Bela Tarr Sineması" - Son Dakika
Kültür Sanat

Bela Tarr Sineması"

Üsküdar Belediyesince düzenlenen "Bela Tarr Sineması' söyleşisine, yönetmen Faysal Soysal ve film eleştirmeni Hasanali Yıldırım katıldı.

29.05.2016 20:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üsküdar Belediyesince düzenlenen "Bela Tarr Sineması' söyleşisine, yönetmen Faysal Soysal ve film eleştirmeni Hasanali Yıldırım katıldı.

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinlikte Yıldırım, Bela Tarr'ın "Torino Atı"nın şiirsel bir film olduğunu belirterek, "O şiiri anlamaya kalkarsanız bu Ahmet Haşim'in şiirini anlamaya çalışmak gibi bir şey olur. Halbuki Haşim'in şiiri anlaşılmaz, hissedilir." dedi.

Yıldırım, okuyucuların Haşim'in şiiriyle zihni bir bağ kurmak yerine ruhi bir bağ kurmakla mükellef olduğunu belirterek, "Bela Tarr'da öyledir. Onun filmini bütün kademeleri atarak, kalbi hissi bir bağ kurarak izlediğinizde birden farkedersiniz ki yönetmen de sizden zaten bunu istiyor. 21. yüzyıldayız, zihnimiz lüzumlu lüzumsuz her şeyle dolduruluyor. Haberleri bile bugün artık görüntü üzerinden algılıyoruz." diye konuştu.

İnsanların sürekli görüntülere maruz kaldığınu, görüntüye maruz kalan zihinlerin biraz farklı bir biçimde dinlendirilmesi gerektiğini aktaran Yıldırım, "Bu yüzden Bela Tarr filmi izlerken zihni bir idrak yerine kalbi bir ihsas mekanizmasıyla iş görmek zorundayız." dedi.

Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bela Tarr bir yönetmen olarak bize 'Zihin bir tarafa kalsın' diyor. İhmal ettiğimiz duygularımızı öncelememizi, irtibat kurmakta zorlandığımız ruhunuzun hakkını vermemizi, hala hissetmemizi ve kendimizle temas etmemizi istiyor. Bu duygulara dokunma modern insan için çok ıstırap vericidir, canımız yanar. Bela Tarr sineması için olumsuzluklar olduğuna dair yorumlar yapılır, halbuki dünya zaten olumsuz bir şeydi, biz gafletle iyi bir şey gibi düşünüyoruz. Dünya tamamen haz almamız gereken bir yer değildir. Dünyada aslında ıstırap var ve sinemada bunu kimse anlatmaya cesaret edemiyor. Tarr, Torino Atı'nda bunu bir at üzerinden, bir hayvanla yapıyor. O ata bir çeşit kene gibi bağlanmış, sömüren iki canlının, baba ve kızın üzerinden yaşamanın ne kadar acı verici bir şey olduğunu kısmen hissetmemizi sağlıyor."

Yönetmen Faysal Soysal ise Bela Tarr'ın his ve fikir olarak diğer yönetmenlerle mukayese etmenin zor olduğuna dikkati çekerek, "Hissi olarak, mesela Tarkovsky ile mukayese ettiğimizde ikisi arasında, Bela Tarr sinemasının bizde bıraktığı duygunun dağlar kadar farkı var." dedi.

Tarr'ın filmlerinde felsefenin ve ideolojinin çok ötesine giden bir yönetmen olduğunu vurgulayan Soysal, "Tarr, bunu çok öne çıkarmadan yapıyor. Başka yönetmenler hikaye, dram kurarak izleyiciyi avlamaya çalışır, o ise tersine bütün bunlara savaş açar. Mesela, filmin 15-20 dakikası sonunda, adamın kolu olmadığını ancak anlıyorsunuz." diye konuştu.

Söyleşide yönetmenin "Torino Atı" filminden bölümler de gösterildi.

Bela Tarr

Macaristan'ın güneyindeki Pecs şehrinde doğup Budapeşte'de büyüyen, anne ve babası tiyatroda çalışan Tarr'ın sinemaya ilgisi 16 yaşında çektiği amatör filmlerle başladı.

Tarr, bu filmlerde çoğunlukla Macaristan'daki işçilerin veya fakir insanların hayatlarını konu edindi. Çektiği 8 milimetrelik kısa filmlerinden sonra, Macaristan Hükümeti tarafından üniversiteye devam etmesine izin verilmeyen Tarr, yönetmenliğe yöneldi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kartal Belediyesi'nden minik öğrencilerin resim sergisi
    10:02 Kartal Belediyesi'nden minik öğrencilerin resim sergisi

    Kartal Belediyesi'nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören minik öğrenciler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı konu alan 'Sanatın Çocukları' adlı resim sergisine imza attı. Sergi, büyük beğeni topladı.

  • Osmanlı puşideleri Adana'da ilmek ilmek işleniyor
    09:27 Osmanlı puşideleri Adana'da ilmek ilmek işleniyor

    Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nde usta öğreticiler, Osmanlılarda mezar sandukalarının üzerine örtülen puşideleri Maraş işi tekniğiyle yeniden yapmaktadır. Puşideler, El Sanatları ve Teknolojisi Nakış Bölümü'ndeki 8 kişilik ekip tarafından özenle işlenmektedir. Bu proje, Maraş işini gün yüzüne çıkarmaktadır.

  • Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Üç Kümbetler ve çevresinde incelemelerde bulundu
    09:21 Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Üç Kümbetler ve çevresinde incelemelerde bulundu

    Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, kentin önemli tarihi yapılarından Üç Kümbetler ve çevresinde incelemelerde bulundu. Vakıflar Bölge Müdürü Murat Uslu, Çifte Minareli Medrese ve Erzurum Kalesi ile aynı tarihi doku içerisinde yer alan Üç Kümbetler ve çevresindeki çalışmalar hakkında Vali Çiftçi'ye bilgi verdi.

  • Van'ın bin 700 yıllık kilisesi ziyaretçilerini bekliyor
    09:00 Van'ın bin 700 yıllık kilisesi ziyaretçilerini bekliyor

    Van'ın Başkale ilçesinin İran sınırındaki Albayrak Mahallesi'nde bulunan bin 700 yıllık Aziz Bartholomeus Kilisesi, define avcıları tarafından tahrip edildiği için restore edilerek turizme kazandırılmasını bekliyor.

  • İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı
    07:42 İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı

    İran'ın en çok dinlenen şarkıcısı Moein, Van'da bir konser verdi. Konser için kente gelen binlerce İranlı, saatlerce konser alanına girebilmek için bekledi. Konser alanının önünde yaşanan izdiham nedeniyle cam kapılar kırıldı ve birçok kişi ezilme tehlikesi geçirdi. Polis ve özel güvenlik görevlilerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı konser, basına kapalı yapıldı.


Advertisement