"Dioptrics Fotoğraf Sergisi" - Son Dakika
Kültür Sanat

"Dioptrics Fotoğraf Sergisi"

"Dioptrics Fotoğraf Sergisi"

Emine Akbucak, "Dioptrics Fotoğraf Sergisi" 1-14 Nisan Galeri Artist - Çukurcuma'da sergilenecektir.

23.03.2012 14:49

Işık Zaman Mekan olgusu üzerine bir fotoğraf çalışması.

Işık "görmek" ediminin ana unsurunu oluşturuyor. Işık olmadan birçok şeyin varlığından söz etmemiz mümkün değil. Geceyle gündüz arasındaki farkın temel kaynağını oluşturan da o. Kendini bazen nesnede görünür kılıyor, bazen nesnenin kendisini görünür kılıyor.

Nesnenin kendisi varlığını ışığın aydınlatıcı etkisinde ortaya koyuyor. Işıkla birlikte süslenerek kendine en güzel görünümü veriyor. Işığın kendisi de bazen nesneyle olan buluşması, içiçeliği sırasında kendi gizli yanlarını açığa vuruyor.

Dioptrics serisiyle ışığın gizemini aramaya başladım. Nesnelerin her seferinde başka bir elbiseye bürünüp kendilerini gözler önüne sermesi, ışığın nesneye çarpması, nesneden yansıması, onu yeni baştan var etmesiyle mümkün oluyor.

Işığın oluşturduğu nesneye ait gölge ve ışığın kendisi arasındaki ilişki biçimiyle ilgilenmeye başlayan Emine Bucak, bu ilişki biçiminin kendine ait bir mekan-yer-zaman olgusu yarattığını gözlemledi. Var olan nesnel gerçekliğin ötesine taşınan soyut başka bir gerçeklik kavramı üstünde yoğunlaştı. Işık-Zaman-Mekan incelemesini mimari yapılar ve nesneler üzerinde yaptı. Işık ve gölge oyunlarının ayrıcalıklı bir perspektif oluşturduğu mimari yapılarda geometri ve renk kompozisyonları aradı. Çalışmanın geldiği en son noktada renk unsuru ön plana çıktı. Soyut sanatın özünde rengin çok büyük bir yere sahip olduğunu gördü.

Emine Akbucak: "Renkler tıpkı müzikte olduğu gibi insan ruhunu direkt ve derinden etkileyen soyutlamayla gelen bir algılama biçimi yaratıyor. Işığın ve renklerin sahip olduğu çarpıcılığı fotoğraflarla izleyiciye aktarmak, izleyiciyle fotoğraflar arasında öznel bir ilişki biçimine ulaşmak istedim. İlham aldığım düşünceleri paylaşmak isterim:

Arthur Schopenhauer - İsteme ve Tasarım Olarak Dünya: "Mimarlık yapıtlarının ışıkla özel bir ilişkisi vardır. Onlar tam gün ışığında, arkada mavi gök varken iki kat güzelleşir. Ay ışığından büsbütün farklı etkilenirler. Dolayısıyla, güzel bir mimarlık yapıtı dikmek gerekiyorsa, her zaman onun ışığa, çevre koşullarına uymasına önem verilir. Bunun başlıca nedeni, bütün parçaların, parçaların bütün ilişkilerinin ancak parlak, güçlü bir ışıkla görünür kılınmasıdır. Bence, ışığın doğasını açığa çıkarmak, tıpkı ışığın düpedüz tersi olan ağırlık ile katılığın doğasını açığa çıkarmak gibi, mimarlığın işlevidir.

Çünkü, ışık büyük, ışığı geçirmeyen, dış sınırları keskin, çeşit çeşit biçimler verilmiş taş tarafından durdurulur, sınırlanır, yansıtılır. Böylece, ışık özünü, niteliklerini en saf, en açık biçimde açıp sergiler. Bu, bakanlara büyük bir haz verir; çünkü ışık, algı aracılığı ile elde edilen bilginin en yetkin türünün hem koşulu hem de nesnel bağlaşığıdır."

