• Jane Evelyn Atwood
• Cristina Garcia Rodero
• Serap Şahan Sokol
• Marilyn Silverstone
• Ami Vitale
• Stephanie Sinclair
Merhaba,
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla 26. sayımızı kadın fotografçılar ve yazarlarla oluşturduk.
Jane Evelyn Atwood’u “sabırlı bir tutkuyla” özdeşleştiriyor Pelin Özer. “Jane Evelyn, mayın kurbanlarının, AIDS’lilerin, mahkûmların, fahişelerin, körlerin, savaşa zorlanmış askerlerin, bakışını dokundurduğu her canlının içindeki o kadınlık hücresinden aşkla bir sürekli doğuş hali yaratırken kadın-yaratıcının elindeki sihirli değneği nasıl can simidine dönüştürdüğünü gösteriyor bize.”
On altı yıldır özellikle İspanya’da ve Akdeniz’e kıyısı olan Avrupa kentlerinde dinsel ritüellerin, şenliklerin kaydını tutan Cristina Garcia Rodero, Zeliha Özkan’a göre, “görkemli, afallatıcı bir görsellikle bezenmiş mistik bir kendinden geçişin izini sürerken bu heybetli varoluş-yokoluş’un özüne dokunmaya göz dikiyor.”
Serap Şahan Sokol’un erkek süpürge yapıcılarını anlattığı serisini çözümleyen Şule Öncü, süpürgenin nihai kullanıcısı kadını öne çıkartarak, “mağara adamının karısı” metaforunu kullanıyor: “Evi süpürüyor. Dışarıdan gelen bütün tozları, kirleri, mikropları süpürüp atıyor. Süpürdükçe havalanıyor tozlar. Yoluk saçlarına, yırtık pırtık postuna yapışıyorlar. Evi temizlendikçe kendisi pisleniyor. Olsun. Yine de seviniyor. Mağara adamının karısı.”
Marilyn Silverstone’un farklı kıtalarda bütün dünyanın yükünü görünmeyen emekleriyle taşıyan, götüren, biriktiren kadınlarına bakarak, “bütün kadınları ve onları sarmalayan ağır koşulları, onları hücreleyen cinsiyetçi kareleri, kutuları, odaları, fabrikaları” görmenin mümkün olduğunu vurguluyor Ayşegül Sönmez.
Ami Vitale’nin serisindeki, tarihi Hint dövüş sporu “kushti”nin, tıpkı bir rahip ya da sadhu yani bir aziz veya veli gibi yaşayan bekar erkekleri ise sanki pek çok kadınla aynı kaderi paylaşıyorlar: “Tek katlı konforsuz ve döküntü bir evde hep birlikte yaşıyorlar; akada (arena), bedenlerine işkence ettikleri yer, bodrumda. Hepsi birden arenanın üstündeki tek odada kalıyorlar. Burada hayat manastırdan daha sıkı. Ne bir mahremiyet ne de özel mülk var.”
Teksas eyaleti ile Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (İsa’nın Ahir Zaman Azizleri Köktendinci Kilisesi) arasındaki sert çekişmenin ortasında kalmış genç kadınlarla yakınlaşmayı başaran Stephanie Sinclair ise karelerinde adeta o kadınların “dışarısı”yla ilişki kurmalarını sağlıyor.
Yazar: Ara Güler
Yayınevi: Fotoğrafevi Yayınları
ISBN: 307485
Boyut: 20x28 cm.
Sayfa Sayısı: 96
Basım Yılı: Mart, Nisan 2010
Cilt Durumu: Karton Kapak
Kağıt Türü: Kuşe
Dil: Türkçe
Son Dakika › Kültür Sanat › İz Dergisi Sayı: 26 Kitabı Çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?