Fazıl Say'dan Harika Kapanış - Son Dakika
Kültür Sanat

Fazıl Say'dan Harika Kapanış

Fazıl Say\'dan Harika Kapanış

D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, 15-19 Ağustos tarihleri arasında 11. kez müzikseverlerle buluştu.

26.08.2015 15:35  Güncelleme: 15:36

Açılışı "Rus Ateşi" konseriyle; dünyaca ünlü şef Charles Dutiot, İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası ve Denis Matsuev ile yapan festival, ikinci gecesinde ünlü virtüöz Sarah Chang'i ağırladı. Bu yıl ilk kez marina dışına çıkan festivalin üçüncü gecesinde Bodrum Kalesi'nde Eleni Karaindrou sahne aldı. Buika'nın senfonik konseriyle dinleyenlere unutulmaz bir gece yaşatan festival, kapanışı ünlü piyanist Fazıl Say ile yaptı. 11. D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, bu yıl gerçekleştirdiği 11 konserle toplamda 25 bin 200 müziksevere ulaştı.

Kurucu destekçiliğini Doğuş Grubu'nun üstlendiği, D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali'nin 11'incisi bu yıl 15-19 Ağustos tarihleri arasında düzenlendi. Sanatsal programlama ve planlaması Pozitif tarafından üstlenilen festivalin açılış konserinde, Türkiye'ye ilk kez gelen dünyaca ünlü şef Charles Dutiot, dünyanın en saygın orkestralarından İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası ve Rus piyano geleneğinden gelen büyük virtüöz Denis Matsuev ile seyircilerle buluştu. Festivalin ikinci gecesinde ise dünyaca ünlü keman virtüözü Sarah Chang yine Charles Dutiot yönetimindeki İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası ile sahne aldı. Üçüncü gecesinde marina dışına çıkan D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, Bodrum Kalesi'nde sahne alan Eleni Karaindoru'nun unutulmaz performansı ile müzikseverleri büyüledi. Festivalin dördüncü gecesinde ise ünlü İspanyol sanatçı Buika, senfonik konseriyle dinleyenlere eşsiz bir performans sundu. 11. D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, kapanışı dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say ile yaptı. Bu yıl gerçekleştirdiği 11 konserle 25 bin 200 müziksevere ulaşan festival, klasik müziği destekleme ve yayma misyonunu önümüzdeki yıllarda da sürdürmeyi amaçlıyor.

Bir marinada düzenlenen ilk ve tek klasik müzik festivali olma özelliğini taşıyan etkinliğin sevilen serisi Gün Batımı Konserleri'nin keyfine bu yıl Gün Doğumu Konserleri de eklendi. Amfi tiyatronun büyüleyici deniz manzarasında güneşi karşılayacak müzikseverler, klasik müziğin zevkine gün doğumunun etkileyici atmosferiyle vardılar.

D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali'nin açılışında Kraliyet Filarmoni Orkestrası'na Denis Matsuev eşlik etti…

Her sene olduğu gibi bu yıl da klasik müzik tutkunlarını bir araya getirecek olan festival, ilk gününde dünyanın en önemli ve saygın orkestralardan biri kabul edilen Kraliyet Filarmoni Orkestrası ile büyük Rus piyano geleneğinin temsilcisi virtüöz Denis Matsuev'i ağırladı. 'Rus Ateşi' isimli programda; türünün en tanınmış örneklerinden biri olan Ruslan ve Ludmilla Uvertürü ile Çaykovski'nin en popüler eserlerinden 5. Senfoni, Denis Matsuev performansıyla klasik müzik tutkunlarına sunuldu. Çarpıcı kontrastları ve görkemli doruklarıyla dramatik açıdan Çaykovski'nin senfonisinden geri kalmayan Rachmaninov'un 2. piyano konçertosunun da çalınadığı program, müzikseverleri büyüledi. Bu görkemli açılış konserinde Kraliyet Filarmoni Orkestrası'nı dünyanın en önemli şeflerinden Türkiye'ye ilk kez gelecek olan Charles Dutoit yönetti.

Dünyanın sayılı keman virtüözlerinden Sarah Chang de D-Marin sahnesinde sahne aldı

Henüz 8 yaşındayken New York Filarmoni Orkestrası eşliğindeki ilk konserini veren, bugüne kadar dünyanın önde gelen orkestraları, şefleri ve piyanistleriyle çalan, günümüzün en büyük kemancılarından biri olarak gösterilen Sarah Chang, festivalin açılış konserini veren Charles Dutoit yönetimindeki Kraliyet Filarmoni Orkestrası ile birlikte ikinci gece sahne aldı.

Festival Bodrum Kalesi'ne indi, Bodrum müziğe doydu

Festivalde bu sene bir ilke imza atılarak marinanın dışına çıkıldı, Bodrum'un simgesi Bodrum Kalesi'nde de özel bir konser düzenlendi.

Doğuş Grubu ana sponsorluğunda 2014 yılında hayata geçirilen 'Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Konser Alanı İyileştirme Projesi' kapsamında yapılan çalışmalarla alanın oturma kapasitesi artırılmış ve sahne yeniden inşa edilmişti. Engelli misafirler için de konforlu ve güvenli bir yerleşim alanı haline dönüştürülen Kale, yeni görünümüyle klasik müzik tutkunlarını ağırlamaya geçtiğimiz yıl itibarıyla başlamıştı.

Theo Angelopoulos'un filmlerine yaptığı unutulmaz müziklerle, ismi büyük yönetmenle özdeşleşmiş olan Eleni Karaindrou ilk kez D-Marin Uluslararası Klasik Müzik Festivali'nde Bodrum Kalesi'nde müzikseverlerle buluştu. Ender Sakpınar'ın şefliğinde, İstanbul Sinfonietta ile birlikte sahnelenecek olan Karaindrou'nun eserleri, dinleyicileri büyüledi.

Buika'nın sesi denizin sesine karıştı, Turgutreis'teki müzik rüzgârı tüm Bodrum'u etkisi altına aldı

Benzersiz sesi ve duygu yüklü şarkı sözleriyle cazdan flamenkoya kadar farklı türleri birleştirerek dünya müziğine yepyeni bir tarz kazandıran Buika, bu defa sesi ile Bodrum'u etkisi altına aldı. Müzik eleştirmenlerinin Nina Simone, Chavela Vargas, Cesarea Evora gibi isimlerle karşılaştırdığı, NPR'nin 'özgürlüğün sesi' diyerek tüm zamanların en iyi 50 vokalisti arasında gösterdiği Buika, D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali kapsamında senfonik bir konserle müzikseverlerle buluştu. Toni Cuenca yönetiminde, dünyanın en köklü orkestralarından biri olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'yla beraber gerçekleşen konserde Buika, dinleyicileri kalplerinden vuran sesiyle en güzel şarkılarını seslendirdi.

Müzik ve edebiyat Bodrum semalarında hayat buldu

11. D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali, uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir edebiyat-müzik buluşması ile son buldu.

Programın birinci bölümünde Fazıl Say'a Serenad Bağcan eşlik etti. Say, "İlk Şarkılar" ve "Yeni Şarkılar" albümünde yer alan Türkiye'nin unutulmaz şairlerinin dizeleri ile kendi müziğini buluşturduğu parçalardan oluşan özel bir programla seyircilerle buluştu.

Programın ikinci bölümünde merakla beklenen bir Fazıl Say eseri olan "Sait Faik" seyirciyle buluştu. Geçtiğimiz yıl İstanbul Müzik Festivali'nde prömiyeri gerçekleşen "Sait Faik" eseri ile ölümünün 60. yılında çağdaş hikayeciliğe yaptığı katkılarla Türkiye edebiyatında bir dönüm noktası sayılan yazarımızı anan Fazıl Say, bu kez de etkileyici sahne eserini D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali'nde ölümsüzleştirdi.

Bodrum güne Bach ve Koda Kentet ile uyandı…

Dünyada bir marinada gerçekleştirilen ilk ve tek klasik müzik festivali olan festivalde, bu yıl gün batımı resitallerine ek olarak gün doğumu konserleri de gerçekleşiyor. Festival süresince gündoğumu, gün batımı ve gece konserleri olmak üzere toplamda 11 konser yer alacak. Yoğun ilgi gören gün batımı konserlerinin ardından festival programına eklenen gün doğumu resitalleri ile bu yaz Bodrum müzik eşliğinde güne uyanıyor.

Klasik müziğin dinlendiren etkisiyle sabah saatlerinde karşılaşacak olan müzikseverleri gün batımı konserlerinde de keyifli bir program bekliyor. Festivalin iki gününde gerçekleşecek olan gündoğumu konserleri, tüm zamanların en büyük bestecilerinden Johann Sebastian Bach'ın solo viyolonsel için yazdığı süitlerle başladı. 'Bach'la Güne Uyanmak' isimli gündoğumu konseri televizyonda ve filmlerde en sık duyulan 1 numaralı süitle, Rostropovich'in 'Solo viyolonsel için senfoni' olarak tanımladığı 6 numaralı süit, Dorukhan Doruk'un yorumuyla müzikseverlere sabahın en erken saatlerinde keyifli dakikalar yaşattı.

Gün batımı konserleri ile geceye müzik dolu hazırlık yapıldı

Dünyaca ünlü piyanistlerimiz Güher - Süher Pekinel tarafından yürütülen "Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler" projesi kapsamında Veriko Tchumburidze, Dorukhan Doruk ve Yunus Tuncalı'nın birlikte sahneye çıkacakları 'Genç Ustalarla Gün Batımı Konseri' 16 Ağustos Pazar günü gerçekleştirildi. Festivalin 3'üncü günü olan 17 Ağustos Pazartesi günü ise D-Marin Turgutreis Amfi Tiyatro'da viyolonselde Sedef Erçetin Atala, piyanoda ise Maria Papapetropoulou sahne aldı. Gün Batımı Konserleri serisinin üçüncüsünde, henüz 18'ini dahi doldurmadan yurt içi ve yurt dışında pek çok başarıya imza atmış piyanist Can Çakmur sahne aldı. 2012 yılında yarı zamanlı olarak Paris Schola Cantorum'a giren ve aynı yıl 22. Uluslararası Roma Yarışması'nda birincilik kazanan Can Çakmur, Mozart'tan Schubert'e uzanan bir repertuvarla müzikseverlere benzersiz bir performans sundu. Gün batımı konserlerinin sonuncusunda Oğuzhan Kavruk şefliğindeki Karşıyaka Oda Orkestrası, Vivaldi'nin bilinen bestesi 'Dört Mevsim'i seslendirecek. Orkestraya kemanda Deniz Toygür Conus eşlik etti.

Festival biletlerinin satışından sağlanacak gelirin tamamı bu yıl da Tohum Otizm Vakfı ile Bodrum Sağlık Vakfı'na bağışlanacak…

Bu yıl 11'incisi düzenlenen D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali konserlerinden sağlanacak bilet satış gelirinin tamamı, Tohum Otizm Vakfı ve Bodrum Sağlık Vakfı'na bağışlanacak. Kültür-sanatın ülkemizdeki gelişimine destek olmayı hedefleyen ve bu amaç doğrultusunda çeşitli projeler geliştiren Doğuş Grubu, çalışmalarına çok yönlü olarak devam ediyor. Türkiye'nin ilk ulusal çocuk senfoni orkestrası Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası'nı kuran Doğuş Grubu, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu'nun restorasyonunu gerçekleştirerek, orkestranın ana sponsorluğunu üstlenmiş durumda. Doğuş Grubu, CSO ana sponsorluğu kapsamında CSO'nun daha önce hiç ziyaret etmediği Anadolu şehirlerindeki devlet üniversitelerine giderek, üniversite öğrencilerine ve yerel halka klasik müziği tanıtmayı amaçlayan 'Kampüste Senfonik Akşamlar Projesi'ni 2009 yılından bu yana yürütüyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Fazıl Say'dan Harika Kapanış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement