New Hellenic Quartet Bilkent Senfoni İle... - Son Dakika
Kültür Sanat

New Hellenic Quartet Bilkent Senfoni İle...

New Hellenic Quartet Bilkent Senfoni İle...

BASIN BüLTENİDİR.

14.04.2010 16:28

BASIN BüLTENİDİR...

Dünyanın önde gelen oda müziği topluluklarından New Hellenic Quartet 16 Nisan’da Bilkent Senfoni Orkestrası ile konser verecek. 1991 yılında kurulan topluluk Georgios Demertzis (keman), Dimitris Chandrakis (keman), Angela Giannaki (viyola) ve Angelos Liakakis’den (viyolonsel) oluşuyor.

16 Nisan Cuma günü Bilkent Senfoni’yi Gürer Aykal yönetecek. Konserin ilk yarısında New Hellenic Quartet BSO ile birlikte çek besteci Martinu’nun “Kuartet ve Orkestra için Konçerto”sunu seslendirecek. Repertuvarında klasik yaylı dörtlü eserleri ile birlikte Yunan kompozisyonlarına önemli yer veren topluluk konserde ayrıca Adnan Saygun’un “Op.43, 3. Yaylı çalgılar Kuarteti”ni yorumlayacak.

Bilkent Senfoni Orkestrası konserin ikinci yarısında Brahms’ın “Op.98, mi minör 4. Senfoni”sini seslendirecek.

Müzik eğitimine Ankara Devlet Konservatuvarı'nda başlayan Gürer Aykal Necdet Remzi Atak'ın öğrencisi olarak 1963 yılında Keman Bölümü'nden, Adnan Saygun'un öğrencisi olarak 1969 yılında Kompozisyon Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl devlet bursu kazanıp İngiltere'ye giderek Londra'da Guildhall Müzik Okulu'nda Andre Previn ve George Hurst gibi önde gelen şeflerin yanında orkestra şefliği okudu. Guildhall Müzik Okulu ve Krallık Müzik Akademisi İleri Şeflik Bölümleri'ni birincilikle bitirdi (1972). Ardından İtalya'ya giden Aykal, Academia Chigiana'dan Şeflik Nişanı aldı ve Santa Cecilia Akademisi'ni Franco Ferrara'nın asistanlığını yaparak bitirdi. Bu arada Adnan Saygun'un isteği üzerine Pontificio Istituto di Musica Sacra'da Bartolucci ile Gregorien koro müziği ve Rönesans çoksesli öğrenimi de gördü. 1975 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın Daimi Şefliği'ne atanan Aykal, daha sonra bir süre Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nü yaptı. Bu arada Suna Kan ile birlikte kurduğu Ankara Oda Orkestrası'nın ülkemizdeki faaliyetlerinin yanı sıra bu orkestranın yurtdışında da yüzden fazla konserini yönetti. Aykal, Avrupa ülkelerinin önde gelen orkestraları ile sayısız konserler verdi; İngiliz Oda Orkestrası'nı Güney Amerika ve Karayipler Turnesi'nde yönetti. Amsterdam Concertgebouw Oda Orkestrası'nın da şefliğini yaptı.

Eğitimci yönü yurtiçi ve yurtdışında orkestra şefliği profesörlüğünü de kapsayan Gürer Aykal, ABD'de Indiana (Bloomington) üniversitesi, Teksas Tech ve UTEP üniversiteleri'nde ileri orkestra şefliği dersleri verdi. Halen Bilkent üniversitesi'nde ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda bu görevi sürdürüyor.

Müzik alanındaki uluslararası başarıları ve hizmetleri nedeniyle 1981 yılında kendisine "Devlet Sanatçısı" unvanı verilen Aykal, bugüne kadar yaptığı CD kayıtlarında Londra Filarmoni Orkestrası, Kuzey Almanya Radyosu (NDR), Ankara Oda Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve El Paso Senfoni Orkestrası gibi önde gelen birçok sanat topluluğu ile Bach, Beethoven, Mozart, çaykovski, Elgar, Smetana, Ravel, Akses, Erkin ve Saygun gibi büyük bestecilerin yapıtlarını seslendirdi. ABD'de toplam 16 yıl şeflik ve genel müzik direktörlüğü yapan Aykal 1991 – 2003 yılları arasında El Paso Teksas Senfoni Orkestrası Daimi Şefliği ve Genel Müzik Direktörlüğü yaptı ve burada "Profesör Emeritus" unvanı aldı. 2000 – 2004 yılları arasında Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nı kurmak ve geliştirmek görevini üstlendi.

Gürer Aykal, çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin müzik yoluyla tanıtılması konusunda yurtiçi ve yurtdışında yaptığı başarılı çalışmalarından dolayı 1999 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Yılın Sanatçısı seçildi. 1999 yılında Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı kuran ve Daimi Şefliği ile Genel Müzik Direktörlüğü'nü yürüten Gürer Aykal, bu görevine Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Onursal Şefi olarak devam etmektedir. Aykal 2008 Mayıs ayında, Türkiye ile Finlandiya arasındaki kültürel işbirliğine sağladığı katkılardan ötürü Finlandiya Devlet Nişanı ile ödüllendirildi. 2008 Temmuz ayında Roma Lazio Avrupa ve Akdeniz Festivali kapsamında Roma’da düzenlenen törende, Uluslararası Gösteri Sanatları kategorisinde başarı ödülü aldı. 2009 yılında Bilkent üniversitesi tarafından Fahri Doktora ile onurlandırıldı.

1991 yılında kurulan “New Hellenic Quartet”, Yunanistan’ın önde gelen oda müziği topluluklarından biridir. Klasik yaylı dörtlü eserleri ve yaylılar için hazırlanmış Yunan besteleri repertuvarlarının ana temasını oluşturmaktadır. Konser etkinlikleri kapsamında çeşitli Avrupa ülkelerinde ve festivallerde bulunmuşlardır. İtalya’da “Maggio Musicale Fiorentino”, Bohn’da “Beethoven”, Londra’da “Vaughan Williams”, Odense’de “Music Harvest 2000” (Müzik Hasadı 2000) Festivalleri ve Viyana’da “Schönberg in Berlin” adlı uluslararası sempozyum bunlardan başlıcalarıdır. Nikos Skalkottas’ ın ellinci ölüm yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, değerli besteciyi anmak ve yaylı dörtlü için eserlerini sunmak adına Hellenic Kültür Vakfı’nın katkılarıyla; Londra, Paris, Viyana, Berlin, Duseldorf, Stokholm ve Belgrad gibi Avrupa şehirlerinde konserler vermişlerdir. Dörtlü 2000 yılında, son calışmalarını kendilerine ithaf eden seckin Yunan bestecileri Yorgho Sicilianos ve Dimitris Dragatakis'in eserlerini Atina Megaron Konser Salonu’nda seslendirmistir. Yunan Müzik ve Drama Eleştirmenleri Birliği tarafından 2001 yılında "Great Prize for Music" (Müzik Büyük Ödülü) ile onurlandırılmışlardır.

Son yıllarda; çin, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde önemli turneler gerçekleştirmişlerdir. 2006 yılında Atina’da Beethoven’ın tüm yaylı çalgılar kuartetlerini seslendirmişlerdir. Bu performanslara ek olarak, Nikos Skalkottas ve Yorgo Sicilianos’a ait tüm dörtlüler ve Carl Nielsen’ın erken dönem eserlerini içeren oldukça kapsamlı CD kayıtları bulunmaktadır. Yakın zamanda, Mikis Theodorakis’e ait tüm oda müziği eserlerinin kayıtlarını tamamlamış, uluslararası platformda beğeniye sunmuşlardır. Skalkottas’ın eserlerini içeren kayıtları birçok müzik tarzı içinden sıyrılarak BBC’nin en iyi yüz listesine girmiştir. Respighi’nin dörtlülerini içeren son CD’leri, Klassik.com tarafından “referans kayıt” olarak adlandırılmış, Strad dergisi tarafından da Ekim 2006’nın en iyi oda müziği kaydı seçilmiştir.

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat New Hellenic Quartet Bilkent Senfoni İle... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement