21. Akbank Caz Festivali'nden Çarpıcı Notlar - Son Dakika
Kültür Sanat

21. Akbank Caz Festivali'nden Çarpıcı Notlar

21. Akbank Caz Festivali\'nden Çarpıcı Notlar

21. Akbank Caz Festivali yine dünyaca ünlü isimleri ağırladı.

14.11.2011 13:37

Caz tutkunlarının her yıl heyecanla beklediği, Türkiye'nin en uzun soluklu festivallerinden biri olan Akbank Caz Festivali, 21. yılında yine dünyaca ünlü caz sanatçılarını sanatseverlerle buluşturdu. Şehrin Caz Hali sloganı ile bu yıl 13 Ekim - 3 Kasım 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen 21. Akbank Caz Festivali kapsamında 9 ilde 250'nin üzerinde sanatçının katılımıyla 50'ye yakın konser izleyici ile buluştu. Pozitif'in organizasyonu ile düzenlenen festival, zengin konser programının yanı sıra atölye çalışmaları, paneller, yarışmalar, cazlı brunch'lar ve Kampüste Caz konserleri ile yine dopdoluydu.

Dünyanın en önemli caz sanatçılarını ülkemizde ağırlayan 21. Akbank Caz Festivali, ayrıca genç, başarılı yeteneklere de performanslarını sergileme ve usta isimlerle aynı sahnede yer alma imkanı sundu.

21. Akbank Caz Festivali'nden Çarpıcı Notlar:

21. Akbank Caz Festivali, Avrupa'nın önde gelen kontrbasçılarından biri olan Arild Andersen'in 13 Ekim 2011, Perşembe günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki açılış konseriyle başladı.

Festivali'in önce çıkan isimleri diğer arasında; efsane saksafoncu Charles Lloyd; Ortadoğu ve Afrika etkilerini caz müziğiyle kendine has bir şekilde birleştiren başarılı basist ve besteci Avishai Cohen; Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük caz sanatçılarından dünyaca ünlü trompet ustası Maffy Falay ve topluluğu Maffy Falay Sextet; Dusko Goykovich Quartet, İngiliz Kraliyet ailesi için konser veren ve Paul Mc Cartney'in düğününde sahne alan swing müziğinin efsane maestrosu Ray Gelato; doğu mistisizmi ile buluşan müziğiyle, günümüzün en özgün müzisyenleri arasında gösterilen Azam Ali & Niyaz; dünya müziği ve caz arasında gidip gelen renkli çizgisi ve şiirsel performansıyla Carmen Souza; funky jazz'ı hip hop ile birleştirerek dinleyiciye eğlenceli bir "deneyim" sunan Robert Glasper Experiment, yeni nesil cazın en yetenekli müzisyenleri arasında gösterilen Vijay Iyer yer aldı.

2010 yılında Avrupa'da "En Beğenilen Fransız Şarkıcı" ünvanını alan ve konser biletleri satışa çıktığı gün bir saat içinde tükenen ZAZ, 21. Akbank Caz Festivali kapsamında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda ve İzmir Arena'da iki ayrı konser verdi.

Festival'in bu yılki mekanları arasında ise; Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Akbank Sanat Merkezi, Babylon, Ghetto, Nardis ve The Seed'di.

Festival boyunca müzisyenler ve festival ekibi tarafından giyilecek Festival tişörtünün tasarımını belirlemek üzere Facebook üzerinden gerçekleştirilen yarışma büyük ilgi gördü. Yaklaşık 48.638 oy kullanılan yarışmada Facebook kullanıcılarının oylarıyla "ilk on"a kalan tasarımlar; Tasarımcı Arzu Kaprol, Hürriyet-Kelebek Köşe Yazarı Melis Alphan, Yorum Ajans İcra Kurulu Başkanı Genel Müdür Faika Ergüder, Akbank Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Murat Göllü ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı'nın içinde bulunduğu jüri üyeleri tarafından değerlendirildi ve Nil Müge Felekten'in 'Caz herkes içindir' adlı tasarımı birinciliği elde etti.

Festival kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilen "JAmZZ Akbank Caz Festivali Genç Yetenekler Yarışması", Türkiye'nin dört bir yanından büyük ilgi gördü. 30 yaşını aşmamış amatör genç yeteneklere, Festival'in bir parçası olma ve profesyonel sanatçılarla birlikte sahnede Jam Session yapma imkanı sunan yarışmaya 66 aday başvurdu. Yarışmada Anıl Bilgen (piyano)- EN İYİ PERFORMANS, Tolga Erzurumlu (piyano)- EN İYİ DOĞAÇLAMA ve Utku Akyol (trompet)- EN İYİ YORUM kategorilerinde birinci oldu. Ayrıca Bengisu Önal (vokal), Nilay Tezsay (vokal) ve Efe Oğur'u (davul) da mansiyon ödülüne değer buldu.

21. Akbank Caz Festivali'nin en önemli etkinliklerinden biri olan Kampüste Caz kapsamında 17 Ekim-03 Kasım tarihleri arasında İstanbul'un yanı sıra Eskişehir, Ankara, Trabzon, Erzurum, Adana, Kayseri, Konya ve Bursa'nın da aralarında yer aldığı 9 ilde toplam 13 konser gerçekleştirildi. Türkiye'nin en yetenekli caz müzisyenlerinden Alp Ersönmez; trip-hop ve caz arasında giden çizgisiyle müzik sahnesine farklı bir soluk getiren 123; gerek benzersiz gitar stili, gerekse özgün eserleriyle dinleyicilerin müzikal algısına farklı bir boyut getiren Timuçin Şahin Kampüste Caz konserleri ile gençlerle bir araya geldi.

Festival boyunca Eksisozluk'te yayın yapan Akbank Caz Radyo ile sosyal medya kullanıcıları da Festival'e dahil oldu.

21. Akbank Caz Festivali kapsamındaki; 19. yüzyılda Amerika'da ortaya çıkan Tap dansının inceliklerinin öğretildiği "Tap Away"; 9-12 yaş grubundaki çocuklar için İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı öğretim üyesi Berat İlk tarafından Işık Animasyon Atölyesi, 7-11 yaş grubu çocuklar için Ezo Sunal Çocuk Atölyesi tarafından "Çocuklarla Caz" atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Festival kapsamında 14 Ekim'de "Radyo'da Caz Çalıyor", 15 Ekim'de "Caz Müziğinde Kadın", 22 Ekim'de ise "Caz Ritmi" panelleri gerçekleştirildi.

"Sanatçı Engel Tanımaz" sloganı ile yola çıkan Düşler Akademisi, 'Social Inclusion Band' ile engelli ve sosyal dezavantajlı gençleri profesyonel müzisyenlerle aynı sahnede buluşturdu.

Geçtiğimiz yıllarda büyük ilgi gören "Caz'lı Brunch" etkinliklerine bu yıl da devam edildi. Genç ve başarılı caz grubu LAGE'in caz, soul, blues, R&B ve pop türlerindeki repertuarlarını seslendirdikleri "Caz'lı Brunch"lar, 16 Ekim'de Ortaköy Feriye Lokantası'nda, 23 Ekim'de ise Moda Teras'ta gerçekleştirildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 21. Akbank Caz Festivali'nden Çarpıcı Notlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement