OKTAY ÖZDEN - Eskişehir'de, Vel - Kalem Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği ile Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğinin engelli vatandaşlara yönelik hazırladığı, İçişleri Bakanlığınca desteklenen proje kapsamında başlatılan "hüsnühat (güzel yazı)" eğitimi ilgi gördü.
Aynı zamanda Vel - Kalem Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği Başkanı olan Eskişehir Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Seyhan Fidan, Devlet Hastanesi Zübeyde Hanım Yerleşkesinde açılan kurs dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelliler için geliştirdikleri söz konusu projeyle İçişleri Bakanlığından destek aldıklarını söyledi.
Projeyle engelli vatandaşlara "hüsnühat" sanatına dair eğitim vermeyi planladıklarını anlatan Fidan, bir süre önce 15 kişiyle başlayan kurs çerçevesinde, yıl içerisinde yaklaşık 100 kursiyere geleneksel hat sanatını öğretmeyi hedeflediklerini belirtti.
Osmanlı dönemi hattatları, ilham kaynağı
Fidan, Osmanlı döneminde yaşayan büyük hattatlardan, vücudunun sağ tarafında felç, sol tarafında da titreme olan Mehmed Esad Yesari Efendi ile "Elsiz - Ayaksız (Bidest-ü Bipa)" Bolulu Mehmed Efendi'nin kendilerine ilham kaynağı olduğunu vurguladı.
Kursla engelli vatandaşların, "hüsnühat" sanatını öğrenirken boş vakitlerini de değerlendirme fırsatı bulduğuna dikkati çeken Fidan, "Nasıl ki, tarihte engelli vatandaşlarımız, çok büyük eserler meydana getirmişse, bugün yine Eskişehir'deki engelli arkadaşlarımız bu eğitime başladılar. İnşallah, çok büyük hattatlar ye ve çok güzel eserler meydana gelmiş olacak. Yıl sonunda güzel bir hat sergisiyle bu çalışmamız tamamlanmış olacak" dedi.
"Zor, sabır istiyor ama yapılamayacak sanat değil"
Eğitimi veren hattat Mahmut Şahin ise "hüsnühat"ın zor, sabır isteyen bir sanat olduğunu kaydetti.
Engelli vatandaşların, içine kapanık bireyler olmaması için birçok faaliyet gerçekleştirildiğini vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:
"Osmanlı'da, hat sanatında zirve olmuş iki engelli hattatımız var. Bilinen bu hattatlardan birisi olan Mehmed Esad Yesari Efendi'dir. Doğuştan çocuk felçlidir ve sağ tarafı hiç tutmuyor, sol tarafı da titriyor. Rivayete göre, babası Mehmed Esad Yesari Efendi'yi, çocukken dönemin en büyük tarih üstadı Şeyhülislam Veliyüddin Efendi'ye götürüyor ve kendisi de bakmadan 'Bu çocuktan hattat olmaz' diyerek geri gönderiyor. Bu gibi hikayelerle büyüdük. Engelli hattatları örnek alarak hayata geçirdiğimiz proje, şu ana kadar yapılmış ilk çalışma. Engelli vatandaşlarımız, 'hüsnühat'ı niye öğrenmesinler diye düşündük. Zor, sabır istiyor ama yapılamayacak sanat değil. Eğitimde tanıştığımız arkadaşların çok ciddi kabiliyetleri var. Pilot il olarak Eskişehir'de başlattığımız eğitimleri, diğer illere de yaymayı düşünüyoruz."
Kursiyerlerden Halil İbrahim Sarıkaya da kursta emeği geçenlere teşekkür ederek, "İnşallah, Eskişehir'deki bu çalışma model olur. Engelli vatandaşlarımızın, istediklerinde neler yapabileceklerini gösterme fırsatını bulabileceği güzel bir çalışma olan bu projenin hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. - Eskişehir
Son Dakika › Kültür Sanat › Engelliler, 'Büyük Hattat' Olma Yolunda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?