Çağın Vebası Stres ve Tedavisi Nefes - Son Dakika
Kadın

Çağın Vebası Stres ve Tedavisi Nefes

Çağın Vebası Stres ve Tedavisi Nefes

Biz kadınlar yani dişiler, dünyayı doğuruyoruz. Her canlı türü dişisi, kendi dünyasını doğuruyor. Liderleri de, doktorları da, öğretmenleri de, hemşireleri de, bakarsanız aslında tüm peygamberleri de, iyileri de kötüleri de var olan her şeyi biz doğuruyoruz. Ne olağanüstüyüz. Ne muhteşemiz.

04.02.2019 14:06  Güncelleme: 14:13

Allah muhteşem bir güç vermiş her birimize, şükürler olsun. Bu güç her şeyden önce yavrumuzun sağlığı için var: Akıl sağlığı, beden sağlığı ve ruh sağlığı ne önemlidir hepimiz için. Tüm annelerin bu yöndeki duaları her daim kabul olsun. Aslına baktığınızda medeniyetler de bizimle doğuyor. Sağlık ve güç kadar bilgi ile de donatırsak yavrularımızı, iyilik ve güzellik dolu yarınların temelini atmış oluruz. Artık bilgi bir tık kadar bize yakın. O zaman bilgiyi alalım, sindirelim, benimseyelim ve öğretelim. Haydi öğrenmeye, bu çağın en tehlikeli hastalığı ile başlayalım:

Stres ne demektir:

HEKİMLİK TERİMİ

Ameliyat şoku, travma, soğuk, heyecan gibi etkenlerin organizmada, iç organlarda ve metabolizmada oluşturduğu bozuklukların tümü.

RUHBİLİM TERİMİ

Kişide, birtakım sorunların yol açtığı coşkusal, ruhsal gerilim.

Stresin Anatomisi: Sebebi her ne olursa olsun, beyinde sempatik sinir sistemi aktif olduğu için kortizol hormonuda salgılanmaktadır ki bu şekilde stresin başlaması ile birlikte ilkel beyin devreye girmektedir. İlkel beyin, vücudu 2 temel duruma hazırlamaktadır: SAVAŞ veya KAÇ. Yani kollara ve bacaklara çok ciddi miktarda kan taşınmaktadır. Bu kan akışı ile birlikte enerjide yine kollara ve bacaklara yönlendirilmektedir. Bu noktada 2 önemli soru ile karşılaşmaktayız:

1. Bu kadar kan nereden gelmektedir?

2. Bu kadar enerji nereden gelmektedir?

Mide ve sindirim sisteminden çekilen kan ile bağışıklık sisteminden çekilen enerji sayesinde; kollar ve bacaklar, savaş veya kaç durumuna uygun hale getirilmektedir. Stres hali başladığında, mide ve sindirim sistemi ile kullandığı enerjinin yarısını kaybeden bağışıklık sistemi ciddi oranda zayıflamaktadır.

Aslında kısa süreli ve doğru zamanlarda, doğru yönetilen stres; oldukça faydalıdır. Ancak, artık günümüzde stres, neredeyse 7/24 devam eden bir hal aldığı için, her türlü ruhsal, fiziksel ve sosyal problemlerin temelini oluşturmaktadır.

Stresin anatomisine baktığımızda, stres nelere sebep olmaktadır:

Baş Ağrıları: Migren ve gerilim tipi baş ağrılarının çoğunluk nedeni strestir.

Mide Sorunları : Aşırı gerginlik sonucu; mide ülseri, reflü ve hazımsızlık görülebilir.

Bağırsak Sorunları : Kabızlık, ishal, (spastik kolon), şişkinlik, gaz şikâyetleri oluşabilir.

Cilt hastalıkları : Saçkıran, ürtiker (kurdeşen), egzama, tedaviyle düzelmeyen kaşıntı ve alerjilerin altında yoğun stres olabilmektedir.

Vücut ağrıları : Geçmeyen boyun ağrıları, bel ağrıları, fibromiyalji, vücutta katılık hissi görülebilir.

Kalp hastalıkları : Hipertansiyon, kalp krizi çoğunlukla aşırı stresli kişilerde görülebilmektedir.

Ruhsal sorunlar : Depresyon, Kaygı bozuklukları, Panik bozukluk gibi hastalıklar, gergin kişilerde daha sık görülmektedir.

Kilo problemleri :Aşırı kilo alma ya da kilo kaybı gerginlik yaşayan kişilerde sıktır.

Hamile kalamama :Herhangi bir fiziksel problem olmamasına rağmen, çiftin aşırı çocuk istemesi de stres yaratabilir ve bu nedenle hamilelik gerçekleşmeyebilir. Bununla birlikte adet düzensizlikleri ve adetten erken kesilme de stresli kişilerde sıktır.

Dalgınlık :Unutkanlık, zihinsel karışıklık, konsantrasyon sorunları, dalgınlık sorunları

Beyin kanaması :Beyin kanamaları, daha çok stresli kişilerde yoğun gözükmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığı; sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, aynı zamanda fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hâli olarak tanımlamıştır.

Zihin = Nefes = Hayat denkleminde kritik kelime NEFES'tir.

Çağın vebası Stres ise, tedavisi: doğru nefes alışkanlığına geri dönmek ve düzenli – doğru nefes egzersizlerini hayatımıza geçirmekle, kontrol edilebilmekte ve hatta tedavi edilebilmektedir.

Amerika'dan Uzman Psikolog Henry ROHRBERG - PH.D : " Bir seanslık Nefes Terapisi, yaklaşık 2 yıllık psikoterapiye eşittir" demektedir.

Haydi gelin bu Sevgililer Gününde kendinize ve sevdiklerinize bir iyilik yapın ve Nefes Terapisini hayatınıza alın, stres ve sonuçları ile vedalaşın.

Sevgiler,

Son Dakika Kadın Çağın Vebası Stres ve Tedavisi Nefes - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement