Kore'den "Evin Anlamı"Nı Anlatmak İçin Geldi - Son Dakika
Kültür Sanat

Kore'den "Evin Anlamı"Nı Anlatmak İçin Geldi

Kore\'den "Evin Anlamı"Nı Anlatmak İçin Geldi

Türkiye sevgisiyle tiyatro sevgisini birleştiren Koreli tiyatrocu Cina Çö, kendi yazdığı ve bir evin aile için anlamını anlattığı "1. Sokak No: 28 Çasuk'ların Evi" adlı oyunu yarın görücüye çıkaracak "Eskiden insanlar evlerini kendileri yapar, bir tek evde doğar, büyür, evlenir ve ölürlerdi.

17.12.2013 12:56

TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ - Türkiye sevgisiyle tiyatro sevgisini birleştiren Güney Koreli tiyatrocu Cina Çö, kendi yazdığı ve bir evin aile için anlamını anlattığı oyunu yarın görücüye çıkaracak.

Çö, AA muhabirine, yaptığı açıklamada, geçen yaz tatil için geldiği Türkiye'de İstanbul, Trabzon, Erzurum, Şanlıurfa, Kars, Antalya ve Çanakkale gibi pek çok ili gezdiğini ve Türkiye'yi çok ilginç bulduğunu belirten Çö, "Türkler çok hoş, sıcak kanlı insanlar. Bu yüzden burada bir oyun sahnelemeye karar verdim" diye konuştu.

Ülkesine döndükten sonra, yazıp yönettiği "1. Sokak No: 28 Çasuk'ların Evi" adlı oyunu Devlet Tiyatroları bünyesinde sahnelemek için başvuran Çö, Türkiye'deki ilk iş deneyiminden büyük keyif aldığını söyledi.

Çö, Türk tiyatrocuların çok sabırlı ve azimli olduklarını vurgulayarak, tek sıkıntısının tercüman aracılığıyla iletişim kurabilmekten kaynaklanan vakit kaybı olduğunu belirtti.

-"Evin manevi değeri artık bilinmiyor"

Ülkesindeki bir köyde bir evin yapılışını izledikten sonra bu oyunu yazdığını anlatan Çö, yapım aşamasındaki sıkıntıları ve zorlukları görünce evle ilgili düşüncelerinin çok değiştiğini ifade etti.

Çö, oyunda Kore'deki ev kültürüyle zamanla bu kültürün değişiminin de işlendiğini bildirerek,  "Eskiden insanlar evlerini kendileri yapar, bir tek evde doğar, büyür, evlenir ve ölürlerdi. Günümüzdeyse evler kolayca elde edilip sadece maddiyat olarak görülüyor. Oysa evin maddi değerinin yanında onun manevi değeri var, bu artık bilinmiyor" dedi.

Artık evi yapanla evde yaşayanların farklı insanlar olduğuna da işaret eden Çö, oyunda, bir ailenin ev inşa ederkenki heyecanları, keyifli anları, hüzünleri ve evin onlar için anlamını yeniden hatırlatmak istediğini de dile getirdi.

Çö, toprak, taş, suyla evin yükselişine şahit olmanın dikkatini "zaman"a çektiğini ve oyunda da hem kullanılan malzemelerin doğada oluşum zamanını hem de inşaat süresince insanların harcadığı zamanı anlatmaya çalıştığını dile getirdi.

-"1. Sokak No: Çasukların Evi"

3 kardeşin annelerine ev yapmak için verdikleri uğraşı anlatan oyun, evin temel inşaatının biteceği sırada Çasuk'un büyük oğlunun temelin yamuk olduğunu fark etmesiyle inşaatı yarıda bırakılan evi, aile toplantısını ve evin anlamına inanmayı konu ediyor. Ana karakterin "ev" olduğu oyunda, sahnede gerçekten bir ev inşa ediliyor.

Yarın İrfan Şahinbaş Sahnesinde ilk kez seyircinin beğenisine sunulacak "1. Sokak No: 28 Çasuk'ların Evi"nin, dekor tasarımını Sinan Yardımedici, giysi tasarımını İnci  Kangal ve müziklerini ise Kemal Günüç üstleniyor.

Oyunda Cevat Duman, Nezih Işıtan, Başak Güleç, İpek Demir, Volkan Özman, Kaan Yalçın, Ezgi Koç, Gökhan Olcay, Erkan Erkoç? rol alıyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kore'den 'Evin Anlamı'Nı Anlatmak İçin Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement