Devlet Opera ve Balesi Cumhuriyet'in 100. yılını kutluyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Devlet Opera ve Balesi Cumhuriyet'in 100. yılını kutluyor

Devlet Opera ve Balesi Cumhuriyet\'in 100. yılını kutluyor

Devlet Opera ve Balesi, Cumhuriyet'in 100. yılını coşkuyla kutlamak için bale, opera, orkestra, koro ve çocuk korosunu içeren bir konser düzenliyor. Konserde Cumhuriyet'i anlatan bir metin sahneye taşınacak ve Atatürk'ün sevdiği aryalar seslendirilecek.

26.10.2023 12:51  Güncelleme: 14:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) bale, opera, orkestra, koro ve çocuk korosunu kapsayan, Cumhuriyet'i anlatan bir metni içeren konserle Cumhuriyet'in 100. yılını coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor.

Eseri sahneye taşıyan başrejisör Şenol Talınlı, projenin Devlet Tiyatroları Sanatçısı Gaye Alacacı tarafından ortaya atıldığını, 100. yıla özel hazırlanan metnin ise Vedat Diri tarafından kaleme alındığını ifade etti.

Talınlı, "Opera, bale, orkestra, koro sahnede olacağız. Çok önemli bir yıl dönümü. Büyük bir ekip olarak seyircimizin karşısında olmak istedik. Köçekçeden zeybeğe, valsten türkülere, aryalara kadar değişik bir repertuvar olacak. Umarım layık oluruz Ata'mıza. Değerli Gaye Alacacı ve Can Kocaay sunucumuz var. Bale, keman, orkestra, ışık, dekor ve kostümlerle güzel bir eser ortaya çıktı." dedi.

Temsilin Opera Binası fuaye salonunda başlayacağını ifade eden Talınlı, "Seyircilerimiz fuayede 19.30'da olurlarsa sürpriz bir temsilimiz olacak ve onu kaçırmasınlar. 15-20 dakikalık bir anlatımdan sonra sahneye geçilecek. 1 saat 15 dakikalık bir temsil. Tatları damağında kalacak bir çalışma oldu. Cumhuriyet'i anlattık." diye konuştu.

Ata'nın sevdiği aryalar seslendirilecek

Orkestra şefi Deniz Erdinç ise başrejisör Şenol Talınlı'nın güzel bir program kurguladığını; tüm imkanlar kullanılarak opera, bale ve koronun sahnede olacağını söyledi.

Erdinç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok zengin ve 100. yılımıza uyabilecek bir program yarattık. Yurdumuzun yetiştirdiği büyük besteciler olmadan bu program olmazdı. Necil Kazım Akses'in köçekçesi, Turgay Erdener'in çok güzel besteleri olacak. İlker Kömürcü tarafından bestelenen 100. Yıl Marşı da repertuvarda yer alıyor. Büyük Önder'imiz Mustafa Kemal Atatürk'ün en sevdiği iki opera parçalarından Tosca'dan 'E Lucevan le Stelle', Carmen operasından ise 'Habanera' aryası seslendirilecek. Herkesi bu çok anlamlı günde bekliyoruz."

Mezzo soprano Ferda Yetişer, tenor Arda Doğan ve bariton Cem Beran Sertkaya'nın da sahnede olacağını belirten Erdinç, Türkiye'nin geleceği çocukların da sahnede olmalarını istemeleri nedeniyle çocuk korosuna da programda yer verdiklerini ifade etti.

"Bir daha 100. yıl olmayacak"

Eserin anlatıcısı Gaye Filiz Alacacı da Vedat Diri'nin eseriyle kendi eklemeleri olduğunu belirterek Şenol Talınlı'nın müzik ve danslarla sahneye koyduğunu söyledi.

Alacacı, "Bugünün sıradan bir gün değil, 100. yıl kutlaması özel. Bir daha 100. yıl olmayacak. 200. yıl olduğunda da biz olmayacağız. O coşku ve heyecanla kutlamak istedik. Tiyatral, şiirsel bir metin anlatacağım. Müziklerle de pekişti." dedi.

29 ve 30'unda Opera Sahnesi'nde

Koro şefliğini Nikolay Merdzhanov, çocuk koro şefliklerini Hülya Kazan Günay ve Öykücan Yavşan, dekor tasarımını Özgür Usta, bale koreografisini Elif Gözde Fırat, modern dans koreografisini Özgür Adam İnanç'ın üstelendiği konserde, ışık tasarım Fuat Gök imzasını taşıyor.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Konseri, 29 ve 30 Ekim tarihlerinde Opera Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Devlet Opera ve Balesi Cumhuriyet'in 100. yılını kutluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement