'Geleneksel Şile Bezi Yıkama Ritüeli' vatandaşlardan tam not aldı - Son Dakika
Kültür Sanat

'Geleneksel Şile Bezi Yıkama Ritüeli' vatandaşlardan tam not aldı

- 'Geleneksel Şile Bezi Yıkama Ritüeli' vatandaşlardan tam not aldı Geleneksel Şile bezi yıkama ritüeli Kadınlar Plajında gerçekleşti Şile'de unlu suda kaynatılarak, Karadeniz'in hırçın sularında yıkanan ve kumların üzerinde güneşte kurutulan, ilçenin kültürel mirası Şile Bezi, 33.

03.08.2022 10:46  Güncelleme: 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- 'Geleneksel Şile Bezi Yıkama Ritüeli' vatandaşlardan tam not aldı

Geleneksel Şile bezi yıkama ritüeli Kadınlar Plajında gerçekleşti

İSTANBUL - Şile'de unlu suda kaynatılarak, Karadeniz'in hırçın sularında yıkanan ve kumların üzerinde güneşte kurutulan, ilçenin kültürel mirası Şile Bezi, 33. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali çerçevesinde Şile Ala Kadınlar plajında düzenlenen yıkama ritüeli ile etkinliği izleyen vatandaşlardan tam not aldı.

Doğası, kültürü ve tarihiyle İstanbul'un gizli cenneti Şile, geleneksel hikayesi olan 33. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali'ne ev sahipliği yapıyor. İsmini 150 yıldır dokunan, işlenen, yörenin ekonomisini sağlayan, yerel halkın en önemli kültürü olan dokuma ürünü Şile Bezi'nden alan, 33. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali'nde panel, söyleşi, konser ve etkinlikler düzenlendi. Şile Belediyesi tarafından 33 yıldır düzenlenen ve 'Şile Bezini' dünyaya tanıtmayı hedefleyen festivalde, bir hafta boyunca ziyaretçiler, Şile Bezi yapımından geleneksel olarak her yıl düzenlenen, denizde Şile Bezi yıkama ritüeline kadar çok sayıda tarihi önem taşıyan aktiviteye katılma imkanı buldu. Festivale, Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, Şile Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, oyuncu Oktay Kaynarca, STK temsilcileri ve birçok vatandaş katıldı. Festivalde, Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, Şile Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya'nın unlu suda kaynatılan şile bezini Karadeniz'in hırçın sularında yıkadığı anlar renkli görüntüler oluştururken şile bezi yıkama ritüeli vatandaşlardan tam not aldı.

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile bu ürünü yaşatmak için adım attık"

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, "Bu yıl 33'üncüsünü gerçekleştireceğimiz Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Etkinliğine, dün kortej yürüyüşümüzle başladık. Akşam da Mazhar Alanson konseriyle çok güzel bir şekilde başlangıç yapmış olduk. Bugün de ritüellerin gerçekleştiği bu alanda Şile bezinin başlangıcından bugüne kadarki serüvenin anlatılacağı ve bir şile bezi nasıl üzerimizde giysi haline geliyor, evimizde tekstil haline geliyor, onun hikayesini paylaşacağız. Bu ritüelin yapılacağı alandayız. Yaklaşık 150 yılı aşkın bir tarihe sahip olan, atadan, deden, analarımızdan, nenelerimizden kalmış öylesine el emeği göz nuru diye ifade ettiğimiz önemli bir değer. Yüzde 100 pamuktan üretilen ve gerçekten çileli bir serüveni olan üzerimize giyene kadar gelinen sürecin yoğunluğunu ifade edebileceğimiz çok önemli ve değerli bir ürün. İstanbul'un tek coğrafi işareti Şile bezi, yani 1970'lerde Türkiye'nin ihracattaki en önemli ikinci kalemlerinden bir tanesi. Biz tekrar bu ürünün, bu değerin, bu tarihin, bu kültürün yaşatılması için Şile Belediyesi olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile bu ürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için adım attık. 2 yıldır pandemiden dolayı gerçekleştiremediğimiz bir etkinlik, artık çok şükür bugün gerçekleştiriyoruz. 1 hafta boyunca sürecek. Ürünlerin sergilendiği paylaşıldığı, festivallerde sanatçılarımızın yer aldığı, sohbetlerle de şekillenen 1 hafta boyunca doya doya geçireceğimiz Şile Bezi etkinliğimiz hayırlı olsun" dedi.

"Başkanımız buranın kültür etkinliklerine çok önem veriyor"

Festivale katılan oyuncu Oktay Kaynarca, "Şile bezini biliyoruz hepimiz, şiirlere bile konulmuş bir üründür. Çocukluğumuzdan itibaren hep hayatımızın içinde olmuştur. Annelerimizden, babalarımızdan biliriz sık sık buraya gidip gelmemizden biliriz. İstanbul'un en önemli sayfiye yerlerinden biridir burası, bizim için çok değerlidir. Sağ olsun başkanımız son dönemde buranın kültür etkinliklerine çok önem veriyor. Buradaki bu varolan festivale çok katkı veriyor, çok önemsiyor. Bu da çok değerli bir şey. Şile Bezi festivali her sene katlanarak daha güzel yerlere gidiyor, daha güzel sonuçlar alınıyor, daha büyük festivaller olma yolunda adımlar atıyor. Burada başkanımızın ve ekibinin katkısı çok, kendisine teşekkür ederiz" diye konuştu.

"Şile bezi yüzde 100 pamuk ve orijinal, bürümcüklü ipliktir"

Şile Bezini yapan vatandaşlardan Ayşe Taşpınar ise, "Halk eğitim Merkezi'nde usta öğreticiyim. Şile bezi yüzde 100 pamuk ve orijinal, bürümcüklü ipliktir. Bize iplikler çile halinde geliyor. Biz onları un çorbası dediğimiz haşıllama yapıyoruz. Haşıldan sonra onlara çile olan ipliklerimizi bobin haline getiriyoruz. Bobin halinden sonra da çözgü yapıyoruz. Çözgüden sonra tek tek bunlardan geçiriyoruz ve dokumaya hazırlanıyoruz. Yıkayıp kurutması tabi biraz zaman alıyor, kuruması lazım. Çözgü bobin haline geliyor, bobinden sonra çözgü oluyor. Ardından tarağa geçiyor. Bu işlem 10-15 gün sürüyor." ifadelerini kullandı.

\'Geleneksel Şile Bezi Yıkama Ritüeli\' vatandaşlardan tam not aldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat 'Geleneksel Şile Bezi Yıkama Ritüeli' vatandaşlardan tam not aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.

  • Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı
    18:04 Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı

    İngiliz yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunu, Türk ve Yunan sanatçıların ortak çalışmasıyla iki ülkede izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun, Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunun provaları tamamlanırken, yönetmen Lefteris Yovanidis, iki ülke sanatçılarının işbirliği yapmasının önemini vurgulayarak, nefret yerine sevgiyle kazanabileceğimizi belirtti. Oyun, Ankara, İstanbul ve Atina'da sahnelenecek.

  • Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    17:38 Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Ramazan Bayramında ilçenin 9 günlük bayram tatilinde günlük ortalama 80 bin kişi ağırlandığını açıkladı. Amasra, turizmde parlayan yıldızı olarak Karadeniz'in incisi olarak biliniyor.


Advertisement