Honzade Uralman:"Bilgi nesnenin kendisinde başlar, duygularla algılanır ve insan bilincinde çeşitli soyutlamalar ve birleşimlere uğrar. Kavramlaşır, ulamlaşır, yasalaşır ve sonra yeniden nesneye döner."

EMİNE AKBUCAK

1975 Yozgat doğumlu sanatçı İstanbul Marmara Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü mezunudur.

Öğrencilik yıllarında sinema yönetmeni olmaya karar verip TÜR-SAK Vakfı'ndan da sinema eğitimi, Şahika Tekand Stüdyo Oyuncuları özel tiyatrosunda tiyatro eğitimi aldı.

1998'de yönetmenliğini Canan Gerede'nin yaptığı ¨The Split/Parçalanma¨ ve yönetmenliğini Wolfram Paulus'un yaptığı "Der Schatz der vom Himmel viel/Gökten Düşen Hazine" filmlerinde, ilk kadın set asistanı olarak çalıştı. Birçok film ve dizide yönetmen ve sanat yönetmeni asistanlığı yaptı.

2000 yılında Fransa'da küçük bir kuzey-doğu şehri olan Metz'e yerleşti. Nancy Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Fransızca öğrendi. Paris'e yerleşti. Burada birçok kısa filmde kostüm ve dekor sorumlusu olarak çalıştı.

İtalyan-Alman asıllı yönetmen Enrico Giordano'nun ¨Downtown¨ filminde yönetmen asistanlığı ve sanat yönetmenliği yaptı.

Aynı yıllarda güzel sanatlar ve fotoğrafla ilgilenmeye başladı.

2004'de Bir fantastik sinema örneği olan ilk kısa film senaryosunu "Uyanıştan Önce Bir Saniye" yazdı.

2007'de Fotoroman tarzında, yerleştirme sanatını da kullanarak ilk kısa filmi ¨Küçük Adam¨ı yaptı.

2008'de Yönetmenliğini Xavier Dugast'ın yaptığı ¨Révolution/Devrim¨ kısa filminin montajını yaptı.

Kasım 2008'de İstanbul, Signature Art Gallery'de ¨Yansımalar¨ adını verdiği fotoğraf serisiyle ilk kişisel sergisini açtı.

2009 Mart-Nisan aylarında, aynı seriyle ikinci kişisel sergisini İstanbul Fransız Kültür Merkezi'nde 5. Uluslararası Su Forumu kapsamında gerçekleştirdi.

Aralık 2009 İstanbul Cemal Reşit Rey sergi salonunda üçüncü kişisel sergisini yaptı.

2010 yönetmenliğini Eran Riklis'in yaptığı Playoff filmi için kadın başrol oyuncusu olan Amira Casar'a koçluk yaptı.

2010 Ekim ayında ¨Yansımalar¨ serisiyle Ankara Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde karma sergi yaptı.

2011 "Kız Kardeşimin Düğünü" isimli belgesel filmini 2003/08 yılları arasında doğduğu yer olan Kumkuyu Köyü'nde gerçekleştirdiği çekimler sonrasında yaptı.

Lokomotif Kültür ve Sanat Derneği'nin partner olduğu AB projesi "Soundshift" kapsamında Fransa- Marsilya'da gerçekleştirilen "Çocuk Var" adlı performatif gösteri için İstanbul'da göç ve izleri konulu fotoğraf çalışmasını yaptı.

Halen İstanbul ve Paris'te yaşayan Emine Akbucak, ¨Mutluluğun Kokusu¨ adlı kısa film projesi ve "Dioptrics" adlı fotoğraf serisi üzerinde çalışmaktadır.

Lokomotif Kültür ve Sanat Derneği üyesidir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 'Dioptrics Fotoğraf Sergisi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement