Esperanza Spalding ve Lyambiko Festival'de - Son Dakika
Kültür Sanat

Esperanza Spalding ve Lyambiko Festival'de

Esperanza Spalding ve Lyambiko Festival\'de

Grammyli Esperanza Spalding ve Caz Vokalisti Lyambiko, Açık Hava Sahnesi'nde festival izleyicisiyle buluşuyor.

13.07.2012 13:27

19. İstanbul Caz Festivali kapsamında, Grammy ödüllü Esperanza Spalding ve Echo Jazz 2011 ödüllerinde en iyi kadın şarkıcı seçilen Lyambiko, 16 Temmuz Pazartesi akşamı saat 21.00'de Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde buluşacaklar. Açılışını caz standartlarını ve bestelerini kendine has yorumuyla seslendiren Lyambiko'nun yapacağı gecenin ikinci yarısında, kontrbasın genç yıldızı, vokalist ve besteci Esperanza Spalding hayranlarıyla buluşacak.

2011 yılının Grammy Müzik ödüllerinde "Yılın En İyi Çıkış Yapan Sanatçısı" ödülünü kazanan Esperanza Spalding, bu dalda ödül kazanan ilk caz sanatçısı unvanını da elde etmiş oldu. Geçen bir yıl içerisinde, Oscar Ödülleri töreninde ve ABD Başkanı Barack Obama'nın davetiyle Nobel Barış Ödülü töreninde de sahneye çıkan genç yıldız, izleyicilerin karşısına 12 kişilik Esperanza Spalding Radio Music Society orkestrası ile çıkacak.

Esperanza Spalding, müzikle uğraşmaya, klasik çellocu Yo Yo Ma'yı ilk kez dinlediği çocuk yaşlarında karar verdi. Bir yıl içinde kendi kendine keman çalmayı öğrenen Spalding, Oregon Oda Müziği Topluluğu'na katılmaya hak kazandı ve 10 yıl boyunca bu toplulukta çaldı. Bu dönemde bas ile tanıştı ve çok geçmeden yerel caz sahnesinde blues, funk, hip-hop gibi türleri çalmaya başladı. Spalding'in ilk grubu Noise for Pretend, ona müzikal ufkunu genişletmesi ve kendi müziğini üretmesi için olanak sağladı.

Berklee College of Music'i burslu okuyan Spalding, mezun olmasının hemen ardından bu okulda öğretmen olarak Berklee College of Music'in gelmiş geçmiş en genç hocası oldu. 2005'te Boston Jazz Society'den olağanüstü müzisyen bursu alan Spalding, aynı zamanda multi enstrumanist Michel Camilo, vokalist Patti Austin, gitarist Adam Rogers, saksafoncu Donald Harrison ve Joe Lovano gibi pek çok caz ikonuyla çalışma fırsatı buldu.

Solo kariyerine 2006 tarihli Junjo albümüyle başlayan Esperanza Spalding, 2008'de çıkan ikinci albümü Esperanza ile Billboard'un Contemporary Jazz Listesi'nde bir numaraya yerleşti ve yılın dünya çapında en çok satan caz albümü oldu. Spalding, 2010 yılında Chamber Music Society ve 2012'de Radio Music Society albümlerini yayınladı.

Merakla beklenen Esperanza Spalding'in hemen öncesinde ise sahnede, Haziran 2010'da Sony Music'ten yayımladığı Something Like Reality albümüyle 2011 Echo Caz Ödülleri'nde en iyi kadın vokalist ödülü kazanan Lyambiko olacak. Bu yıl içerisinde, Amerikalı besteci ve piyanist George Gershwin'in parçalarını yorumladığı son albümü Lyambiko sings Gershwin ile büyük ses getiren Lyambiko, bu albümünden parçalara da yer vereceği konseriyle Türkiyeli hayranlarıyla buluşacak.

Müzisyen bir ailede yetişen Lyambiko, ilk grubunu henüz 17 yaşındayken kurdu. Lyambiko'nun kendi adını verdiği ilk quartet ise verdiği başarılı konserlerle önce Almanya sonra Avrupa ve ABD'de adından söz ettirdi. 2003'te Boston Globe tarafından "çok uzun zamandır karşılaşmadığımız, büyük gelecek vadeden caz vokali" olarak tanımlanan Lyambiko'nun ilk iki albümü caz listelerinde haftalarca ilk onda yer aldı. Kendi adını verdiği ilk albümü Lyambiko, ve hemen ardından çıkan Love… and Then? ile Almanya'da caz ödüllerine layık görüldü. Türkiye'de de çok sayıda hayranı olan Lyambiko, Şubat 2007'de çıkan Inner Sense adlı albümünde ilk defa kendi bestelerine yer verdi ve bu albümle müzik çevrelerinden çok olumlu tepkiler aldı.  Şubat 2008 tarihli Saffronia albümünü ise kendisine caz müzisyeni olmak yolunda ilham veren Nina Simone'a ithaf etmişti.

Esperanza Spalding Radio Music Society ve Lyambiko'nun ard arda sahneye çıkacağı konserin biletleri 90 TL, 80 TL, 65 TL, 50 TL ve 40 TL (öğrenci) üzerinden, BİLETİX satış kanalları ve İKSV'den satılıyor. Konser günü mekân girişinden de bilet satışı olacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Esperanza Spalding ve Lyambiko Festival'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement