Güneş ve Aşk - Son Dakika
Kültür Sanat

Güneş ve Aşk

Güneş ve Aşk

XVI Dünyada İtalyan Dili Haftası kapsamındaGüneş ve AşkF.P. Tosti ve G. Puccini müzikleriMaria Letizia Grosselli, sopranoEddi de Nadai, piyanoKonser hakkında16. İtalyan Dili Haftasının açılış konseri piyano ve şan için İtalyan romantizminin en önemli kompozitörlerinden biri olan Francesco Paolo Tosti'yi anıyor.

16.10.2016 20:05

XVI Dünyada İtalyan Dili Haftası kapsamında

Güneş ve Aşk

F.P. Tosti ve G. Puccini müzikleri

Maria Letizia Grosselli, soprano

Eddi de Nadai, piyano

Konser hakkında

16. İtalyan Dili Haftasının açılış konseri piyano ve şan için İtalyan romantizminin en önemli kompozitörlerinden biri olan Francesco Paolo Tosti'yi anıyor. Kendisi 2016 yılında yüzüncü yıl dönümü. Puccini, bu konsere adını ver Güneş ve Aşk adlı romansı şu sözlerle kendisine adamıştı. "Sevgili arkadaşım F.p. Tosti'ye bu ilk tohum/ Bohème/ Milan G. Puccini/ 1 Nisan 1906".

Tosti ilginç bir şekilde hem üst düzey lirikta hemde italyan şarkılarının temelinde yatan müzik türünü yaratarak, Belle Epoque ve İtalyan Decadentini yorumlamayı başardı ve hemen akabinde geçen yüzyılın pek çok kompozitörü kendilerini de adayarak zirveye ulaştılar. 1890 yılı civarında Giacomo Puccini ile tanıştı o yıllarda Puccini Manon Lescaut üzerine çalışıyordu. O günden sonra bir daha hiç ayrılmadılar ve arkadaş oldular. O sıralarda Tosti, Londra'da Kraliçe Vittoria'nın sarayında şan hocasıydı. Tosti piyano ve şan için beşyüzün üstünde Antonio Fogazzaro, Rocco Pagliara, Naborre Campanini ve Gabriele d'Annunzio'nun eserlerini besteledi. Enrico Caruso, Tito Schipa, Giuseppe Di Stefano, Luciano Pavarotti, Mina gibi 1900 lü yılların en büyük isimlerinin konser repertuarlarında yer aldı.

Yorumcular

Maria Letizia Grosselli, Renata Scotto, Raina Kabaiwanska ve Regina Resnik'in öğrencisidir. 2004 yılında Riva del Gardo'da X Uluslararası "Riccardo Zandonai" yarışmasında özel ödül kazanır. 2010'dan bu yana Arena di Verona 'nın vazgeçilmez isimlerinden olup Franco Zeffirelli'nin yönettiği Turandot'ta Liù rolünü üstlendi, Placido Domingo'nun yanında Nabucco'da Daniel Oren idaresinde Madama Butterfly ve Aida operalarında yer aldı. İtalya'da çok sayıda tiyatrolarda sahne aldı bunlar arasında; Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, Teatro dei Rinnovati di Siena, Teatro Regio di Parma, Teatro Verdi di Pisa, Teatro Sociale di Trento, Teatro Sociale di Rovigo, Circuito lirico lombardo Aslico (Teatri di Cremona, Brescia, Pavia e Como). Operalarda yer almasının yanısıra Avustralya, ABD, Yunanistan, Türkiye, İngiltere, Belçika Kolombiya, Arjantin, Meksika ve, Guatemala'da konserler verdi.

Eddi de Nadai, Erik Werba, Elly Ameling ve Rudolph Jansen ile oda vokal repertuarında uzmanlaşmasını yaptı. Donato Renzetti, Lior Shambadal ve Deyan Pavlov ile orkestra idareciliği eğitimi aldı. Hannover Staatsoper, Trieste "Verdi" ve Venedik Fenice tiyatrolarıyla piyanist olarak işbirliği yaptı. İzmr Operasında konuk orkestra şefi olarak çalıştı akabinde de Taşkent Bolşoy Tiyatrosunda. Aralarında Padova Orkestrası, Mitteleuropa Orchestrası, Slovenya Radiotelevizyon, Cordoba Senfoni, Bacau Filarmoni, Kharkov Filarmoni, Kiev String's Orchestra, Arnavuz Radyo Televizyonu, Belgrad ve Lubiana Operası, Astana Operası gibi en seçkin orkestralarla ve Bruno Canino, Rocco Filippini, Luciana D'Intino, Katia Ricciarelli gibi önemli isimlerle işbirliği içinde çalıştı. İtalya'da ve yurtdışında çok sayıda opetayı yönetti. Uluslararası alanda ün yapmış isimlerle Avrupa, Ortadoğu ve Amerika'da işbirlikleri oldu.

Kaynak: Etkinlik.io

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement