Zeytinin Gen Haritası Çıkarılıyor - Son Dakika
Güncel

Zeytinin Gen Haritası Çıkarılıyor

Zeytinin Gen Haritası Çıkarılıyor

Çankırı Karatekin Üniversitesi, Türkiye'de bir ilke imza atarak sabah kahvaltılarını vazgeçilmezi zeytinin gen haritasının çıkarılması için çalışma başlattı."Zeytin Genom" adı verilen projesi kapsamında Uluslararası Zeytin Genom Konsorsiyumu kuruldu.

07.06.2012 18:35

Çankırı Karatekin Üniversitesi, Türkiye'de bir ilke imza atarak sabah kahvaltılarını vazgeçilmezi zeytinin gen haritasının çıkarılması için çalışma başlattı.

"Zeytin Genom" adı verilen projesi kapsamında Uluslararası Zeytin Genom Konsorsiyumu kuruldu. Konsorsiyuma şu ana kadar İspanya, İtalya, Yunanistan ve Çin Halk Cumhuriyeti de dahil oldu. 1 milyon dolar bütçe olacak projenin yürütücülüğünü Karatekin Üniversitesi yapacak.

Türkiye'nin dünyanın dördüncü büyük üreticisi konumunda olan zeytin bitkisinin gen çalışması, Türkiye ekonomisi açısından da büyük önem taşıyor. Zeytin genom projesi, zeytin bitkisinin bütün genomunun ayrıntılı analizinin çıkarılmasını hedefliyor. Çalışmalar şu an Ayvalık zeytini üzerinde yürütülüyor.

Zeytin Genom Projesi'nin yürütücüsü Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgay Ünver, bitki genomu ile yapılan çalışmalar çok uluslu ve çok ortaklı yürütülmekte olduğunu belirterek, "Örneğin geçen hafta, dünya üzerinde pek çok ülkeden çok sayıda araştırma merkezi ve üniversitenin beraber çalıştığı domates genomu çalışması tamamlanarak 'Nature' dergisinde yayınlandı. Bu tür bitki genom çalışmaları, dünya üzerinde yapılıyor. Zeytin bitkisinin genom araştırmasına Türkiye'nin ve Çankırı Karatekin Üniversitesi'nin öncülük etmesi çok önemli" dedi.

Zeytin Genom Projesi'nin başlangıç aşamasında olduklarını belirten Doç. Dr. Turgay Ünver, bu çalışmanın amacına ulaşması için ciddi bir zamana ve desteğe ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi. - ÇANKIRI

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Zeytinin Gen Haritası Çıkarılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement