Eda Şahan "Hat ve Tezhip Sergisi" Açıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Eda Şahan "Hat ve Tezhip Sergisi" Açıldı

Tezhip sanatçısı Eda Şahan'ın yaptığı tezhiplerin yer aldığı "Hat ve Tezhip sergisi" sanatseverlerle buluştu.

02.02.2016 23:45

Tezhip sanatçısı Eda Şahan'ın yaptığı tezhiplerin yer aldığı "Hat ve Tezhip sergisi" sanatseverlerle buluştu.

Güneş Sigorta Sanat Galerisi'ndeki sergisinin açılışında AA muhabirine açıklamada bulunan Eda Şahan, tezhip ve hat sanatının kendine has kuralları ile Osmanlı'dan bugüne ulaşan geleneksel bir sanat olduğunu belirterek, "Bu işe kendi imzamızı atmak ve bu sanata bir küçücük çivi çakmak adına, ben de kendi tarzımı oluşturdum. Klasik üslubun dışına çıkmadan, kendi yorumum ile hazırladığım eserleri bu sergide sanatseverlerin beğenisine sundum" dedi.

Şahan, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tezhip Ana Sanat Dalı mezunu olduğunu ifade ederek, Ayten Tiryaki, Savaş Çevik, Aydın Ergün, Fuar Başar, Fevzi Günüç, Osman Yılmazer, Hülya Cansız'ın hat çalışmaları üzerine tezhip çalışmaları yaptığını söyledi.

Sergide yer alan eserlerde, hat sanatıyla yazılmış tasavvufi kelamları tezhiple süslediğini aktaran Şahan, şu değerlendirmede bulundu:

"Tasavvufta yüzyıllar boyu süregelen kelamlar var. 'Bu da geçer yahu' sözü, hayatta her şeyin geçeceğini anlatırken, 'Hiç' kelimesi, Allah yolunda hiç olmak, kaybolmak manasına geliyor. Ben bu tip tasavvufi yazılar ile sanatın birleşmesini çok önemsiyorum ve açıkçası bu felsefeyi de hayatımda uygulamaya çalışıyorum."

Şahan, eserlerde 24 ayar altın ile tezhipleme çalışması yaptığına dikkati çekerek, tezhibin hem maddi hem de manevi olarak maliyetli bir sanat olduğunu dile getirdi.

Sanatçının 37 adet eserinin yer aldığı sergi 27 Şubat'a kadar görülebilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Eda Şahan 'Hat ve Tezhip Sergisi' Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement