Gezici Festival Sinop'a Yelken Açıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Gezici Festival Sinop'a Yelken Açıyor

Gezici Festival Sinop\'a Yelken Açıyor

Gezici Festival, 6 Aralık'ta Ankara'da tamamlayacağı gösterimlerinin hemen sonrasında Sinop'a doğru yola çıktı.

07.12.2012 08:44

Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen 18. Gezici Festival, Ankaralılar'a, Büyülü Fener Sineması ve Alman Kültür Merkezi'ndeki tıklım tıklım salonlar ve yedi gün boyunca sinema tutkunlarıyla bir araya gelen tanınmış isimlerle, sinema dolu bir hafta yaşama fırsatı sundu.

Geçtiğimiz yıl festivali coşkuyla karşılayan Sinop, 7-10 Aralık tarihlerinde bir kez daha dünya ve Türkiye sinemasının ödüllü filmlerini, Hollanda'dan çocuk filmlerini ve Türkiye'nin sevilen sinemacılarını ağırlayacak. Festivalin Sinop ayağı, Sinop Valiliği, Sinop Belediyesi ve Sinop Kültür ve Turizm Derneği'nin katkılarıyla gerçekleşecek.

Ankara'da tıklım tıklım salonlar

Gezici Festivalin Ankara gösterimleri yüzde 90 gibi rekor bir doluluğa ulaşırken, bazı gösterimlerin biletleri günler öncesinden tükendi. İzleyiciler yönetmen söyleşilerine yoğun ilgi gösterdi; özellikle Türkiye seçkisi ve Kısa İyidir gösterimlerinde seyirciler merdivenlere taştı. Türkiye Sineması 2012 bölümünden Araf, Babamın Sesi, Devir, Lal Gece, Küf, Şimdiki Zaman ve Zerre; Dünya Sineması'ndan Aşk, Düşler Diyarı, Hayır ve Perşembeden Pazara; Tuncel Kurtiz'in "bir daha, bir daha" izlediği filmlerden ise 2000 Yılında 25 Yaşında Olacak Jonas, All That Jazz ve Her Türlü Kuşkunun Ötesinde Bir Yurttaş Hakkında Soruşturma filmlerinin tüm biletleri tükendi.

Yapımcı ve yönetmen söyleşilerine gösterilen yoğun ilgi, zaman zaman bir sonraki seansların gecikmesine neden oldu. Festivalin ilk konukları Zerre filminin yönetmeni Erdem Tepegöz ve yapımcısı Kağan Daldal oldu. Lal Gece'nin yönetmeni Reis Çelik, Küf'ün yönetmeni Ali Aydın, Araf'ın yönetmeni Yeşim Ustaoğlu, Devir'in yönetmeni Derviş Zaim ve Ankara Sinema Derneği'nin de yapımına katkıda bulunduğu Yeraltı'nın yönetmeni Zeki Demirkubuz bir hafta boyunca filmlerinin gösterimleri sonrasında seyircilerin sorularını yanıtladı. Festival'in Ankara'daki son konukları Şimdiki Zaman filminin yönetmeni Belmin Söylemez ile yapımcısı Haşmet Topaloğlu oldu.

Ankara'ya özel konuklar

Gezici Festival'in Tuncel Kurtiz'in 'Bir Daha, Bir Daha' İzlediği Filmler başlığı altında programına eklediği Avrupa ve Amerikan sinemasından beş klasiğin ilk gösterimleri öncesinde, Türkiye Sineması'nın usta ismi bu beş filmi neden "bir daha, bir daha" izlediğini seyircilerle paylaştı, kimilerini de seyircilerle birlikte izledi.

Festivalin yabancı konukları arasında neonazi kültürünün Avrupa'da yükselişini anlatan çarpıcı belgesel Kan Akmalı – Gizlice Nazilerin Arasında'nın Alman yönetmeni Peter Ohlendorf, iki gün süren Yeni Medya Belgeseli Atölyesi'ni düzenleyen İsrailli belgesel yönetmeni ve yapımcısı Yoram Schaffer ile Tel Aviv Üniversitesi, Sinema ve Televizyon Bölümü'nden Udi Ben-Arie yer aldı. Savaşla Büyümek paneli ise, Uluslararası Af Örgütü'nden Volkan Görendağ, Gündem Çocuk Derneği'nden Ezgi Koman, Uluslararası Çocuk Merkezi'nden Adem Arkadaş ve Türkiye'de yaşayan bağımsız gazeteci Frederike Geerdink'in katılımlarıyla gerçekleşti.

Sonraki durak Sinop

Gezici Festival'in Sinop programı, 7 Aralık Akşamı, bu yıl Berlin'de Kristal Ayı Ödülünü kazanan Lal Gece'nin gösterimiyle başlayacak. Gösterim sonrası yönetmen Reis Çelik seyircilerle bir araya gelecek. 8 Aralık tarihinde, Antalya'da En İyi İlk Film ve En İyi Yönetmen de dahil dört ödül kazanan Zerre filminin yönetmeni Erdem Tepegöz ile yapımcısı Kağan Daldal ve Venedik Film Festivali'nde Geleceğin Aslanı ödülünü alan Küf'ün yönetmeni Ali Aydın gösterimlere katılacak. Önümüzdeki hafta filmi Yeraltı ile Dubai Uluslararası Film Festivali'nde yarışacak olan yönetmen Zeki Demirkubuz ise 9 Aralık'ta Gezici Festivalin Sinop'taki son konuğu olacak.

İnan Temelkuran'ın Kristen Stevens'la birlikte yönettiği, Siirtli milli güreşçi Evin Demirhan'ın öyküsünü anlatan ve Altın Koza'dan üç ödülle dönen belgesel Siirt'in Sırrı; Torino ve Hamburg'da gösterilen, Belmin Söylemez'in ilk uzun metrajlı filmi Şimdiki Zaman ve İki Dil Bir Bavul ile sinemaseverlerin kalbini kazanan Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan'ın Altın Koza'dan En İyi Film ve Senaryo ödülleriyle dönen son filmleri Babamın Sesi de Türkiye Sineması 2012 bölümü altında Sinop'ta gösterilecek diğer filmler olacak.

Dünya Sineması'ndan ise Perulu yönetmen Adrián Saba'nın ilk uzun metrajlı filmi Temizlikçi, Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası'nda Büyük Ödül'ü kazanan ABD-İspanya ortak yapımı, Antonio Méndez Esparza'nın yönettiği Orada Burada ve Montrealli sinemacı Kim Nguyen'in yönettiği, genç oyuncusu Rachel Mwanza'ya Berlin ve Tribeca'da En İyi Kadın Oyuncu ödülü getiren Savaş Cadısı, Sinop seyircisiyle buluşacak. İtalyan sinemasının klasiklerinden, Luchino Visconti'nin yönettiği Leopar ve Hollandalı yönetmenler Frodo Kuipers ve Arjan Wilschut'un canlandırmalarından oluşan Çocuk Filmleri de Sinop programının parçası olacak.

Sinop'ta Ünlü Konuklar

Nurgül Yeşilçay, Erkan Can ve Güven Kıraç da festivale katılmak üzere haftasonunda İstanbul'dan Sinop'a gelecekler.

Festival duyuruları, program, filmler ve etkinlikleri Gezici Festival'in web sitesi, Facebook sayfası ve Twitter hesabından takip edebilir, fotoğrafları Flickr hesabından indirebilir, fragmanları Vimeo hesabından izleyebilirsiniz.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Gezici Festival Sinop'a Yelken Açıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement