakkabı ustaları, piyasadaki ucuz ürünlere karşı kaliteleriyle...

07.12.2012 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sebahatdin Zeyrek - Acıpayam ilçesine bağlı Yeşilyuva beldesinde, nesilden nesile aktarılan yüzlerce yıllık ustalıkla, ellerinde adeta dans eden çekiçleriyle deriye şekil veren ayakkabı ustaları, piyasadaki ucuz ürünlere karşı kaliteleriyle yeniden varlıklarını ispatladı.

Yeşilyuva beldesinde, geçmişi yaklaşık 400 yıla uzanan ata yadigarı ayakkabı imalatçılığı, beldeyi ayakta tutan tek sektör oluşu ve ülke ekonomisine sağladığı katkıyla dikkati çekiyor.

Uzakdoğu ülkelerinden gelen ürünlerle fiyat rekabeti yapamaması nedeniyle sıkıntılı dönemler geçiren Yeşilyuvalı ayakkabıcılar, kaliteli imalatlarıyla son birkaç yılda, piyasada yeniden "ben de varım" demenin mutluluğunu yaşıyor.

Yeşilyuva Ayakkabıcılar Kooperatifi Başkanı Mustafa Kemal Kayış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yeşilyuva halkının yaklaşık yüzde 95'nin geçimini ayakkabı imalatından sağladığını söyledi.

Beldede 200'e yakın esnafın ayakkabı imalatı yaptığını ve günlük üretimlerinin 3-4 bin, yıllık üretimlerinin ise 1-1,5 milyon çifti bulduğunu belirten Kayış, şunları kaydetti:

" Türkiye'nin her iline ve 52 farklı ülkeye ayakkabılarımızı gönderiyoruz. İmalatımızın yaklaşık yüzde 65'i iç piyasaya, kalan kısmı da dış piyasaya gönderilmekte. Yeşilyuva esnafı olarak Türkiye ekonomisine yaklaşık 24 milyon lira katkıda bulunuyoruz."

-Ruslar da "Yeşilyuva ayakkabısı" giyecek-

Kayış, Yeşilyuva ayakkabıcıları olarak, dış piyasada en son Rusya pazarına yönelik çalışma yaptıklarını ifade ederek, "Rusya'daki pazar açığını gördük. Bize talepleri oldu. Araştırmalarımız devam ediyor. Artık Rusya'ya da ayakkabıyı biz giydireceğiz. Rusya pazarı bizden yaklaşık olarak ayda 10 bin çift ayakkabı istiyor. Yeşilyuva esnafı olarak birleşerek diğer ülkelerden gelebilecek her türlü talebi karşılamaya hazırız" dedi.

-En büyük sorun markalaşma-

Yeşilyuva Belediye Başkanı Ahmet Bakırtaş ise "Yeşilyuva ayakkabısının", geçmiş yıllarda Uzakdoğu'dan gelen ucuz ürünlere karşı verdiği mücadeleden kalitesiyle başarıyla çıktığını anlattı.

Yaklaşık 6 bin nüfuslu beldenin tek geçim kaynağının ayakkabı imalatı olduğunu dile getiren Bakırtaş, şunları söyledi:

"Beldemizde ayakkabıcılık mesleği baba kucağında başlar ve 7'den 70'e kadın erkek demeden herkes ayakkabı dikmesini bilir. Kendi başlarına evlerinin altındaki imalathanelerde işlerini devam ettirirler. Kalitemiz yurt dışına kadar ulaştı. Ayakkabıcılık mesleğindeki tek kusurumuz markalaşmamış olmamızdır.

'Yeşilyuva' olarak tek bir marka haline gelemedik. Bu yüzden kaliteli ürün üretmemize rağmen büyük markalara fason üretim yapmak zorunda kalıyoruz. Geçmiş yıllarda piyasaya giren Çin malı ayakkabılar bizi etkiledi. Fakat zaman ilerledikçe vatandaşlarımız fiyata değil kaliteye bakınca ayakkabılarımızın değeri anlaşıldı. Bizim ayakkabılarımız tamamen deriden yapılmakta."

Yayıncı: Orhan Topal - DENİZLİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Yeşilyuva Ayakkabısı' Ucuz Ürüne Karşı Savaşını Kazandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement