Murat Öner Taş - Dünya Anıtlar Fonu'nun "2008 Yılında Dünyanın En Fazla Tehlike Altında Bulunan 100 Tarihi Eser Listesi"nde yer alan 1500 yıllık Kızıl Kilise'nin çatısı, yapılan restorasyonla yıkılmaktan kurtarıldı. Kalan kısmının restorasyonu için kaynak aranıyor.
Merkezi Paris'te bulunan Kapadokya Dostları Derneği'nin Türkiye temsilcisi Osman Diler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin, Kızıl Kilise'nin restore edilmesi ve turizme kazandırılması için 1995 yılında kurulduğunu söyledi.
Kilisenin Dünya Anıtlar Fonu'nun listesine derneğin yapmış olduğu çalışmalar sonucu alındığını belirten Diler, "Kızıl Kilise, Dünya Anıtlar Fonu'nun '2008 Yılında Dünyanın En Fazla Tehlike Altında Bulunan 100 Tarihi Eser Listesi'ne girdi. Bu durum bizim Kızıl Kilise'yi tanıtmamızı ve kaynak bulmamızı kolaylaştırdı" dedi.
Kapadokya'nın ilk kiliselerinden olan Kızıl Kilise'nin inanç turizminde önemli yeri olduğunu vurgulayan Diler, "4. yüzyılda yaşamış olan Ortodoksluğun kurucularından Aziz Gregorius'un Güzelyurt'a dönmesinin ardından hayatının son günlerini bugünkü Kızıl Kilise'nin bulunduğu bölgedeki bir çiftlikte geçirmiştir. Ölümünün ardından onun anısına 6. yüzyılda, karbon analiz sonuçlarına göre 560 yılında Kızıl Kilise inşa edilmiştir. Kilise, haç yeri ve hacca giden Hristiyanların uğrak ibadet yerlerinden biri olmuştur" diye konuştu.
Restorasyon
Yıkılma tehlikesi altında olan Kızıl Kilise'nin restorasyonuna 2011 yılında başlandığını, Fransa, Amerika, Yunanistan ve Türkiye'den destek aldıklarını ifade eden Diler, şunları kaydetti:
"Kızıl Kilise'nin restorasyon projesinin toplam maliyeti 500 bin avroya yakın. Fransa, Amerika, Yunanistan ve Türkiye'den üyelerimiz, yardımseverler ve vakıflardan gelen destekle restorasyona çalışmalarına başladık. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölüm Başkanlığından emekli Prof. Dr. İsmet Ağaryılmaz sorumluluğunda gerçekleştirilen restorasyonda tüm izinler alınarak, bir firma ile anlaştık ve restorasyonun ilk aşamasını tamamladık. Kilisenin restorasyonu etap etap bölündü. Büyük tahribat yaşayan Kızıl Kilise'nin kubbesi çökme noktasına gelmişti. Öncelikli olarak restorasyon çalışmasında kubbeyi kurtardık. Bugün için projenin yüzde 30'luk bölümünü tamamladık. Bu eserin kalan bölümünün kurtarılması için büyük işbirliği gerekiyor. Fransa, Amerika ve Türkiye'de yeni kaynak arayışımız devam ediyor. Kaynak oluştuğunda ikinci etaba geçeceğiz."
Kızıl Kilise ve çevresinde kaçak kazı tehlikesi bulunduğunu da ifade eden Diler, "Kilise yakınında yerleşme olmadığı için bölgede kaçak kazılar oluyor. Jandarma devamlı ekiplerini gönderse de kilisenin korunması için acil olarak bir bekçiye ihtiyaç var" diye konuştu.
Özellikle yabancı turistlerin Kızıl Kilise'ye olan ilgisinin her geçen yıl arttığını belirten Diler, "Artık Kızıl Kilise'ye turistler gruplar halinde gelmeye başladı. Restorasyonun tamamlanmasının ardından bu ilgi daha da artacak. O zaman bilet kesip, gelir elde edilir" diye konuştu. - Aksaray
Son Dakika › Kültür Sanat › Kapadokya'daki Bin 500 Yıllık Kilisenin Çatısı Kurtarıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?